In mod clar solicitarea de eliminare a icoanelor din scoli este exagerata. Icoanele nu indeamna la consum de droguri sau la relatii intre persoane de acelasi sex - ci dimpotriva, indeamna la cumpatare si ratiune. Adevarata tinta a profesorului Emil M
In mod clar solicitarea de eliminare a icoanelor din scoli este exagerata. Icoanele nu indeamna la consum de droguri sau la relatii intre persoane de acelasi sex - ci dimpotriva, indeamna la cumpatare si ratiune. Adevarata tinta a profesorului Emil Moise de la Buzau nu este asigurarea drepturilor egale pentru copii, ci credinta ortodoxa - la o prima vedere - si in final sentimentul religios din Romania. Acest lucru se vede cat se poate de clar in partea a doua a cererii sale catre CNCD unde afirma ca "prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva" - respectiv religia crestin ortodoxa. In plus domnul Moise nu este altceva decat o marioneta - altii trag sforile.
Vestul Europei a experimentat deja acest gen de invazie a spatiului public. Curtea Suprema de Justitie din Italia a decis pastrarea crucifixului in spatiile publice motivand ca acest simbol constituie un element fundamental al traditiei spirituale europene. In Anglia la fel: crucifixul ramane in spatiul public in virtutea traditiei. In Germania s-a desfasurat un proces indelungat si dificil in urma caruia Curtea Constitutionala Federala a decis in 1997 eliminarea crucifixului din scolile landului Bavaria. Insa credinciosii au refuzat sa se supuna unei decizii nedrepte; simbolurile religioase sunt inca prezente in scolile bavareze. Bunul simt a impiedicat autoritatile germane sa antagonizeze intreaga societate prin aplicarea unor masuri de forta pentru impunerea unei hotarari nedrepte.
Acelasi lucru risca sa se intample si in Romania. Fortarea unei decizii de eliminare a icoanelor din scoli poate crea o reactie majora la nivelul intregii societati. Afirmatiile insultatoare ale celor care il manipuleaza pe profesorul Moise (gen "credinta romanilor este doar de parada", "nu exista un adevarat sentiment religios printre romani") risca sa isi primeasca o replica pe masura.
Grupusculul de presiune care il impinge la inaintare pe profesorul Moise isi doreste o decizie rapida din partea Ministerului Educatiei Nationale. Insa problema este mult prea importanta pentru a fi lasata pe mana unui singur om, fie el si ministru: este vorba de peste 20.000.000 de cetateni romani care s-au declarat religiosi. Problema trebuie dezbatuta in Parlament.
Sunt sigur ca icoanele nu vor parasi salile de clasa din Romania. Avem exemplul nesupunerii civice din Bavaria si fraza din Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii care statueaza dreptul cetatenilor de a se opune guvernarii atunci cand aceasta le incalca drepturile. Si la urma urmei profesorul Moise ne-a facut un bine: a provocat un proces la Buzau care stabileste un precedent, hotarand ca icoanele pictate de copii, fiind o expresie artistica, pot ramane in scoli. Daca autoritatile vor fi atat de oarbe incat sa mentina hotararea nedreapta a Consiliului pentru Combaterea Discriminarii, copiii din Romania isi vor impodobi singuri salile de clasa cu icoane, pe care d-l Moise va trebui sa le admire in continuare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.