Lectorii exclusi de la Universitatea „Babes-Bolyai" vor primi Premiul Julianus, trofeu pe care l-au obtinut in anii trecuti si fostul premier ungar Orban Viktor si episcopul reformat Tökés Lászlo.

Hanz Peter si Kovács Lehel, cei doi lectori exclusi de la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru ca au pus pe peretii academici placute bilingve, vor primi simbata, la Miercurea-Ciuc, Premiul Julianus, pentru contributia adusa la pastrarea identitatii maghiarilor din Romania, informeaza Rompres.

De asemenea, premiul va fi inminat si lui Bodo Barna, tot de la Comitetul de Initiativa Bolyai.

Persona non grata pe podium

De asemenea, printre laureatii acestui an se numara Csapo József, fostul presedintele al Consiliului National Secuiesc, Kovács Jenö, din Ungaria, Dan Manolachescu, ziarist din Covasna, si avocata austriaca de origine maghiara Eva Maria Barki, cea care in anul 1994 a fost declarata persona non grata de Guvernul Romaniei pentru declaratiile defaimatoare la adresa tarii.

Premiile se acorda pentru diverse actiuni intreprinse de personalitati din intreaga lume pentru pastrarea identitatii maghiarilor.

Orban, Tökés&Co.

80 de persoane din Ungaria, Romania, Slovacia, Olanda, Austria, Turcia si din SUA au fost laureate pina acum, in cele 14 editii ale Premiilor Julianus care au avut loc pina in prezent. Printre acestea s-au numarat si fostul premier ungar Orban Viktor, fostul ministru al Justitiei de la Budapesta David Ibolya, fostul secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe ungar Nemeth Zsolt, episcopul reformat Tökés Lászlo si presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, potrivit lui Beder Tibor, presedintele Fundatiei Julianus, din Miercurea-Ciuc.

Numele organizatiei maghiare vine de la un calugar dominican, Julianus, care la inceputul secolului al XIII-lea a plecat in Asia sa caute originea ungurilor. (A.B.)