Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a elaborat un proiect de modificare a Codului penal, care prevede inchisoare sau amenda penala pentru ziaristii prea incisivi.

Modificarile pe care le doreste Monica Macovei ii vizeaza direct pe jurnalistii de investigatii, atit din presa scrisa, cit si din audio-vizual. Practic, acestia nu vor mai avea voie sa faca public nici o informatie sau document dintr-un dosar care e in instrumentarea procurorilor sau e deja pe rolul instantei.

Monica Macovei doreste ca art. 268 din Codul penal sa prevada urmatoarele: „Dezvaluirea de probe, inscrisuri, imagini sau inregistrari dintr-o cauza penala de catre un martor sau de catre o alta persoana care a luat cunostinta de acestea se va pedepsi cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda". Acelasi articol, la primul alineat, propune sanctionarea cu aceeasi pedeapsa si a functionarului care a intermediat respectivul document sau informatie.

Embargo la intrarea in Parchet

Daca noile modificari vor fi aprobate, televiziunile si ziarele nu vor mai avea voie sa difuzeze imagini cu o persoana cercetata, surprinsa in urmatoarele imprejurari: cu ocazia prinderii ori pe durata retinerii sau arestarii preventive; pe durata efectuarii unui act procedural; in incinta sau in apropierea sediului instantei, Parchetului ori al organului de cercetare penala. Cine incalca acest articol va fi pedepsit cu inchisoarea de la 3 luni la un an.

Totodata, art. 217 din proiect prevede ca „ascultarea, fotografierea sau inregistrarea audio a unei convorbiri private, inregistrarea de imagini intr-un spatiu privat, difuzarea acestora catre o alta persoana sau publicului constituie infractiuni care se vor pedepsi cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

„Ni se pune botnita"

Membrii Consiliului de onoare al Clubului Roman de Presa s-au intilnit ieri cu ministrul Justitiei pentru a discuta pe marginea acestor propuneri. „Proiectul e in faza de elaborare. Am oferit o serie de sugestii. Multe. Propunerile, din punct de vedere formal, sint corecte, dar lasa posibilitatea de folosire abuziva a lor de catre autoritati sau politicieni impotriva jurnalistilor", ne-a declarat Cristian Tudor Popescu, care a participat la intilnire.

Mai vehementi sint insa reprezentantii Uniunii Sindicale MediaSind. „Introducerea unor asemenea reglementari in legislatia romaneasca ingradeste libertatea de exprimare, dreptul constitutional al publicului de a fi informat si incalca normele internationale din mass-media. Pentru a opri aceasta tentativa a Monicai Macovei de a pune botnita presei, MediaSind va apela la toate caile de atac legale", ne-a declarat Cristi Godinac, presedintele uniunii.

Monica Macovei ne-a informat ieri ca proiectul de modificare a Codului penal a fost redactat intr-o prima varianta de lucru si ca, pina la finalizarea lui, o sa consulte toate organizatiile jurnalistilor si societatea civila.