Ioan Niculae, Nicoleta Mariana Toncea (fosta Neacsu), mana dreapta a acestuia, si primarul Zimnicei, Petre Parvu, prin intermediul firmelor SC INTERAGRO SRL, ASIROM SA si ZIMTEX SA i-au demolat casa, cu buldozerul, profesoarei pensionare Elena Sim
Ioan Niculae, Nicoleta Mariana Toncea (fosta Neacsu), mana dreapta a acestuia, si primarul Zimnicei, Petre Parvu, prin intermediul firmelor SC INTERAGRO SRL, ASIROM SA si ZIMTEX SA i-au demolat casa, cu buldozerul, profesoarei pensionare Elena Simona Buzatu si i-au furat terenul.
Imobilul din Bd. Eroilor (fost str. Aleea Trandafirilor) nr. 69, in suprafata de 1523 mp, este mostenit de Elena Buzatu inca din anul 1975 si n-a fost niciodata preluat de stat cu vreun titlu valabil. Pe teren au existat doua corpuri de cladire, dar dupa cutremurul din 1977, in urma sistematizarii, au fost realizate anumite constructii, pe proprietate ramanand in picioare doar o casa cu trei camere. Acestea au fost folosite, pana de curand, de fosta fabrica de panglici, actuala societate textila ZIMTEX SA.
Pentru ca n-a inteles sa respecte legea, Primaria Zimnicea a fost chemata in judecata de proprietara de drept. Tribunalul Teleorman a hotarat retrocedarea in natura a suprafetei de 669 mp si a imobilului ramas in picioare, despagubiri in suma de 219 de milioane de lei vechi pentru terenul pe care s-a construit spalatoria chimica a orasului si 952 de milioane de lei pentru constructia demolata abuziv dupa 1977. Apelul primariei a fost respins la Bucuresti, decizia ramanand definitiva si irevocabila, la data de 15.06.2005. De atunci si pana la 27.09.2006, primarul PSD, Petre Parvu, a tergiversat in permanenta retrocedarea terenului proprietarei Buzatu, in mod premeditat si se va vedea de ce.
"Mi-am insusit prin munca toate bunurile pe care le am"
De o parte si de alta a proprietatii Elenei Buzatu se afla SC ZIMTEX SA si fosta spalatorie chimica, pe care Ioan Niculae a cumparat-o de la primarul al carui cumatru este, dupa ce i-a cununat una dintre fete. Acolo, pe terenul luat abuziv de comunisti, s-a mutat sediul SC INTERAGRO SRL, capusa SC INTERAGRO SA, ambele controlate de magnatul zimnicean. Elena Buzatu a ramas sa fie despagubita de stat cu 219 milioane de lei, in vreme ce Niculae a cumparat de la primaria lui Parvu, pe o suma modica, un teren de 854 mp plus constructia aferenta. Afacerea n-a fost parafata cu INTERAGRO SRL, ci cu SC ASIROM SA.
In intentia de a extinde terenul firmei, Niculae a convocat-o pe proprietara, pe terasa restaurantului sau din Zimnicea. La discutie a participat directoarea Nicoleta Mariana Toncea. Cand a auzit ca pretul de vanzare ar fi de 800 de milioane de lei, magnatul i-a spus femeii: "Doamna, nu fiti calica. Eu n-am fost niciodata calic. Mi-am insusit prin munca toate bunurile pe care le am."
"Parca am vazut vreun ban?!"
Elena Simona Buzatu ne-a dezvaluit planul pus la cale de Niculae si cumatrul sau Parvu dar si faptul ca nu a vazut nici un ban din cei promisi. "Cu aceeasi ocazie, domnul Niculae l-a sunat pe primar si i-a spus: <<Mai, Petrica, uite ce e. Sunt cu doamna Buzatu. Te rog foarte mult, banii pe care ti-i dau eu pe terenul de sub spalatorie (219 milioane de lei - n.r.), fa in asa fel sa ajunga la doamna Buzatu si cu inca 300 de mii, cred ca va fi multumita>>. Primarul i-a zis ca nu poate face asta, ca se vor opune consilierii locali. <<Lasa, vezi tu ce faci acolo cu consilierii si rezolva-mi problema>>, i-a replicat domnul Niculae.
Ca om sarac care are nevoie de bani, mi-am zis sa ma multumesc si cu aceasta suma, dar parca am vazut vreun ban?!", spune Elena Simona Buzatu.
