De fapt, asistam la o infruntare pe viata si pe moarte intre cele doua forte politice principale din Palestina: Fatah si Hamas. E acesta semnul declansarii razboiului civil palestinian sau asistam la inca o serie de ciocniri minore? In urmatoarele 24
De fapt, asistam la o infruntare pe viata si pe moarte intre cele doua forte politice principale din Palestina: Fatah si Hamas. E acesta semnul declansarii razboiului civil palestinian sau asistam la inca o serie de ciocniri minore? In urmatoarele 24 de ore vom avea raspunsul si la aceasta intrebare. Secatuita de boicotul economic, militar, diplomatic si politic, guvernarea Hamas avea nevoie de oxigen financiar extern, si pentru aceasta s-a deplasat premierul palestinian in cateva tari arabe si in Iran.
Dupa o prelungita vizita, de doua saptamani, Hanyieh s-a reintors acasa cu o tolba de bani. Aducea cu dansul si o gramada de promisiuni politice pro Hamas, facute de presedintele iranian Ahmadinejad, care l-a iritat pe Mahmoud Abbas (Abu Mazen), presedintele Autoritatii Palestiniene, si responsabilul miscarii politice Fatah. Prea fierbintea imbratisare dintre Ahmadinejad si Hanyieh i-a enervat si pe israelieni. Care au decis sa-i dea premierului palestinian o lectie pe care acesta n-o va uita cat o mai trai.
Umilirea lui Hanyieh a inceput din clipa in care acesta a ajuns la granita egipteano- gazateeana si a vrut sa se intoarca acasa. Mossadul aflase insa ca aducea cu el 35 de milioane de dolari, bani gheata, care trebuiau sa acopere salariile garzilor si functionarilor sai, neplatite de cateva luni. La Rafiah il astepta o surpriza neplacuta: la cererea Israelului, fortele europene de supraveghere, aflate in zona egipteano-gazateeana, au inchis granita.
Protestele nu au ajutat; insusi Amir Peretz, ministrul israelian al Apararii, daduse ordinul sa nu i se ingaduie lui Hanyieh sa treaca granita. Intre timp, zeci de combatanti inarmati Hamas au umplut locul, ciocnindu-se cu garzile palestiniene prezidentiale ale lui Abu Mazen. Vanzoleala a ajuns la Hosni Mubarak, presedintele Egiptului, si la prim-ministrul israelian Ehud Olmert. In cele din urma s-a ajuns la un compromis: cele 35 de milioane de dolari au fost depusi intr-o banca egipteana si prim-ministrul palestinian a fost lasat sa treaca granita. Ziua neagra a lui Hanyieh a continuat: in drum spre casa, limuzina in care calatorea a fost ciuruita de gloante. Hanyieh a scapat cu viata din atentat, dar seful bodyguarzilor a fost ucis, iar Abd El-Salam, fiul lui Hanyieh, si consilierul politic al premierului au fost raniti destul de grav. Alti 20 de palestinieni, din ambele tabere, au fost internati in spitale.
Un responsabil israelian a declarat: "Pacat ca Ismail Hanyieh a ramas in viata, poate ca data viitoare..." Atentatul impotriva premierului palestinian marcheaza o faza critica in conflictul intern palestinian. Oamenii lui Ismail Hanyieh considera ca "Abu Mazen a declansat razboiul impotriva lui Dumnezeu si Hamas.". 100.000 de palestinieni au manifestat ieri in Gaza in favoarea Hamas, in timp ce la Ramallah kilerii garzii prezidentiale ai lui Abu Mazen au atacat o manifestatie Hamas, trimitand 31 de palestinieni in spitale. Haosul instalat in ultimele luni in teritoriile palestiniene naste monstrii razboiului civil. Sa nu ne-asteptam la nimic bun pentru pacea Orientului Mijlociu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.