George W. Bush a anuntat ca Statele Unite si-ar putea retrage trupele combatante din Irak pina la inceputul lui 2008, in cazul in care conditiile vor permite acest lucru.

Presedintele SUA, George W. Bush, a precizat, la Washington, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul britanic Tony Blair ca autoritatile americane doresc retragerea trupelor combatante cit mai rapid posibil, dar trebuie sa dea dovada de „flexibilitate si realism" cind concep programul de retragere.

Intilnirea dintre Bush si Blair, principalul aliat al SUA din Irak, a avut loc a doua zi dupa publicarea raportului realizat de Grupul de studiu pentru Irak, condus de fostul secretar de stat James A. Baker III si de fostul congresman Lee H. Hamilton. Raportul recomanda, intre altele, retragerea fortelor americane din Irak pina la inceputul anului 2008.

O noua abordare

Liderul de la Casa Alba a admis ca „este nevoie de o noua abordare in Irak", dar a cerut Pentagonului sa analizeze toate solutiile posibile, pentru ca nu se va lasa influentat exclusiv de recomandarile comisiei Baker.

Succesul in Irak depinde de victoria asupra extremistilor din intregul Orient Mijociu, spune Bush, admitind ca este o perioada dificila pentru America si Marea Britanie. Liderul de la Casa Alba a parut sa sustina concluzia raportului in sensul ca solutionarea conflictului din Irak este legata de reducerea tensiunilor israeliano-palestiniene, idee sustinuta de multa vreme de Tony Blair.

Presedintele american a anuntat ca seful guvernului de la Londra se va deplasa in curind in Orientul Mijlociu pentru a incerca sa relanseze procesul de pace intre israelieni si palestinieni.

Cu Iranul, nu

In acelasi timp insa, George Bush a exclus posibilitatea lansarii de tratative directe cu Iranul, cita vreme aceasta tara nu-si va suspenda activitatile de imbogatire a uraniului. Este „interesanta" ideea comisiei de a crea un grup international de sprijin pentru Irak, dar Iranul si Siria nu vor putea face parte din el decit daca sustin guvernul de la Bagdad si renunta la sponsorizarea terorismului, spune Bush.

„Daca vor accepta sa suspende intr-un mod verificabil imbogatirea uraniului, SUA se vor afla la masa negocierilor cu partenerii lor", a tinut sa precizeze presedintele.

Israelul critica

In acest context, ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, a plecat spre Washington, pentru a discuta despre raportul Baker, pe care statul evreu l-a criticat deja. Potrivit postului public de radio israelian, Tzipi Livni va avea convorbiri cu omologul sau american, Condoleezza Rice, care va efectua un turneu in Orientul Mijlociu la inceputul anului 2007.

Premierul israelian Ehud Olmert si-a exprimat deschis dezacordul cu raportul Baker, in ce priveste posibila schimbare a politicii SUA si a incercat sa disocieze criza din Irak de conflictul israeliano-palestinian.

Raportul prevede o implicare a SUA in reglementarea conflictului israeliano-palestinian si retragerea Israelului din Platoul Golan in schimbul pacii cu Siria.

„Daca va suspenda imbogatirea uraniului, SUA vor negocia cu Iranul."

— George W. Bush