Presedintele Traian Basescu a condamnat ieri explicit si categoric, in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului, regimul comunist, ca "ilegitim si criminal" si a insistat ca mesajul sau se constituie, potrivit prevederilor constitutionale, in
Presedintele Traian Basescu a condamnat ieri explicit si categoric, in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului, regimul comunist, ca "ilegitim si criminal" si a insistat ca mesajul sau se constituie, potrivit prevederilor constitutionale, intr-un act oficial al statului roman. Astfel, Romania este primul stat din fostul bloc sovietic ce condamna regimul comunist. Iar Traian Basescu este presedintele care, dupa 17 ani de la caderea lui Ceausescu, indeplineste aceasta solicitare facuta cu insistenta de societatea civila. Cu atat mai mult cu cat, la ultima confruntare electorala de la sfarsitul anului 2004, cu contracandidatul sau Adrian Nastase, se intreba de ce este condamnat poporul roman sa aleaga ca presedinte intre doi fosti comunisti. Presedintele Emil Constantinescu, propulsat de societatea civila, nu a facut nimic in privinta condamnarii comunismului. Sedinta solemna a Parlamentului s-a desfasurat pe fondul circului infernal organizat de PRM si tolerat de presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu. (A.H.)
Peremistii s-au dezlantuit
Peremistii au transformat principala institutie a democratiei - Parlamentul, intr-o zona a anarhiei in care circul si debandada au luat locul regulilor si bunului simt. Ajutat de "locotenentii" Funar, Buruiana si alti parlamentari PRM, Tribunul s-a dat in spectacol, facand o atmosfera de mahala inaintea si in timpul discursului de condamnare a comunismului rostit de presedintele Basescu in fata Camerelor reunite.
Circul peremist a fost minutios orchestrat. Cu o jumatate de ora inainte de inceperea ceremoniei, grupuri de tineri mobilizati de "seful" Andrei Iucinu (fiul lui Dumitru Tinu) au intrat in Palatul Parlamentului, in calitate de invitati. Au vrut sa urce in loje, insa au fost opriti de oamenii de ordine care au incercat sa le explice ca spatiul este deja supra-aglomerat. In acest timp, in sala incepea sedinta condusa de Nicolae Vacaroiu (PSD). Primul la microfon: Funar. Cu solicitarea ca discursul presedintelui sa fie dublat de dezbateri parlamentare. In banca, Vadim incepe scandalul, adresandu-i cuvinte jignitoare Regelui Mihai, invitat special: "Ne-a adus trupele sovietice in tara!". Vacaroiu schiteaza, fara succes, un apel la decenta. Peremistii se perinda la microfon, iar atmosfera se incinge. Patapievici protesteaza de la balcon, sustinut de parlamentarii Puterii. "Ati adus trupe de presiune! Asta-i terorism!" - tipa Tribunul. Walesa si Jelev privesc consternati ceea ce se intampla. Basescu si Tariceanu lasa capetele in jos. Pesemistii rad in barba.
"Ghedesisti nenorociti!", "Militia!"
Conservatorii tin mortis sa arate oaspetilor straini cat de bogat in proceduri este Legislativul roman, deputatul Calian propunand pauza de consultari. Vacaroiu se scuza, dar aproba. In pauza, Basescu face ture pe scena. Ii saluta pe Rege si pe fostii lideri anticomunisti, dar baga mainile in buzunar in dreptul lui Emil Constantinescu. Vadim muta circul in loja. In fruntea "batalioanelor" lui Iucinu, da navala peste oamenii de ordine, apostrofandu-i ca nu permit accesul "cetatenilor" peremisti. Ia balcoanele la rand, imbrancind "ghedesistii nenorociti", urland "Militia!" si amenintandu-l pe "limbricul" Patapievici ca-l arunca de la balcon: "Afara cu Alianta Civica de aici!", "Petrescule (senator PRM-n.red.), stai la usa si ai grija sa nu fuga sobolanii de aici!". Petrescu era, de fapt, tartorul mobilizarii peremiste.
"Ia un sprit, sa poti vorbi! Alcoolistule!"
Sedinta se reia, cu cetele de peremisti infipte in balcoane. Se impart fluiere si cartonase rosii. Vacaroiu supune la vot cererea PRM, dar aceasta este respinsa, neavand decat sustinerea conservatorilor. In fine, presedintele Basescu ajunge la microfon: "Comunismul a fost un regim totalitar nascut prin violenta si incheiat tot prin violenta". Peremistii se dezlantuie. Fluiera si huiduie din toti rarunchii, fluturand cartonase rosii. "Ia un sprit, sa poti vorbi! Alcoolistule! Securistilor!". Basescu si-a continuat discursul, incercand sa-i ignore: "In mod cert, nu ma opresc". Dar Vadim are un nou numar. Ajutat de senatorul Nicolae Iorga, trece prin fata parlamentarilor agitand o panza imensa care il infatisa pe seful statului in haine vargate, dupa gratii. Pe poster era imprimat cu litere de-o schioapa crezul peremist: "Puscaria mafiotilor".
