Liberalii si democratii au incheiat ieri seria scandalurilor virulente declansate dupa retragerea PC de la guvernare, prin interventia salvatoare a presedintelui Traian Basescu. Acesta le-a dat "dragilor" din PNL si PD un termen de cateva ore pent
Liberalii si democratii au incheiat ieri seria scandalurilor virulente declansate dupa retragerea PC de la guvernare, prin interventia salvatoare a presedintelui Traian Basescu. Acesta le-a dat "dragilor" din PNL si PD un termen de cateva ore pentru a se lamuri cine preia ministerul Economiei. Aliatii s-au conformat dupa o discutie privata cu Basescu si au decis ca PNL, prin Varujan Vosganian, va coordona Ministerul Economiei.
In acelasi timp, PD se va multumi cu agentiile si directiile ramase de la PC, dar nu inainte de a le imparti frateste cu UDMR. Trocul facut de aliati in privinta posturilor lasate libere de aliati nu linisteste insa clasa poltica. Conservatorii au sustinut ieri ca au informatii "sigure" potrivit carora PD ar anunta astazi, la sedinta Consiliului National de Coordonare, ca iese de la guvernare. In acelasi timp, liberalii au clocit, acum doua zile, la sedinta Delegatiei Permanente, planuri de boicotare a partidului nou-nascut al platformistilor Stoica-Stolojan.
Linistea dinaintea furtunii
Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a nominalizat ieri pe senatorul PNL Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei. Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a transmis propunerea, in scris, presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu si presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu. Cei doi urmeaza sa indeplineasca procedurile de obtinere a aprobarii Parlamentului pentru numirea in functie a noului ministru al Economiei si Comertului. Vosganian ar urma sa fie audiat in comisiile de specialitate ale Parlamentului, dupa care va fi supus votului plenului.
Alianta a decis ieri, dupa a treia runda de negocieri intense, ca PNL sa preia Ministerul Economiei, iar PD, impreuna cu UDMR, sa preia posturile de secretari de stat si conducerile agentiilor si autoritatilor ramase libere prin retragerea PC de la guvernare. In acelasi timp, functia de vicepremier lasata libera de conservatorul Bogan Pascu va reveni PD, insa democratii nu vor face nici o nominalizare pentru acest post. Potrivit unor surse din cadrul Aliantei, ultima runda de negocieri dintre PNL si PD a fost una nesperat de linistita: "A fost o discutie foarte calma. Liderii PD au fost resemnati si au luat act de faptul ca MEC va trece la PNL". Aceleasi surse au precizat ca tot scandalul din Alianta, pe tema ordonantei OPSPI, nu ar fi mai avut loc daca democratii nu ar fi fost aproape convinsi ca nominalizarea initiala pentru MEC, Mircea Toader, va fi respins de Parlament. "Ordonanta OPSPI a fost un pretext. Se stia de ea de saptamani bune. Este in programul de guvernare si este ceruta de UE", au precizat sursele citate.
Angajament de sustinere
Democratii s-au angajat ieri, intr-un comunicat de presa comun al Aliantei, sa sustina candidatul PNL pentru functia de ministru al Economiei in procesul de validare in Parlament. La randul sau, liderul platformistilor liberali, Theodor Stolojan, a declarat ieri ca oamenii sai vor vota nominalizarea premierului pentru MEC, doar pentru ca si PD are aceeasi optiune. "Ma bucur ca PNL si PD au ajuns la un acord. Daca PD va sustine candidatura lui Vosganian, atunci cu siguranta vom vota si noi pentru desemnarea lui drept ministru al Economiei", a comentat Stolojan. Si conservatorii au anuntat ca il vor sustine pe Vosganian pentru functia de ministru. "Din punctul de vedere al PC, domnul Vosganian are anvergura, cunostintele si calificarile necesare. PC avea rezerve fata de candidatul PD, domnul Mircea Toader, dar ne-am exprimat sustinerea pentru Varujan Vosganian ca vicepremier. Cu atat mai mult il vom vota la MEC", a spus purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.
De altfel, Vosganian va fi audiat luni in comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca marti sa vina in fata Parlamentului pentru a fi votat in functia de ministru al Economiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.