Mircea Geoana si Sorin Oprescu se vor lupta, duminica, in cadrul unui Congres extraordinar al partidului, pentru sefia PSD. Toate calculele arata ca favorit pentru presedintia PSD este, cel putin la nivel teoretic, Mircea Geoana.
Social-
Mircea Geoana si Sorin Oprescu se vor lupta, duminica, in cadrul unui Congres extraordinar al partidului, pentru sefia PSD. Toate calculele arata ca favorit pentru presedintia PSD este, cel putin la nivel teoretic, Mircea Geoana.
Social-democratii au demonstrat, la precedentul Congres PSD, ca "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Atunci, Grupul de la Cluj, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea, desi ii jurasera credinta, si-au dat mana impotriva lui Ion Iliescu, care a pierdut in fata lui Geoana (intrat pe ultima suta de metri in concurs). Acum, aceleasi centre de putere si-au declarat sustinerea pentru Mircea Geoana. Regula este insa ca cei ce au tradat o data o vor mai face. Asa incat favoritul devine cat de poate de vulnerabil. Pe de alta parte, liderul social-democrat a reusit sa-l "neutralizeze" pe cel mai puternic adversar al sau: Ion Iliescu, oferindu-i presedintia de onoare. Un mare avantaj al lui Geoana este ca a batut filiale-n lung si-n lat, smulgandu-le acestora promisiunea de a-i fi alaturi la Congresul din 10 decembrie. O mare problema a lui Geoana este insa scaderea PSD in sondaje si lipsa de autoritate din interiorul partidului. De altfel, aceasta a fost, potrivit unor surse, si motivul pentru care Adrian Severin si nu Mircea Geoana va reprezenta partidul in conducerea PES.
Oprescu, obstructionat
De partea cealalta a baricadei se afla Sorin Oprescu. Organizatia PSD Bucuresti nu si-a manifestat sprijinul pentru Oprescu, ba mai mult, Marian Vanghelie a facut tot posibilul pentru a-i pune piedici sefului sau. Ion Iliescu - considerat cel mai puternic sustinator al "Doctorului" - a spus, in ziua in care a acceptat propunerea lui Geoana de a fi presedinte de onoare - ca "sentimental" este alaturi de Oprescu. Marele atu al senatorului PSD este insa imaginea de lider nepatat si netarat in scandaluri de coruptie. Mai mult chiar, ultimul barometru de opinie care a aratat ca votantii PSD l-ar vota pe Traian Basescu la Presedintie, pare a fi in avantajul lui Oprescu. Acesta s-a transformat de cateva luni bune intr-un critic vehement al lui Mircea Geoana, pe care l-a acuzat ca este prea bland cu actuala Putere si in special cu seful statului. O competitie stransa se va duce si pentru functia de secretar general. Desi sunt trei candidati pe post, lupta se va duce intre Miron Mitrea (actualul secretar general) si Titus Corlatean. Si pentru posturile de vicepresedinti este o concurenta acerba. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.