Un numar de 1500 de militari americani vor sosi la Mihail Kogalniceanu incepand din aprilie 2007, iar statul american va cheltui 34 de milioane de dolari pentru modernizarea cazarmii care a apartinut Brigazii 34 Mecanizata, unde se vor instala trupele americane. Anuntul a fost facut, ieri, de colonelul John Ingham, seful Biroului pentru Cooperare Militara romano-americana in Domeniul Apararii.
Potrivit sursei citate, militarii americani vor proveni din baze din SUA si Europa si vor fi rotiti periodic. Pana in 2008, numarul militarilor cazati la Mihail Kogalniceanu va ajunge la 1500, iar acestia se vor antrena in poligoanele de la Babadag si Cincu.
In baza de la Mihail Kogalniceanu vor stationa si aparate de zbor americane de tip F15, F16 si A10. Colonelul Ingham a apreciat ca numarul acestora va fi intre 14 si 18.
Intr-un interviu acordat ziarului Ziua, amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General, ne-a precizat ca, "in Romania se vor afla temporar la instruire un numar de pana la 2000 de militari americani care se vor roti la intervale de 4-6 luni. Procesul de amenajare a bazelor americane se afla in stadiul evaluarilor, testelor si al finalizarii proiectelor de constructii, iar partenerul american evalueaza bugetul necesar pentru lucrarile de dezvoltare a locatiilor. Din datele pe care le avem, nu se vor atrage investitii romanesti."
Romania si Statele Unite au semnat, la 6 decembrie 2005, Acordul de acces privind stabilirea de facilitati militare americane in Romania, care a fost ratificat de Senat in iunie 2006.