Liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European comenteaza ultimele miscari de pe scena politica romaneasca. "Am convingerea ca frustrarea pe care o resimt oamenii care-si doresc ca intrarea Romaniei in UE sa fie un succes este legata de f
Liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European comenteaza ultimele miscari de pe scena politica romaneasca. "Am convingerea ca frustrarea pe care o resimt oamenii care-si doresc ca intrarea Romaniei in UE sa fie un succes este legata de faptul ca vedem cum actiunea Guvernului este distrusa din interiorul tarii, de actiunile sau de declaratiile presedintelui Basescu", declara Graham Watson.
Despre ce e vorba acum? Despre o cearta, o lupta, o batalie deschisa intre grupul dvs politic si nou-formatul Partid liberal democrat din Romania? Se pare ca exista cel putin niste dificultati majore de comunicare...
Nu cred ca exista nici un fel de lupta sau cearta. Ceea ce s-a intamplat este ca am fost invitat sa comentez aparitia acestui nou partid politic din Romania si mi-a facut mare placere s-o fac. Dar nu cred ca trebuie sa fim naivi in ce priveste acest partid: toata lumea stie foarte bine ca, de mai multe luni de zile, domnul Stolojan a lucrat direct pentru domnul Basescu, toata lumea stie ca au colaborat in termeni foarte apropiati si, la fel, toata lumea stie ca relatiile intre domnii Basescu si Tariceanu nu sunt foarte bune. Numai ca, cel putin domnul Tariceanu, a avut intelepciunea si bunul simt de a nu-l ataca public pe domnul Basescu, dar, din pacate, aceasta atitudine nu a fost reciproca... si am convingerea ca frustrarea pe care o resimt oamenii care-si doresc ca intrarea Romaniei in UE sa fie un succes este legata de faptul ca vedem cum actiunea Guvernului este distrusa din interiorul tarii, de actiunile sau de declaratiile presedintelui Basescu.
Credeti cumva ca aparitia acestui nou partid poate reprezenta o primejdie pentru actiunea Guvernului sau pentru miscarea liberala?
Nu, nu cred ca poate reprezenta o amenintare la adresa miscarii liberale. Evident, va trebui sa vedem ce inseamna exact acest nou partid, ce pozitii politice va lua, de unde-si va extrage radacinile ideologice. Dar, in Romania, miscarea liberala autentica este foarte puternica si este reprezentata de Partidul National Liberal si parerea mea este ca lucrurile vor continua sa ramana tot asa.
Dar ce se va intampla daca acest nou partid va cere totusi sa faca parte din grupul dvs? Care va va fi raspunsul?
Foarte de greu de speculat pe o supozitie. Este insa extrem de improbabil ca vor face o asemenea cerere. Dar, daca totusi o vor face, va trebui sa analizam platforma lor politica, apoi calitatea parlamentarilor ce fac parte din partid si apoi, in fine, sa vedem daca vor dori sa faca parte fie din Partidul european liberal si reformator sau din Partidul democrat european, care sunt celor doua componente ale ALDE (grupul parlamentar condus de Watson n.n.).
Este totusi foarte greu sa spui despre acest nou partid ca nu ar fi liberal, din moment ce in randurile sale gasim doi fosti presedinti ai PNL...Ce mai trebuie sa analizati mai mult?
Pentru a judeca ce este intr-adevar acest nou partid, eu as astepta sa vad care sunt declaratiile politice pe care le va face, pozitiile pe care le va lua, manifestul pe care va trebui sa-l redacteze...Exista foarte multe partide cu pozitii similare cu cele ale liberalilor, dar care nu sunt deloc liberale. Sa asteptam sa vedem ce este cu adevarat acest nou partid, sa vedem cati membri va avea si ce vrea sa faca pe mai departe. Dar daca, asa cum pare sa fie cazul acum, rolul sau este sa lupte impotriva partidului liberal existent, atunci totul mi se pare destul de ciudat...
Il banuiti intr-adevar pe domnul Basescu ca s-ar afla in spatele acestei miscari? Unii analisti politici din Romania sunt de acord cu aceasta idee, altii nu. Care este opinia dvs.?
Domnii Stolojan si Basescu au lucrat impreuna in aceeasi cladire destul de mult timp, foarte apropiati unul de altul, domnul Stolojan fiindu-i consilier domnului Basescu. Mi se pare greu de crezut ca domnul Stolojan sa poata face ceva ce domnul Basescu sa nu doreasca. Din aceasta cauza, consider ca ce se intampla acum face parte din discutiile pe care le-au avut intre ei.
Daca imi aduc bine aminte, in urma cu o saptamana ati afirmat ca domnul Basescu a lucrat "cu" si "in" sistemul comunist. Vreau insa sa va spun ca presedintele Basescu va pronunta luni, in fata Parlamentului Romaniei, prima condamnare oficiala a sistemului comunist. Va fi deci primul presedinte al Romaniei care va face acest lucru dupa Revolutie. Iata deci un argument clar impotriva afirmatiilor dvs.
