La prima vedere, volumul colectiv Antic si modern. In honorem Luciae Wald (volum coordonat de Ana-Cristina Halichias in colaborare cu Tudor Dinu, Bucuresti, Humanitas, 2006) iti taie respiratia prin varietatea colaboratorilor si a temelor abordate. C
La prima vedere, volumul colectiv Antic si modern. In honorem Luciae Wald (volum coordonat de Ana-Cristina Halichias in colaborare cu Tudor Dinu, Bucuresti, Humanitas, 2006) iti taie respiratia prin varietatea colaboratorilor si a temelor abordate. Cercetatori, academicieni, profesori la atat de multe universitati din tara si din strainatate ne poarta prin domenii si spatii foarte diferite. Diversitatea acestor articole reflecta preocuparile incredibil de variate ale Doamnei Profesor Lucia Wald: in bibliografia lucrarilor domniei sale descoperim volume de lingvistica generala si de lingvistica indo-europeana, capitole in istorii literare si portrete ale lingvistilor romani de renume international. Publicistica abordeaza teme si mai variate: depaseste granitele filologiei clasice, aprofundand multe ramuri ale lingvisticii (lexicologie, lingvistica generala, morfologie, sintaxa, dar si pragmatica), aplicate atat limbilor clasice, cat si limbilor moderne. Dintre autorii antici, preferati par Lucretiu si Augustin. La varsta de 83 de ani, doamna Wald ramane inca activa conduce doctorate si publica in continuare rodul muncii sale de cercetare.
Este aproape imposibil ca un om de cultura sa nu gaseasca articole de interes in acest volum omagial. Un filolog are de unde alege: studii de limba romana veche si actuala, de limba engleza contemporana, chiar si de rromani (idiomul unei minoritati pe care suntem obligati sa o luam in serios), limba latina si elina sau studii de semantica generala, morfologie si etimologie care pot fi aplicate cu succes mai multor limbi. Pragmatica si retorica, la moda astazi, sunt studiate in aspectele lor teoretice (Liliana Ionescu-Ruxandoiu, Marinela Burada), dar, aplicate unor texte precum scrisorile lui Mihai Viteazul (Ana-Cristina Halichias), duc la analize spumoase. Pentru cei indragostiti de filozofia limbajului, articolele despre sens (Paul Miclau) si lumi posibile (Ecaterina Mihaila) vor da de gandit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.