O noua serie de tergiversari
Incepand cu vara anului trecut, Petre Parvu si acolitii sai din primarie au facut tot ce au putut ca sa n-o puna in posesie pe Elena Buzatu. Dupa numeroase audieri, de pe urma carora femeia nu s-a ales decat cu promisiuni, Primaria Zimnicea dispune, la 25.01.2006, restituirea proprietatii. Dar asta nu inseamna ca femeia a si fost pusa in posesie, urmand o noua serie de tergiversari. La data de 27.09.2006 se incheie un protocol de punere in posesie, numai ca, intre timp, s-au petrecut alte ilegalitati.
Ioan Niculae a cumparat proprietatea SC ZIMTEX SA (circa 5000 mp in buricul targului), de dincolo de terenul Elenei Buzatu, insusindu-si abuziv si domeniul acesteia. Totodata, a reusit sa intabuleze in fals terenul, cu complicitatea unui notar local. Apoi, incepand cu data de 27.09.2006, cand primaria emisese protocolul de punere in posesie, oamenii lui Niculae au inceput sa demoleze imobilul compus din trei camere. Mai intai a fost data jos tigla, dupa care au fost smulse canaturile usilor si ferestrelor. Buzatu a depus plangere la Politie si Parchet pentru tulburare de posesie si distrugere de bunuri, insa nu se intampla nimic. Lovitura de gratie este data la 12.12.2006, cand o firma angajata de INTERAGRO SRL intra cu buldozerul in imobilul femeii la ora 11.30. Tocmai atunci, agentul de politie Liviu Mocanu se afla in biroul directoarei Nicoleta Toncea, careia ii aducea la cunostinta ca se comite o fapta ilegala.
Ilegalitatea merge mai departe
SC ZIMTEX SRL este o societate comerciala care se ocupa cu fabricarea unor articole textile.
Actionariatul acesteia este format din Asociatia Salariatilor ZIMTEX PLUS (30%), SC LEONTE & COMP IMPORT-EXPORT SRL (28,64%) si persoanele fizice Ioan Andrei (19,6%) si Cristea Patranescu (12,26%). Dupa cum ne-a declarat acesta din urma, terenul a fost cumparat de ZIMTEX de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS). De fapt, s-ar fi cumparat actiuni, in mai multe etape, deoarece statul era proprietarul, pana la privatizarea societatii. In acest mod, cu avizul primit de la Primaria Zimnicea, firma a fost pusa si in posesia titlului de proprietate. "Pana in urma cu doua saptamani nici n-am stiut ca doamna Buzatu a revendicat proprietatea celor 669 mp. Noi avem titlu de proprietate obtinut de la FPS, in baza HG 834/1991 privind stabilirea si evaluarea unor terenuri detinute de societatile comerciale cu capital de stat. Exista avizele primariei, avize cadastrale, tot. Noi asa cum am cumparat, asa am vandut. Nu avem nici o vina", ne-a precizat Patranescu.
Asta inseamna ca statul a vandut ceva ce nu-i apartinea, nefiind niciodata proprietarul imobilului mostenit de Elena Buzatu, ilegalitatea mergand mai departe, prin instrainarea acestuia catre firma lui Ioan Niculae care, in mod paradoxal, a devenit cumparator de buna credinta.
Doua intrebari legitime
Sa admitem faptul ca SC ZIMTEX SA se afla in posesia unui titlu legal de proprietate, inclusiv pentru suprafata de teren de 669 mp, apartinand de drept Elenei Simona Buzatu.
Atunci, cum se face ca Primaria Zimnicea s-a judecat ani de zile, cheltuind bani publici, doar ca sa nu respecte legea si sa retrocedeze imobilul (teren si constructie) proprietarului de drept?
Actionarul Cristea Patranescu sustine ca ZIMTEX SA a obtinut avizul din partea primariei, pe baza caruia a fost posibila intabularea legala a terenului pe numele societatii. Dar daca ZIMTEX SA il are, intr-adevar, cum se face ca primaria lui Parvu nu stie de existenta lui?
Averea magnatului de la ZIMNICEA
SC INTERAGRO SRL este o firma-capusa a SC INTERAGRO SA si a altor societati din consortiul magnatului zimnicean, acesta detinand, in calitate de persoana fizica, 90% din capitalul social, iar SC INTERAGRO SA si SC INTERACTION SRL cate cinci procente.