Lovitura de Parlament
Basescu nu se lasa impresionat nici de racnetele din sala. "Huo!", "Minciuna!", "Evacuarea!", "Demisia!". Un peremist scoate o sticla de sampanie dintr-o punga si o pune pe pupitrul presedintelui. Basescu nici nu se uita la ea. Senatorul PD Marius Marinescu da dovada de prezenta de spirit. Ia sticla de langa microfoane si se pierde in sala cu ea cu tot. Corul peremist continua, in frunte cu Tribunul ragusit: "Nu te mai vrea nimeni, ba!". Satui de circ, invitatii incep sa plece din loje. Ticu Dumitrescu da vina pe organizare, reprosand pasivitatea sepepistilor. Sedinta se incheie, fluieratul continua. La plecare, Plesu si Patapievici l-au acuzat pe presedintele de sedinta, Vacaroiu, de complicitate la "lovitura de Parlament", pentru ca a asistat impasibil la spectacolul huliganilor, desi ar fi avut instrumentele necesare sa calmeze spiritele. "Astia toti trebuie cautati la cap, domnule! E o rusine fata de invitatii astia straini! Asistam la o panarama ordinara!", se aud voci din cercul "gedesistilor". Intr-adevar, distinsii oaspeti din strainatate au parasit sala de spectacole profund socati. Ulterior, Lech Walesa si cativa dintre colaboratorii sai s-au strans pe hol, au ras pe infundate, comentand in limba lor circul la care au asistat. Prezent la manifestarile dedicate condamnarii comunismului Paul Dumitrescu, fost detinut politic, supravietuitor al "reeducarii" de la Pitesti, a parasit Parlamentul cu lacrimi in ochi. (Valentina DELEANU, Carmen EPURAN, Ovidiu BANCHES)
n
Patapievici: "M-au amenintat ca ma arunca de la balcon"
Horia Roman Patapievici,
Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu au povestit uluiti si revoltati
ce au trebuit sa suporte
de la Vadim Tudor.
"Acesti oameni au fost adusi ca trupe de presiune impotriva noastra", a declarat Patapievici, care a mentionat ca liderul PRM si deputatul PRM Daniela Buruiana l-au amenintat ca il arunca peste balconul lojei din sala de plen a Parlamentului. "Un cetatean roman, cand este invitat in Parlamentrul Romaniei, nu are imunitatea fizica fata de agresiunea pe care o face impotriva lui un deputat PRM, doamna Buruiana, si seful PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, care m-au amenintat ca ma arunca de la balcon", a spus Patapievici, catalogand tot ceea ce s-a intamplat la sedinta ca pe o "lovitura de Parlament". Totodata, el a apreciat ca presedintele Senatului "s-a solidarizat cu agresiunea" prin faptul ca nu a evacuat din sala reprezentantii PRM. "Se impunea evacuarea celor care au deranjat sedinta Parlamentului. Evacuarea este ordonata de cel care conduce sedinta. Faptul ca nu s-a dat ordinul de evacuare demonstreaza ca cel care conducea sedinta s-a solidarizat cu agresiunea, ceea ce inseamna ca PRM-ul a avut acordul presedintelui Senatului", a declarat Patapievici, acuzand "scandalul huliganic" facut de Vadim Tudor. "Oameni cu limbaj de precupete au luat puterea in Parlament, au terorizat lumea, sub presedintia stupefiant de calma a lui Nicolae Vacaroiu", a descris Andrei Plesu sedinta Parlamentului. (Carmen EPURAN, Roxana ANDRONIC)
C.V.Tudor s-a isterizat si a injurat ca la usa cortului
Vadim a injurat, a facut circ si a amenintat. "Betiv ordinar" - despre Traian Basescu, "derbedei" - celor de la GDS si "limbric ordinar" catre Horia Roman Patapievici. Pana la amenintari nu a fost decat un pas, liderul PRM urland la presedintele Institutului Cultural Roman - Patapievici - ca-l arunca de la balcon.
