La pas printre sutele de volti
Cateva sute de oameni care circulau in garnitura ce se indrepta catre statia Dristor 2 au fost nevoiti "sa o ia la pas" prin tunel. Accidentul a avut loc in jurul orei 10.45 din cauza desprinderii unui boghiu, pie
La pas printre sutele de volti
Cateva sute de oameni care circulau in garnitura ce se indrepta catre statia Dristor 2 au fost nevoiti "sa o ia la pas" prin tunel. Accidentul a avut loc in jurul orei 10.45 din cauza desprinderii unui boghiu, piesa a unui vagon vechi construit la Arad in urma cu 25 de ani. Directorul general al Metrorex, Liviu Soava, a declarat pentru Mediafax ca exclude o eroare umana si ca o comisie tehnica va analiza cauzele accidentului. "S-a intrat intr-o perioada in care metroul va fi extrem de solicitat si trebuie sa existe certitudinea ca oamenii calatoresc in conditii sigure", a precizat Soava. Acesta apreciaza ca abia astazi traficul va fi reluat. Pe tronsonul Piata Victoriei - Dristor 2 se circula ieri la un interval de 20 de minute cu transbordare in statia Bucur Obor, loc de unde se circula pe o singura linie. Din fericire, in accidentul de ieri n-a fost nimeni ranit dar curentul electric nu a fost oprit pe timpul "plimbarii" a peste 200 de oameni prin tunel, in ciuda faptului ca liniile de inalta tensiune sunt conectate la peste 700 de volti. Generalul Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti s-a aratat surprins si indignat cand a aflat de la presa ceea ce se intamplase. "Nimeni de la Metrorex nu ne-a anuntat ca a avut loc un incident, nici pana la ora aceasta (12.30 n.n.) curentul nu a fost oprit ca sa se poata interveni. Anormal la acest incident a fost ca ISU a fost anuntat de catre colegii din presa, nu de catre angajatii metroului, care erau obligati sa ne sesizeze imediat", a declarat generalul Udor. Acesta a subliniat, pentru ZIUA, ca "in orice situatie, chiar daca au personal de interventie, pompierii trebuiau anuntati pentru a supraveghea si a preintampina eventualele incidente, asa prevad normele PSI". Acesta a adaugat ca cei responsabili vor fi sanctionati.
Murgeanu: "Este
o situatie anormala"
"Este o situatie anormala. In orice stat civilizat, metroul apartine municipalitatii. Noi nu avem cum sa controlam ceea ce se intampla in subteran pentru ca metroul apartine Ministerului Transporturilor. Din cate stiu eu, nu este primul incident de acest gen care a avut loc anul acesta. Cu toate acestea, noi aflam doar cand trebuie sa suplimentam numarul de autobuze. Astazi (ieri n.n.) am cerut conducerii RATB sa suplimenteze cu 30 la suta transportul in comun la suprafata pentru a prelua fluxul de calatori din cauza acestui incident", a precizat pentru ZIUA Razvan Murgeanu, viceprimarul Primariei Capitalei. Acesta a mai adaugat ca municipalitatea a solicitat Guvernului aprobarea unui proiect de lege prin care metroul sa treaca in subordinea Primariei. Asa cum reiese din rapoartele pompierilor militari, acestia au fost anuntati o singura data anul acesta pentru o interventie in subteran, atunci cand a fost inundata statia Piata Victoriei. "A fost singura data cand am fost sesizati. Noi i-am ajutat sa scoata apa din subteran", a precizat, la randul sau, maiorul Catalin Eftenie, purtatorul de cuvant al ISU-Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.