Presedintele Romaniei a citit acest mesaj din raportul final al Consiliului vizibil emotionat si cu lacrimi in ochi, informeaza Mediafax. Basescu si Tariceanu au sustinut, dupa incheierea lucrarilor Consiliului, o conferinta de presa comuna, la in
Presedintele Romaniei a citit acest mesaj din raportul final al Consiliului vizibil emotionat si cu lacrimi in ochi, informeaza Mediafax. Basescu si Tariceanu au sustinut, dupa incheierea lucrarilor Consiliului, o conferinta de presa comuna, la inceputul careia Basescu, emotionat, a tinut sa citeasca punctul doi al raportului Consiliului, vocea sa devenind in timpul lecturii tremuratoare si solemna, iar in ochi sclipindu-i o lacrima. Presedintele a aratat ca nimeni nu-si poate atribui succesul aderarii Romaniei la UE. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost intrerupt in discursul sau de la Bruxelles, dupa reuniunea de vineri a Consiliului European, de presedintele Traian Basescu, care a dorit sa corecteze o propozitie a primului-ministru privind mesajul de bun venit in UE adresat Romaniei si Bulgariei. (D.E.)
"De-abia acum incepe constructia!"
Excelenta prestatia politica a presedintelui Traian Basescu in fata presei reunite la Bruxelles pentru a asista la ceea ce se anuntase a fi o conferinta de presa dar, in fapt, a fost o succesiune de delclaratii: prima a presedintelui, a doua a primului-ministru.
Daca cineva se astepta ca acesta sa fie momentul in care, cum spunea odata doamna ministru Boagiu, sa auzim ca PD-ul cu ministrii sai a facut cel mai mult pentru integrare, Traian Basescu, executand una dintre voltele sale politice radicale, a laudat toate partidele politice care au actionat in favoarea aderarii Romaniei la UE. Mai mult, foarte precis, a anuntat ca "nimeni nu-si poate atribui succesul integrarii", ea fiind "rezultatul a 16 ani de munca extraordinara a 22 de milioane de oameni" si, intr-o mica masura, si a politicienilor". Noi insa, a spus Traian Basescu uitandu-se si inspre premier, am reusit intr-adevar marea performanta de a evita activarea solutiei de rezerva pe care o avea UE, adica amanarea cu un an a datei aderarii, aceasta insemnand ca am reusit sa ne facem temele corect si la timp. Un discurs de bun-simt si normalitate politica in care a afirmat ca "astazi suntem doar in Romania care si-a creat o perspectiva... n-as vrea sa credeti ca sunt printre politicienii care spun ca ne-am atins obiectivul. Pana acum am facut doar platforma pe care sa ne asezam o perspectiva de bunastare, de securitate, economica, sociala in care romanii vor sa traiasca". Dupa ce a remarcat faptul ca urarea de bun venit in Uniunea Europeana pe care Consiliul Europei o adreseaza Romaniei si Bulgariei, consemnata ca atare in documentul final al lucrarilor, reprezinta ,cea mai importanta fraza scrisa despre Romania", Traian Basescu a vorbit despre avantajele pe care acest moment le va aduce tinerilor, cei mai importanti beneficiari directi ai integrarii noastre in Europa.
La acest aspect s-a referit si premierul Tariceanu care, dupa ce a afirmat ca acest moment este, pentru istoria romanilor, comparabil doar cu cel de la 1 Decembrie 1918, a amintit ca, de acum, vom beneficia de solidaritatea europeana. Adica vom putea accesa fondurile structurale, cele care au constituit cheia succesului constructiei tuturor tarilor care au aderat la Uniunea Europeana, practic cel mai important dintre avantajele imediate pe care le vom avea imediat la indemana dupa 1 ianuarie 2007. Tariceanu nu a uitat sa reaminteasca si ca momentul actual este si o victorie inregistrata impotriva scepticismului cu care unii priveau posibilitatea Romaniei de a-si indeplini angajamentele, asta inclusiv dupa incheierea negocierilor de aderare. (Cristian UNTEANU, Bruxelles)
Traian Basescu in exclusivitate pentru ZIUA
Vom simti avantajele in doi-trei ani
In acest moment evident de bucurie, puteti sa spuneti romanilor cand vor simti in mod direct avantaje aderarii, cand intrarea noastra in UE isi va face simtite primele efecte vizibile?
As vrea sa corectez modul in care evaluati ceea ce simt acum. Dominanta nu este bucuria, ci responsabilitatea. Imi dau seama foarte bine ca, prin toate eforturile, abia am asezat o baza pe care sa pornim procesele de modernizare rapida a Romaniei. Romanii vor simti acest lucru in doi-trei ani. In mod direct, atunci vor simti ca traiesc intr-o tara mai moderna si ancorata in realitatile europene. (Cristian UNTEANU, Bruxelles)
"Satul romanesc" de la Strasbourg
Presedintele Traian Basescu a ajuns ieri dupa-amiaza la Strasbourg, unde urma sa participe la o serie de manifestari organizate in cadrul Targului de Craciun din acest oras, la care Romania este invitat de onoare.