"Basescu confunda Parlamentul cu carciuma Golden Blitz! Va pleca de aici in suturi la Golden Blitz. M-am saturat de betivul asta nenorocit!", a amenintat ieri, la Parlament, liderul Vadim Tudor. Suparat ca agitatorii sai nu erau lasati sa intre in balcoanele pentru invitati, Vadim s-a apucat sa faca ordine in Camera Deputatilor. "Eu sunt vicepresedintele Senatului. Nu m-a dat afara Basescu ca pe Elena Udrea!(...) Haideti cu mine! Nu va lasa cei de la SPP? Dar ce, ei sunt stapanii Parlamentului?", a strigat liderul PRM, acompaniat de aplaudacii sai. "Au voie huliganii aia care tropaie si grohaie", au comentat imediat prietenii lui Vadim. In secunda doi, Vadim a luat-o la fuga pe holurile Parlamentului, cu agitatorii PRM si ziaristii dupa el. "Ne-au luat cu cate un lift si ne-au lasat la cate un etaj", s-au plans acestia suficient cat sa-l intarate din nou pe Vadim: "A, v-au respins pe voi si i-au lasat pe ai lui Plesu?!". Circul facut de liderul PRM s-a intins insa mult mai departe. "Domnule ministru Blaga (n.red. ministrul de Interne Vasile Blaga) de ce oamenii nostri nu sunt lasati sa intre inauntru? Sedintele sunt publice! Pai intra numai GDS-ul lui Plesu?". "Nu raspund de siguranta Camerei Deputatilor, stiti asta", a replicat ministrul democrat. "Bine, nu raspundem de ce se va intampla, bine", a continuat amenintator Vadim, dupa care a inceput sa injure. "Fir-ati ai dracului de golani! Ati tocat banii din tara asta!". In secunda urmatoare, Vadim s-a dus in balcoane pentru a-i injura pe cei care l-au huiduit: "Sa vad si eu cine huiduie un senator al Romaniei! Fir-ati ai dracului cu GDS-ul si cu Regele vostru de vagabonzi! (...) Potoliti-va ca zburati de la balcon!", a strigat liderul PRM catre Liiceanu, Patapievici si Plesu. Singurul dintre cei trei care s-a adresat lui Vadim Tudor a fost Patapievici, care i-a spus acestuia: "Sa-ti fie rusine!". In timp ce injura si urla cat il tineau madularele, Vadim a gasit vinovatii pentru toata agitatia creata: "Plesu si Patapievici au agitat spriritele. Ei sunt platiti de strainatate. E gasca de la Europa Libera care stramba din nas", a spus liderul PRM. (C.E,, R.A.)
Basescu: "Inca avem probleme"
Presedintele Traian Basescu a refuzat, ieri, sa comenteze atmosfera din Parlament, din timpul discursului sau de condamnare a comunismului, reamintind doar ca a citit un pasaj in care spunea ca inca mai sunt probleme. "Nu am ce comentarii sa fac. Uitati-va ca am citit un pasaj in care spuneam ca inca avem probleme", a declarat Basescu, razand, in timp ce parasea Palatul Parlamentului. (R.A.)
Surorile lui Coposu, stupefiate
Surorile lui Corneliu Coposu - Flavia Balescu si Rodica Coposu - au asistat ieri socate la spectacolul creat in Parlament de liderul PRM Vadim Tudor si acolitii sai. Ele au declarat ca nu au vazut niciodata un asemenea circ si ca au ramas stupefiate cand au observat cativa tineri adusi de Vadim care l-au bruscat pe fostul lider al AC Serban Radulescu Zoner. Surorile fostului lider taranist au incercat sa vorbeasca cu tinerii, dorind sa afle ce i-a determinat sa scandeze in Parlament si sa agite stegulete rosii. Potrivit spuselor celor doua, tinerii au sustinut ca sunt comunisti si ca steguletele rosii sunt carnetele lor de partid. Prezenta la "festival" a fost si Doina Cornea, ea fiind nevoita sa astepte la portile Parlamentului peste o ora ca sa poata intra. Doina Cornea a declarat ca raportul privind condamnarea comunismului este un lucru foarte bun, apreciind ca procesul comunist nu se poate solutiona decat in instanta ca orice proces. Insa, a continuat Doina Cornea, raportul Tismaneanu trebuia realizat si asumat de statul roman.n (C.EPURAN)
Jelev si Walesa, no comment
Dupa scandalul provocat de citirea mesajului presedintelui Traian Basescu, doi dintre invitatii de onoare, fostii presedinti bulgar Jelio Jelev si polonez Lech Walesa (foto) au refuzat sa faca declaratii presei. "Nu am dreptul moral de a comenta, situatia fiind extrem de emotionala. Poate data viitoare, cand voi fi invitat in Romania", a declarat, Jelio Jelev, citat de Rompres. La randul sau, fostul presedinte polonez Lech Walessa, a refuzat sa dea declaratii presei. Alaturi de cei doi, la sedinta solemna de ieri, privind condamnarea regimului comunist, a fost invitat si fostul presedinte ceh Vaclav Havel, insa acesta nu a participat. (R.G.)
Vacaroiu "co-organizator"
Andrei Plesu a declarat ieri ca sedinta Parlamentului in care seful statului a prezentat Raportul privind regimul comunist "a fost, prin contributia PRM, cea mai dizgratioasa sedinta si a aratat ca unii oameni din Parlament n-ar merita sa fie nici grajdari". "Oameni cu limbaj de precupete au luat puterea in Parlament, au terorizat lumea, sub presedintia stupefiant de calma a lui Nicolae Vacaroiu", a descris Andrei Plesu, citat de Mediafax, sedinta Parlamentului. El a apreciat ca Vacaroiu a condus calm sedinta si parea a fi unul dintre co-organizatorii manifestarilor din sala. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.