Cazul Litvinenko, pe care anchetatorii britanici il trateaza deja drept crima, incepe sa semene cu un joc de domino mortal. Agentiile de presa ruse au informat ieri ca Dmitri Kovtun se afla intr-un stadiu acut de otravire cu substanta radioactiva.
Cazul Litvinenko, pe care anchetatorii britanici il trateaza deja drept crima, incepe sa semene cu un joc de domino mortal. Agentiile de presa ruse au informat ieri ca Dmitri Kovtun se afla intr-un stadiu acut de otravire cu substanta radioactiva. In acelasi timp, apar noi elemente in ancheta demarata de Londra, The Times notand ca Litvinenko a fost otravit fie cu o tigara, fie cu o bautura contaminate cu poloniu-210.
Stiri contradictorii au circulat joi seara pe tema agravarii starii de sanatate a lui Kovtun, unul dintre oamenii de afaceri care s-a intalnit cu Litvinenko la 1 noiembrie la Londra, in ziua in care se banuieste ca a fost otravit fostul spion rus. Ieri insa, surse medicale ruse, citate de Reuters, au confirmat faptul ca Dmitri Kovtun "este afectat de o forma acuta de iradiere, contaminare interna cu izotopi de radiatii alfa care au generat reactii ale organelor interne: ficat, rinichi si intestine". Joi seara, Procuratura rusa vorbea despre o deterioare a starii lui Kovtun, insa ulterior avocatul acestuia a negat. Pe lista celor otraviti figureaza acum si Andrei Lugovoi, si el fost ofiter FSB, actulamente om de afaceri, prieten apropiat al lui Litvinenko.
Cei trei rusi ar fi fost otraviti in barul hotelului Millenniumm si nu in restaurantul japonez despre care s-a vorbit pana acum. Asa sustine The Times, care aminteste ca la sapte angajati ai barului au fost descoperite urme de izotopi radioactivi, intr-o cantitate care, insa, nu le pericliteaza viata. Cel mai probabil, crede Scotland Yard-ul, la originea contaminarii cu poloniu s-a aflat un cocteil radioactiv care a fost preparat in una din camerele hotelului, avand in vedere faptul ca intr-o camera de la etajul al patrulea al hotelului au fost descoperite, de asemenea, urme de poloniu radioactiv. In camera respectiva se cazase la 1 noiembrie un turist din Rusia al carui nume este tinut secret. Politistii britanici presupun ca persoana care l-a otravit pe fostul spion rus l-a vanat pe acesta prin tot orasul incercand sa gaseasca momentul oportun pentru punerea in practica a planului sau criminal.
Oamenii Scotland Yard, care s-au deplasat in Rusia, la inceputul saptamanii, incearca sa gaseasca noi indicii in acest caz. Joi, interogarea principalului suspect in afacerea Litvinenko - Andrei Lugovoi - de catre echipa de investigatori ai Scotland Yard-ului a fost din nou amanata, fara prea multe explicatii.
Litvinenko ar putea fi reinhumat in Caucazul de Nord
Surse apropiate fostului spion rus au afirmat ca trupul neinsufletit al lui Litvinenko ar putea fi reinhumat in Caucazul de Nord rus, intr-un cimitir musulman, dupa ce aceasta ceremonie a avut loc, joi, intr-un cimitir din Londra.
In celebrul cimitir Highgate din Londra, Litvinenko a fost condus pe ultimul drum de aproximativ 100 de persoane, rude, apropiati, reprezentanti ai emigratiei politice ruse din Marea Britanie, printre care oligarhul disident Boris Berezovski, disidentul sovietic Vladimir Bukovski, circa 100 de ziaristi care au stat la portile cimitirului si un elicopter al politiei britanice care a controlat zona pana la finalul inhumarii. In reportajul de la funeraliile lui Litvinenko, The Times si-a permis o remarca ironica: "Litvinenko a fost inmormantat de miliardari rusi, fosti spioni KGB si rebeli ceceni". (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.