Seful statului roman va fi prezent in cursul serii la Biserica Saint-Paul, prilej cu care va primi Medalia orasului Strasbourg de la primarul Fabienne Keller. Traian Basescu va asista, de asemenea, la un concert al orchestrei de camera a Radiodifuziunii Romane la care isi va da concursul celebra violonista Silvia Marcovici. Seful statului era invitat ieri seara la o receptie oferita de Ambasada Romaniei la Paris. Traian Basescu va vizita astazi Satul Romanesc organizat in Piata Gutenberg. Satul Romanesc, unde se vor afla mesteri artizani din mai multe regiuni ale tarii, si-a propus sa ofere vizitatorilor mostre de traditii populare in materie de port, gastronomie, cantec, dans si obiceiuri de Craciun. Cu aceasta ocazie, Basescu va asista la un program sustinut de un ansamblu folcloric. Evenimentul are loc anual in organizarea Primariei orasului Strasbourg, pentru a pune in valoare, prin manifestari publice, diverse aspecte ale artei mestesugaresti si obiceiuri legate de Sarbatorile de iarna. In mod traditional, programul manifestarilor este alcatuit in cooperare cu o tara europeana, care are statutul de invitat de onoare sau de "tara-gazda". Romania este invitat special la editia de anul acesta a Targului de Craciun de la Strasbourg, care se desfasoara sub genericul "Craciunul, sensul comuniunii" si care are loc cu cateva zile inainte de data aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007. (A.H.)
Bulgaria vrea fonduri suplimentare pentru Kozlodui
Sofia va cere fonduri suplimentare de la UE, pentru a compensa viitoarea inchidere a celei mai mari centrale nucleare din Bulgaria, a declarat, saptamana aceasta, premierul Serghei Stanisev, catalogand drept "nedreapta" cererea Bruxelles-ului de oprire a reactoarelor de la Kozlodui, informeaza Mediafax. "Nu credem ca aceste reactoare sunt mai putin sigure decat altele care functioneaza in UE, (...) este nedrept", a afirmat Stanisev, joi, inainte de inceperea summit-ului UE de la Bruxelles, apreciind ca inchiderea centralei nucleare de la Kozlodui a umbrit aderarea Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007. Intrebat daca Sofia va cere mai mult de 220 de milioane de euro, suma oferita de UE pentru inchiderea reactoarelor, el a raspuns: "Da, este o problema de principiu".n (A.M.L.)
Pregatiri de ultima ora
Leonard Orban, care a primit recent votul favorabil al plenului Parlamentului European pentru functia de comisar european din partea Romaniei, preluand portofoliul multilingvismului, dupa 1 ianuarie 2007, urma sa isi definitiveze, ieri, decizia privind componenta viitorului sau cabinet, informeaza Rompres. Potrivit unei declaratii facute la Strasbourg, dintre cei sapte membri ai viitorului sau cabinet, Orban s-ar fi decis deja asupra a cinci dintre ei, inclusiv asupra celor doi romani care vor face parte din echipa sa. Fara a oferi alte detalii, Orban a declarat ca s-a hotarat deja asupra adjunctului de cabinet, dar nu si asupra sefului de cabinet. Decizia legata de seful de cabinet este una foarte importanta, a mentionat Orban. El a adaugat insa ca nici seful de cabinet, nici adjunctul sau, nu vor fi romani. (L.P.)
Presa, tot eurosceptica
Aderarea tandemului romano-bulgar la UE ridica mai multe semne de intrebare decat motive de bucurie, in conditiile in care Bucurestii si Sofia nu indeplinesc criteriile pentru a fi admise in Uniune, scrie cotidianul francez L'express, in editia sa de ieri. "Aceasta extindere a clubului european se face parca pe ascuns. Parlamentele celor 25 au ratificat, unele dupa altele, aceasta dubla sosire intr-o discretie remarcabila, de ca si cum sefilor de stat si de guvern ai Uniunii le-ar fi fost rusine", afirma publicatia franceza, potrivit Rompres. Integrarea in UE a Bulgariei, tara macinata inca de coruptie, asasinate la comanda si un sistem juridic ineficient, ar putea afecta conditiile de aderare aplicabile altor state, noteaza, la randul sau, Financial Times, precizand ca Bruxelles-ul se teme insa ca tarele noului stat membru vor deveni problema intregului bloc comunitar, dupa 1 ianuarie. In aceste conditii, cotidianul britanic se intreaba daca nu cumva UE "a jucat gresit cartea negocierilor de aderare cu Sofia". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.