In Zimnicea, Ioan Niculae are asa: brutarie, fast-food, restaurant, supermarket, minimarket, laborator de cofetarie-patiserie, discoteca Disco Hope (capacitate 1200 de locuri), alte doua magazine, fabrica de produse lactate, moara, fabrica de procesare tutun, statie de betoane, silozuri de cereale, fabrica de alcool ALCO-ZIM, SC INTERGAZ, societate de distributie a gazului, un hotel de patru stele, o fabrica de zahar (pusa pe butuci), complexul de porci SUINPROD, cu abator si fabrica de nutreturi combinate, o ferma de vaci, o vila construita chiar pe malul Dunarii, in zona de frontiera, crescatorii de cai, struti, pauni, fazani, caini de rasa si alte animale, sera, doua lacuri pe care le foloseste abuziv, apartinand de fapt municipalitatii si altele.
Pe teritoriul judetului, fostul ofiter de Securitate mai detine un centru de vinificatie la Smardioasa. De asemenea, a preluat majoritatea fostelor IAS din Teleorman, pe care le-a distrus controlat. Are in administrare o suprafata de circa 50.000 ha teren agricol si paduri.
"M-a umilit, intorcandu-mi spatele"
Rugamintile Elenei Buzatu de a nu-i fi demolata casa au fost ignorate. "Eram de fata cand au intrat cu buldozerul in casa mea. Mi-au dat lacrimile vazand cum legile nu sunt respectate si, cu atat mai putin, hotararile instantelor de judecata. I-am cerut inginerului Cristache, seful de santier, sa nu-mi distruga locuinta, deoarece savarseste o mare ilegalitate. Pur si simplu m-a umilit, intorcandu-mi spatele si aruncandu-mi peste umar ca nu eu ii sunt sef, ci cei de la INTERAGRO, respectiv Ioan Niculae, caruia nimeni nu-i poate face nimic. Pe urma a dat dispozitie buldozeristului sa culce casa la pamant", ne-a mai povestit Elena Buzatu.
Razbunarea magnatului
Alin Buzatu, fiul proprietarei imobilului din bd. Eroilor nr. 69, a fost pana in vara acestui an angajat al INTERAGRO SRL. Mai intai a lucrat la fabrica de zahar, apoi la cea de alcool - ambele puse pe butuci de Ioan Niculae -, dupa care a fost detasat la punctul de vinificatie Smardioara din judetul Teleorman, fiind inginer tehnolog. La darea in folosinta a hotelului sau din Zimnicea, din vara acestui an, Niculae l-a intalnit pe Alin Buzatu si l-a intrebat daca mama acestuia ii da sau nu terenul pe gratis. Angajatul, cu tot respectul cuvenit patronului, i-a raspuns negativ. "Atunci, nu mai ai ce cauta in familia mea", i-ar fi pus in vedere magnatul, ranchiunos. Ceea ce s-a si intamplat, Alin Buzatu fiind concediat, fara nici un motiv legal, de directoarea Nicoleta Mariana Toncea, cu incepere din 1 august 2006.
Primarul mincinos
Disperata ca nu este pusa in posesie, Elena Simona Buzatu s-a inscris in audienta si la prefectul Ionel Izina (foto), in luna septembrie, prezentandu-i hotararea Curtii de Apel Bucuresti, definitiva si irevocabila. Acesta se interesase deja despre problema, primind din partea primarului Zimnicei toate asigurarile ca legalitatea va fi respectata, iar proprietara va fi pusa in posesie cat de curand. Numai ca, asa cum s-a vazut, Petre Parvu l-a mintit si pe prefect, pentru a face jocurile murdare ale cumatrului sau, Ioan Niculae. Pe de o parte o amana pe Elena Buzatu, iar pe de alta elibera INTERAGRO SRL autorizatie de demolare, devenind astfel complice la ilegalitatile crase ale acestei firme. Conform reglementarilor legale, tergiversarea punerii in posesie comisa de Parvu il face pe acesta pasibil de mari amenzi sau chiar de puscarie.
Directorii isi acopera escrocheria
Vazand ca imobilul ei este demolat abuziv, pagubita s-a adresat SC ZIMTEX SA si SC INTERAGRO SRL pentru a vedea actele in baza carora a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare, insa i s-a ras in fata. Directorii Cristea Patranescu, respectiv Nicoleta Mariana Toncea nici n-au vrut sa stea de vorba cu ea, acoperindu-si astfel escrocheria. Dupa parerea Elenei Buzatu, ticaloasa tranzactie a fost comisa dincolo de litera legii, deoarece proprietatea n-a apartinut niciodata statului, nefiind expropriata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.