„Maurul si-a facut datoria, maurul trebuie sa plece" - aceasta pare sa fie pentru presedintele UDMR, Markó Béla, filosofia politica a momentului.

Anticipatele nu surid Uniunii pentru ca bilantul e sarac, iar o parte a maghiarimii s-ar putea lasa imbiata de alte oferte. Crisparea conducerii UDMR vine dinspre aparitia unor alternative ce o constring sa iasa din somnolenta acelui garantat 7%, cu consecinta aliantelor conjuncturale, cind cu PSD, cind cu Alianta D.A. Consiliul National Secuiesc (CNS) isi vede de obsesiile sale si tocmai desfasoara un „referendum" infantil in favoarea autonomiei teritoriale a Tinuturilor Secuiesti. Dupa ce a fost sicanata si i s-au inventat obstacole absurde, Uniunea Civic Maghiara (UCM) va deveni curind partid politic.

Or, oferta electorala a UCM si zbaterile CNS, coroborate cu incapacitatea lui Markó de a fi in acelasi timp si moderat, si radical ar putea face ca UDMR sa dea cu capul rau de tot de pragul electoral. Markó s-a transformat peste noapte intr-un personaj politic bicefal. In Mures, Harghita, Covasna, liderul Markó tine discursuri incendiare, bate palma cu László Tökés, critica Bucurestiul pentru insensibilitatea acestuia la cererile minoritatii maghiare etc. Imediat ce paraseste zona, Markó se schimba la fata, isi dilueaza retorica si o lasa moale cu chestiunea autonomiei. In mod evident insa, maghiarii vor o schimbare. Voluntarii CNS macar plimba niste urne si bat din usa in usa. Sint vizibili, se misca, fac ceva. Markó s-a bucurestenizat si aduce mai mult a fotomodel politic. Cind, la viitoarele alegeri, va veni vorba despre autonomia teritoriala, Markó va fi repede prins ca una a zis si alta fumeaza. Cita va fi fost - contributia parlamentarilor si a ministrilor udemeristi la aderarea la UE a fost slab mediatizata, probabil si din cauza lui Markó et comp. Markó, Nagy si Verestoy au fost sau urmeaza sa fie citati de Parchet ori sustin ca le sint interceptate telefoanele. E ceva suspect in actiunile justitiei fata de liderii UDMR in conditiile in care Markó a fost reaudiat in aceeasi speta, iar Nagy citeste fragmente dintr-un dosar la care presa are acces, iar el nu. Principalul obiectiv al UDMR a intrat in moarte clinica si Markó recunoaste cu umor amar ca „in locul Legii Minoritatilor, drept rasplata, ne trezim ca unii dintre noi sint spioni si tradatori de neam". Trufia si leneveala UDMR au condus la o periculoasa neglijenta macar in pastrarea, daca nu in cresterea capitalului politic. O delasare ce i-ar putea fi fatala si ar insemna un foarte sonor semnal al disparitiei treptate, si in Romania, a partidelor etnice.

.