Nu a existat secret mai strasnic pazit de Israel ca secretul armei atomice israeliene. Din anii '50, cand a inceput construirea reactorului nuclear de la Dimona, in pustiul Neghevului, si pana astazi, opereaza cea mai severa cenzura militara asupra oricaror informatii privind reactoarele si laboratoarele nucleare israeliene, producerea armelor atomice, numarul si stocarea lor. Daca subiectul e amintit de mass-media israeliana, autorul articolului are grija sa-si avertizeze cititorii ca informatiile provin din "surse occidentale".
Statele Unite, "marele prieten" al Israelului, dupa incercari zadarnice de a monitoriza cercetarea si industria nucleara israeliana a renuntat de a mai presa asupra responsabililor evrei, elaborand politica lui "nu stiu si nu am vazut" in tot ce priveste bomba atomica israeliana. O politica naiva mult simpatizata de conducatorii Israelului, care s-a dezumflat in urma cu doua zile, cand Robert Gates, fostul sef al serviciilor secrete americane (CIA) si viitorul ministru al Apararii al Statelor Unite a confirmat existenta arsenalului atomic israelian. Audiat de Senatul american, Robert Gates, cu sinceritatea-i cunoscuta si fara sa calculeze prea mult necazurile diplomatice si militare pe care le va provoca a cautat sa motiveze incapatanarea iraniana pentru propriul sau program nuclear cu cuvintele: "Iranienii sunt inconjurati de puteri care detin arme nucleare: Pakistanul in est, Rusia in nord, Israelul in vest si Statele Unite in Golful Persic". Aceasta declaratie fara precedent a pus pe jaratec Ierusalimul, cu atat mai mult cu cat Statele Unite cunosc de cel putin cateva decenii capacitatile nucleare ale Israelului.
Dezvaluirile lui Vanunu
Ele au fost dezvaluite cu destula exactitate dupa tradarea lui Mordehai Vanunu, tehnician-sef in subteranele fabricilor de armament atomic de la Dimona. Vanunu a vazut sute de fotografii ale instalatiilor secrete de fabricare a bombei atomice si a fugit cu ele in Anglia predandu-le unui ziar londonez.
Dupa datele furnizate de Vanunu Israel ar fi ajuns la o productie pe scara industriala de bombe atomice, arsenaluli devenind apocaliptic: peste 300 de bombe atomice.
In paralel cu bomba atomica, savantii si militarii israelieni pregateau, conform dezvaluirilor lui Vanunu un armament si mai inspaimantator: bomba cu hidrogen. Rapit de agentii Mossadului si adus inapoi in Israel, Vanunu a ispasit doua decenii de inchisoare.
Dar autoritatile israeliene au continuat sa sustina ca destainuirile lui Vanunu sunt elucubratiile unei minti bolnave. Se stie,din surse straine, ca cel putin o data, bomba atomica israeliana era cat pe ce sa devina operanta: prim-ministrul Golda Meir a aprobat folosirea armanetului atomic in cursul Razboiului de Iom Kipur, din 1973, cand tancurile egiptene si unitatile de comando egiptene au traversat Canalul de Suez si inaintau impetuos in Peninsula Sinai, apropiindu-se de granita israeliana.
Declaratia lui Robert Gates a luat pe nepregatite pe responsabilii israelieni. Generalii pastreaza tacerea, dar cativa ministri se arata uluiti de "gafa atomica" a celui care peste cateva zile va raspunde de politica si fortele militare americane. Un responsabil israelian spune ca poate fi vorba de un test sau de o intoxicare mediatica cu trimiteri departe.