Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) recomanda medicilor de familie si celor din ambulator sa nu semneze contractul-cadru pe 2007, ceea ce echivaleaza cu incetarea activitatii. Mircea Cinteza, presedintele CMR, spune ca noul a
Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) recomanda medicilor de familie si celor din ambulator sa nu semneze contractul-cadru pe 2007, ceea ce echivaleaza cu incetarea activitatii. Mircea Cinteza, presedintele CMR, spune ca noul act normativ nu prevede majorarea veniturilor medicilor de familie si ale celor din ambulatoriul de specialitate si precizeaza ca, de fapt, bugetele acestora nu au mai crescut din 2004.
Doctorii rapusi de birocratie
Mai mult, presedintele CMR a aratat ca incepand din ianuarie 2007, medicul de familie va fi "sufocat din cauza birocratiei", fapt care nu ii mai permite sa se ocupe de pacienti. "Daca contractul-cadru persista in actuala forma, atunci situatia din sistemul sanitar va continua sa mearga foarte prost, nu numai in laborator, dar si in spitale, unde exista aparatura veche, nu exista service pentru repararea acestora si din acest motiv este pusa in pericol securitatea bolnavilor", a adaugat Cinteza.El a spus, de asemenea, ca foarte multe spitale functioneaza fara autorizatie sanitara, banii pentru ambulator sunt insuficienti, iar birocratia creste cu fiecare an. Presedintele CMR a mai adaugat ca noua amenintare pentru 2007 este libera circulatie a personalului medico-sanitar, mai ales a acelor grupe deficitare si in Romania, precum asistenti medicali, medici de anestezie-terapie intensiva, psihiatrie, radiologie, care vor fi tentati de veniturile substantiale oferite de alte tari.
Nicolaescu: "Cinteza incita medicii de familie!"
In replica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, l-a acuzat pe Cinteza ca prin declaratiile sale incita medicii sa nu mai acorde servicii medicale cetatenilor. "Consider ca acest lucru il descalifica din toate punctele de vedere. In acelasi timp, Cinteza, in calitatea sa de <<platformist>>, care cauta un loc in conducerea Platformei, este de rea-credinta si minte", a mai afirmat ministrul.
Nicolaescu spune ca daca senatorul Mircea Cinteza ar fi avut timp sa treaca pe la Parlament, pentru ca este retribuit in calitate de senator, si ar fi citit proiectul de buget al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ar fi constatat ca fondurile alocate pentru medicina primara au crescut cu 50%, iar cele pentru medicina in ambulatoriu si spitale, cu peste 15%. Potrivit lui Nicolaescu, presedintele CMR ar trebui sa recunoasca ca in mandatul de ministru al Sanatatii nu a reusit sa creasca salariile medicilor, iar acum, cand avem cel mai mare buget al Sanatatii, critica fara noima si iresponsabil. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.