O istorie marcata de suspiciuni si rapturi teritoriale nu asteapta decit divergentele de orientare politica pentru a deteriora relatiile germano-polone si a pune sub semnul intrebarii capacitatea de mediere a UE.

Plingerea depusa de organizatia germana Revendicari prusace la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru retrocedarea proprietatilor poloneze a 22 de etnici germani expulzati din Polonia in 1945, a dus la o reactie dura a Varsoviei.

„In Germania se observa un proces mai profund decit o simpla atitudine a unui guvern sau a altuia. Este o renationalizare a politicii, o punere sub semnul intrebarii a trecutului istoric", a declarat premierul Jaroslaw Kaczynski presei poloneze. Presedintele Lech Kaczynski a adaugat ca, facind apel la un organism european pentru a lansa aceasta revendicare, germanii ar putea produce „un impact negativ asupra relatiilor dintre cele doua mari natiuni europene". Desi guvernul german s-a distantat de actiunea expulzatilor, Polonia a criticat-o pe Angela Merkel pentru reticenta fata de semnarea unui tratat prin care cele doua parti sa renunte la asemenea initiative.

Actiunile inaintate in justitie de germanii expulzati au figurat si pe agenda intilnirii dintre Jaroslaw Kaczynski si Angela Merkel de la sfirsitul lunii octombrie. Insa atunci marul discordiei il reprezentau legatura apropiata a Germaniei cu Kremlinul si decizia fostei administratii Schröder de a construi un gazoduct care sa traverseze Marea Baltica spre Germania, ocolind insa tarile baltice si Polonia, imediat dupa precedentul intreruperii de catre Moscova a livrarii de gaze catre Ucraina. Cancelarul german s-a folosit de carentele tratatelor europeane, declarind ca „energia nu este un domeniu comunitar. Si nici nu va fi. Dar este un domeniu de mare importanta pentru viitoarea dezvoltare a UE".

Nici nu ar mai fi fost nevoie, ulterior, ca presa germana sa-i compare pe cei doi gemeni din fruntea Poloniei cu „niste cartofi" pentru ca guvernul nationalist de la Varsovia sa riposteze prin blocarea negocierii unui acord energetic UE-Rusia, subminind si asa fragilul consens al UE. „Germania si-a ignorat partenerii si a subminat crearea unei politici externe si de securitate comuna in UE", si-a exprimat ingrijorarea Eugeniusz Smolar, directorul Centrului de Relatii Internationale din Varsovia, avertizind asupra unor derapaje nationaliste de amploare in Polonia. Varsovia a inceput deja sa se orienteze catre sprijinul american, fiind sustinatoarea unei politici europene de aparare care sa se bazeze exclusiv pe sprijinul NATO.