Indemnul adresat de I.P.S.S. Patriarhul Miron
Implinindu-se 66 de ani dela infiintarea seminarului " Nifon", evenimentul a fost sarbatorit ieri in prezenta I.P.S.S. Patriarhul Miron, P.S.Episcopul Gherontie al Tomisului, P.S. Veniamin - vicarul Patriarhiei, toti eforii scoalei, precum si a absolventilor seminarului.
Dupa oficierea serviciului divin si cantarea Imnului regal a vorbit d-l Caciula, directorul seminarului, care a aratat, cu citate din testamentul Mitropolitului Nifon, scopul pentru care a fost infiintat acest seminar, precum si rezultatele obtinute in timpul celor 66 de ani de existenta.
I.P.S.S. Patrirhul Miron a raspuns evidentiind reaua stare materiala si higienica in care se zbate populatia satelor noastre. Pentru indreptarea acestei triste situatii preotii nu trebuie sa se margineasca numai la rolul de pastori sufletesti, ci trebuie sa se preocupe de indreptarea si insanatosirea poporului.
Statisticile marturisesc ca neamul nostru este neglijat. In noua educatie ce se da elevilor, profesorii au datoria sa invete pe tinerii seminaristi pe langa chestiunile teoretice, si indatoririle practice de care vor avea nevoie. Prin legea serviciului social, preotul are rolul de conducator al caminului cultural, in sarcina caruia trebuie sa intre si celelate preocupari pentru nevoile locale.
Domnul inspector gen. T. Pacescu a vorbit din partea ministerului cultelor, iar preotul George Silvestru din partea absolventilor seminarului de acum 40 de ani.
A urmat apoi un program artistic.
ZIUA, 19 decembrie 1938