Un numar de 226 de deputati din totalul de 450 de membri ai parlamentului ucrainean, adica minimul necesar au votat legea prin care Ukrtelecom trebuie sa fie privatizata, transmite agentia Interfax, preluata de AFP. Legea mai trebuie sa fie promulgat
Un numar de 226 de deputati din totalul de 450 de membri ai parlamentului ucrainean, adica minimul necesar au votat legea prin care Ukrtelecom trebuie sa fie privatizata, transmite agentia Interfax, preluata de AFP. Legea mai trebuie sa fie promulgata de catre presedintele ucrainean Victor Iuscenko, pentru a intra in vigoare.
Compania Ukrtelecom, la care statul detine un pachet de actiuni de 92,86%, controleaza peste 80% din piata de telefonie fixa a Ucrainei, cu o retea de 9,7 milioane de abonati.
In afara operatorului de telefonie fixa, anul viitor vor fi vandute si parti ale altor intreprinderi importante, cum ar fi uzina chimica din Odesa, companii regionale distribuitoare de energie si rafinarii de zahar, se stipuleaza in textul legii.
Analistii au semne de intrebare referitor la transparenta noilor privatizari, care trebuie organizate de cabinetul condus de premierul prorus Victor Ianukovici. Prima guvernare a lui Victor Ianukovici, intre 2000 si 2004, a fost umbrita de privatizari opace in favoarea oligarhiei apropiate puterii.
Guvernului lui Ianukovici i-a urmat cel condus de populista Iulia Timosenco, in perioada februarie-septembrie 2005, care a descurajat si el multi investitori, prin solicitarea revizuirii privatizarilor anterioare.
Ucraina detine un record al privatizarilor facute pe baza unor vanzari a caror lipsa de transparenta este criticata de catre experti interni si internationali.
Cel mai cunoscut exemplu este licitatia pentru privatizarea Kryvorizhstal, cea mai mare companie siderurgica ucraineana. Fabrica a fost vanduta initial, in iunie 2004, pentru aproximativ opt sute de milioane de dolari, unui consortiu de magnati, printre care Viktor Pinchuk, ginerele fostului presedinte al Ucrainei, Leonid Kuchma, si Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina si aliat al premierului Ianukovici. Pretul a fost mai mic decat alte oferte. Presedintele Victor Iuscencko, dupa preluarea puterii, ca urmare a "Revolutiei portocalii", a contestat vanzarea, invalidata, apoi, prin hotarare judecatoreasca. In cadrul unei a doua licitatii, organizate in 2005 si televizata in direct, compania Kryvorizhstal a fost vanduta pentru aproximativ 4,8 miliarde de dolari, cu patru miliarde de dolari mai mult decat prima oara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.