Dupa o perioada destul de lunga caracterizata de temperaturi primavaratice, incepand de astazi, mai intai in regiunile vestice si apoi in restul tarii, vor cadea primele zapezi din acest an. "Maine va ajunge si la Bucuresti", ne-a declarat Ion Sandu, directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie. El a precizat ca iarna 2006-2007 va fi una normala din punct de vedere meteorologic. Seful ANM a precizat ca, pana in aprilie, in fiecare luna, nu vor fi cantitati de precipitatii cu mult mai mari decat normele pentru aceste perioade.
Pericol de viituri in aprilie
Pe de alta parte, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) anunta ca, tocmai in luna aprilie, pe raurile din Banat si Crisana s-ar putea produce viituri, debitele raurilor mari din zonele respective putand atinge si chiar depasi cotele de inundatie si in anumite cazuri doar pe cele de atentie. Pana atunci, pe majoritatea cursurilor vor fi debite sub valorile normale, variind intre 70-90%. Stanciu a atras atentia ca zapezile estimate a cadea in perioada ianuarie-martie 2007 ar putea produce viituri, dar se prognozeaza depasirea cotei de inundatie cu doar 20-30 cm.
"Desi avem un inceput de iarna marcat de seceta si cu cote scazute ale debitelor pe majoritatea raurilor interioare, iar pe Dunare situatia este aproape de ceea ce numim minimum istoric, exista si varianta ca in luna aprilie, odata cu topirea zapezilor care sigur vor cadea in aceasta iarna la munte, sa apara riscul unor viituri si, implicit, riscul unor inundatii", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, seful INHGA, Petre Stanciu. Acesta a declarat ca situatia debitelor Dunarii in aceasta perioada este ingrijoratoare, dar nu critica.
Dunarea "in reparatii"
"Minimul istoric al debitului de pe Dunare a fost inregistrat in luna august a anului 2003, atunci cand fluviul curgea cu 1650 mc/s. In aceasta perioada, debitul fluviului este de 3100 mc/s, putin peste jumatatea valorii normale pentru aceasta luna a anului, situata undeva intre 5800 si 5900 mc/s", a completat directorul Administratiei Nationale "Apele Romane", Madalin Mihailovici, care a prezentat in conferinta de ieri bilantul activitatii institutiei pe care o conduce pe anul care se incheie.
Mihailovici a precizat ca functionarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda ar fi "aproape imposibila" fara o serie de lucrari hidrologice si hidrotehnice in albia fluviului. El a spus ca, in momentele in care debitul Dunarii este mediu sau scazut, la Cernavoda nu ajunge suficienta apa pentru asigurarea racirii celor 4 reactoare, cea mai mare cantitate de apa fiind dirijata, natural, pe bratul Borcea. Lucrarile propuse de Mihailovici vizeaza tocmai indepartarea acestor obstacole din calea apei.