Iliescu, Geoana, Iulia Fratila, Catalin Botezatu si Vintila Mihailescu sint citeva dintre personalitatile autohtone care vorbesc despre Internet si calculatoare pe site-ul www.facemcatavencu.ro.

Personajele din paginile „Academiei Catavencu", de la cintareti si designeri de moda la politicieni si scriitori, au devenit de ceva vreme actorii principali ai primului show de net din Romania. In calitate de reporter, Fred isi ia microfonul la purtare si strabate Capitala-n lung si-n lat in cautare de internauti inraiti. Accesind site-ul, apare in lumina internautica fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Intrebat daca navigheaza des, politicianul recunoaste ca placerea ii revine mai mult sotiei, dar in ciuda acestui fapt el este posesorul a trei adrese de e-mail, de pe care mai transmite din cind in cind un e-mail colegilor Adrian Nastase si Mircea Geoana.

Toate-s vechi si noua toate

Cu aceste date la indemina, fostul sef de stat se lanseaza in filosofii virtuale: „Internetul e un instrument care a devenit foarte popular, accesibil. Niciodata noua etapa si noile forme de comunicare nu au renuntat la celelalte. Prima forma de comunicare intre oameni a fost cea orala. A ramas si astazi, n-a disparut tiparul, n-a disparut nici cartea si nu va disparea niciodata. Deci, toata multimedia de astazi formeaza un tot". Desi prefera sa-si umple timpul cu activitati mai utile, Iliescu crede totusi ca „Internetul este o mare achizitie care inlesneste comunicarea", insa forumul este in viziunea lui „o mahala". Fred nu s-a oprit cu una cu doua, asa ca l-a iscodit pe pesedist cu intrebari de genul „Preferati PC-ul sau MAC-ul ?" sau „Ce e-mail i-ati scrie lui Basescu?". Raspunsurile sint ascunse la adresa http://www.facemcatavencu.ro/blog.php?id=27&p=461#respond.

Personalitatile se intorc la fata locului

De o luna si jumatate, proiectul www.facemcatavencu.ro anunta nasterea viitorului site www. catavencu.ro. Initiativa are trei directii. „Prima este cea tehnologica, ce vizeaza constructia site-ului. Se face cu designul pe fata, sint redate discutiile din timpul negocierilor pentru realizarea lui. Urmeaza directia artistica (n.r. interviurile despre Internet la care participa diferite personalitati). Catavencu se intilneste cu personajele sale. Cei care au facut gloria revistei, acum se intorc prin Internet la Catavencu. In final, este directia legata de Internet. Toti invatam sa facem Internet. Vrem sa marim miza culturala si dorinta oamenilor de a construi continut. Acesta nu e un site creat de designer si de administratori", spune Fred.

Ghid de buna purtare virtuala

Totodata, catavencii si-au propus sa realizeze un cod al bunelor maniere pentru utilizatorii de Internet. „De la cel mai tinar membru al comunitatii noastre pina la cel mai important manager de firma poate sa vina oricine cu sugestii, reguli pentru codul nostru. Desigur, el nu va fi utilizabil, este doar un demers potrivit cu conceptul site-ului", adauga Fred. Atit membrii comunitatii, cit si intervievatii s-au aratat interesati de subiect, iar Mircea Geoana chiar a gasit o regula: „Injurati in limba engleza, suna mai elegant". Pe acelasi portal, vizitatorii isi pot exprima parerea cu privire la continutul acestuia, dar pot participa si la diverse concursuri, precum ghicitul username-ului si al parolei lui Ceausescu. Tot aici, ei isi pot pune muschii la incercare in materie de scris in stilul Catavencu. O data ce noua adresa va fi gata, facemcatavencu.ro „va ramine o arhiva interesanta a unui mod de a construi un site", completeaza Fred.