Deutsche Oper a prezentat ieri versiunea originala a operei „Idomeneo" a lui Mozart, suspendata in septembrie de frica unui atac terorist.

Comunitatea musulmana a protestat zgomotos cind a aflat cum va fi pusa in scena opera mai putin cunoscuta a lui Mozart: Idomeneo, regele Cretei, apare in fata publicului tinind in mina capul lui Mahomed, imagine considerata extrem de ofensatoare de catre islamisti. Pe deasupra, saptamina trecuta, capul de carton al profetului a disparut, fiind inlocuit pentru reprezentatia de aseara.

Insuportabil pentru Angela Merkel

Cele 2.000 de persoane care au cumparat bilete pentru spectacolul de pe 18 si de pe 29 decembrie, multe convinse de scandalul religios, vor beneficia de protectia politiei. „Nu cred ca se va intimpla nimic periculos", a declarat Kirsten Harms, directoarea Deutsche Oper, pentru cotidianul spaniol „El País". Harms a fost criticata vehement pentru decizia de a suspenda spectacolul in urma amenintarilor islamiste. Multi intelectuali au vazut in anularea reprezentatiilor o autocenzura intolerabila intr-un stat democratic, iar cancelarul german Angela Merkel a exclamat atunci ca situatia era „insuportabila". Harms se apara acum, spunind ca, „de fapt, nimeni nu stia cum sa se comporte in fata unei probleme atit de noi cum este terorismul in Germania".

Isus, Buddha, Mahomed, decapitati

Opera „Idomeneo" de W.A. Mozart are in centru revolta oamenilor impotriva zeilor. In polemicul montaj realizat de Neuenfels la Deutsche Oper, personajul principal il decapiteaza la final pe Mahomed, pe linga Buddha, Isus Christos si Poseidon, intrind pe scena cu capetele lor intr-o desaga. Neuenfels a declarat ca voia sa sublinieze astfel lupta cu puterile irationale a unui Idomeneo disperat, care trebuie sa-si sacrifice fiul pe altarul zeului Poseidon. Desi manifestarile artistice din Berlin cuprind critici mult mai agresive ale diverselor religii, inclusiv ale islamismului, s-a intimplat ca tocmai „aceasta mica scena", dupa cum spune directoarea Harms, sa atraga atentia musulmanilor, ale caror proteste oficiale au fost urmate de amenintari concrete la adresa Deutsche Oper.