Sunt foarte placut surprins sa aud vestea ca presedintele Basescu va pronunta aceasta condamnare a regimului comunist. As fi fost si mai placut surprins sa aud mai devreme mai multe asemenea condamnari. Nu am afirmat ca domnul Basescu ar fi lucrat "cu" sistemul comunist, am afirmat ca, prin functiile pe care le-a avut in timpul perioadei comuniste, trebuie sa fi existat o intelegere oarecare intre el si sistem. Ceea ce admir la domnul Tariceanu este ca nu a avut nici un fel de legatura cu fostul regim, in nici un fel relevant, si ca a condamnat regimul comunist din primele momente de dupa Revolutie, pronuntandu-se inca de atunci, la modul foarte ferm, in favoarea unei Romanii care trebuia s-o rupa cu trecutul sau comunist.
Ceea ce, in opinia dvs., domnul Basescu nu a facut?
Interesant ca a ales sa faca aceasta condamnare a comunismului tocmai saptamana viitoare si nu saptamana trecuta.
Care credeti ca ar fi semnificatia acestui lucru? Puteti fi ceva mai clar?
Poate ca a ales sa atace sistemul comunist tocmai in clipa in care el insusi este acuzat de a nu fi facut-o...
Credeti ca exista posibilitataea ca PNL sa fie slabit de atacurile de acum si sa-si piarda din putere si influenta in favoarea noului partid, PLD? Nu credeti ca PNL ar putea fi al doilea partid istoric care sa urmeze soarta PNTCD-ului?
Alegatorii din Romania sunt cei care trebuie sa voteze si sa decida in favoarea cui se vor pronunta. Eu cred ca performantele inregistrate de dl Tariceanu vor vorbi de la sine: economia romaneasca inregistreaza un nivel de crestere fara precedent, fenomen datorat in mare parte politicii de taxe si impozite introdusa de actualul Guvern, Romania se lupta cu trecutul sau comunist deschizand dosarele Securitatii, ceea ce multi oameni din afara Romaniei cred ca trebuia facut cu zece sau cinsprezece ani in urma si Romania face reforme intr-o serie de alte domenii deoarece si-a dat seama ca trebuie sa probeze seriozitate in aderarea la UE. Cred ca aceasta lista de succese va fi apreciata de poporul roman si ca partidele de la guvernare care sunt la originea acestui succes vor primi si creditul necesar.
Dar ce se va intampla daca un numar semnificativ de parlamentari vor parasi PNL in favoarea PLD?
Mi se pare foarte greu de crezut ca asa vor sta lucrurile, PNL este un partid puternic si stabil si, pana acum, vad ca i s-au alaturat putini parlamentari. Iata, din grupul meu fac parte noua euro-observatori liberali si doar unul singur, senatorul Popa, a parasit PNL pentru a se duce la noul partid.
A existat o discutie in Romania privind continutul discutiilor pe care le-ati avut aici, la Bruxelles, cu dl Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator. El a spus ca a avut cu dvs. o discutie in care prima parte este confidentiala, dar despre cea de-a doua a putut sa vorbeasca. Ce a continut totusi partea confidentiala?
Am avut o discutie foarte interesanta care a acoperit un numar mare de domenii. Nu este nici un mare secret, nimic confidential, cum a spus dl Voiculescu. M-a informat despre parerile sale privind viitorul Guvern din Romania, de ce partidul sau s-a retras din Coalitie si cum vor continua ei sa sprijine activitatea actualului Guvern. Asta se intampla in democratii, este absolut normal, dar cred ca dl Voiculescu a fost extrem de politicos si am apreciat foarte mult ca a venit aici si a discutat toate aceste lucruri cu mine. Vom continua sa colaboram cu partidul sau si cu PNL-ul condus de dl Tariceanu in scopul asigurarii succesului si coerentei aderarii Romaniei la UE. Si acesta este sensul prezentei mele la Bucuresti, pe 31 decembrie, cu ocazia sarbatorilor organizate de dl Tariceanu.
Asta inseamna ca ati putea sprijini si ideea formarii unei aliante de guvernare intre PNL, PC si PSD?
Ceea ce este important este ca Romania sa-si pastreze stabilitatea necesara pentru a fi capabila sa treaca cu bine prin programul de reforme. Lucrurile sunt extrem de complicate, deoarece este vorba nu numai despre adoptarea legislatiei, ci despre implementarea reformelor. Pentru asta este nevoie de stabilitate si orice partid simte ca ar putea sa contribuie la asta, ar trebui s-o faca. Sper ca toate partidele politice din Romania vor sprijini Guvernul domnului Tariceanu, dar cred ca asta nu este decat o speranta frumoasa intr-o democratie...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.