In curand se implinesc 100 de ani de la infiintarea miscarii mondiale a Cercetasilor si, desi in Romania e destul de timida acum, in perioada interbelica a fost foarte activa si folositoare si intens sprijinita de autoritati, de toti regii Romaniei i
In curand se implinesc 100 de ani de la infiintarea miscarii mondiale a Cercetasilor si, desi in Romania e destul de timida acum, in perioada interbelica a fost foarte activa si folositoare si intens sprijinita de autoritati, de toti regii Romaniei incepand cu Carol I si pana la Regele Mihai, ca si de mediul cultural si stiintific, un exemplu fiind profesorul Dimitrie Gusti. Din pacate, ceea ce a fost o asociere benevola si folositoare, in cei 50 de ani de comunism s-a transformat intr-o corvoada, miscarea fiind orientata mai mult spre amplificarea cultului personalitatii. Expozitia "Cercetasii Romaniei este o incercare recuperatorie, de cautare a traditiei", a declarat organizatorul expozitiei vernisate ieri la Palatul Sutu din Bucuresti, colectionarul Cristinel Popa. Totul a pornit de la "Legea Cercetasului" al carei "miez" este neschimbat de o suta de ani, ne-a declarat el in continuare, si al carei text este extrem de modern ca idee: "cercetasul nu face deosebire de credinta, de clasa sociala si de avere si cercetasul respecta parerile altora si isi ia raspunderea faptelor sale". Organizatia Cercetasilor este o miscare voluntara de educare a tineretului care a pornit acum aproape o suta de ani in Anglia. La deschiderea expozitiei au fost prezenti si cativa "cercetasi", inscrisi in acest moment in organizatia care, din pacate, nu este suficient cunoscuta.
Expozitia, care va ramane deschisa la Palatul Sutu pana pe 7 ianuarie, este alcatuita in totalitate din obiecte aflate in colectia personala a organizatorului Cristinel Popa. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.