Din cauza politicienilor, suntem pe cale sa inghetam, la iarna, in case. In Romania, energia se produce in termocentrale, hidrocentrale si la Cernavoda. Daca in centralele hidroelectrice se produce "lumina" daca da Dumnezeu ploaie, in termocentrale p
Din cauza politicienilor, suntem pe cale sa inghetam, la iarna, in case. In Romania, energia se produce in termocentrale, hidrocentrale si la Cernavoda. Daca in centralele hidroelectrice se produce "lumina" daca da Dumnezeu ploaie, in termocentrale problema e mai "pamanteasca", inclusiv la propriu: este nevoie de carbune, pentru unele, si de gaze sau pacura, pentru altele.
Cat costa politica
Daca producerea energiei este sigur o chestiune coordonata de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), privatizarea producatorilor de energie este un domeniu al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cel putin la prima vedere. MEC are in subordine un Oficiu pentru Privatizare (OPSPI). Pana acum am asitat la un adevarat "ping-pong" intre PNL si PD pe tema "na MEC, nu mai vreau MEC", "da OPSPI la AVAS, nu mai da tot OPSPI la AVAS", "joc" care ar putea sa ne coste enorm. Chiar la propriu, pentru ca, se pare, unele termocentrale nu au suficient carbune, altele n-au gaze sau pacura. Iar achizitia acestor combustibili in perioada de iarna, de pe pietele internationale, costa enorm! Reamintim, la ultima sedinta a CSAT, presedintele Basescu a afirmat, in cateva randuri, ca stocurile de resurse energetice pentru perioada de iarna sunt suficiente, conform afirmatiilor fostului ministru al Economiei, Codrut Seres. Pe de alta parte, cu cateva zile inainte de a-si inainta demisia, ministrul Seres a organizat la Rovinari un Comandament de Iarna, la finalul acestuia exprimandu-si suspiciunea cu privire la veridicitatea datelor privind stocurile, transmise de directorii companiilor din subordinea MEC.
Credite pentru importuri energetice
Agentii economici din domeniul energiei au nevoie de 4,146 miliarde lei pentru a asigura necesarul de combustibil (lignit, huila, pacura, gaze naturale) pentru trecerea iernii in conditii de siguranta, informeaza Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Necesarul de combustibil pentru perioada octombrie 2006 - martie 2006 este de 19,76 milioane tone de lignit, 2,328 milioane tone de huila, 592.896 tone de pacura si 2,909 miliarde metri cubi de gaze naturale. Necesarul de finantare pentru achizitia de combustibili pentru producatorii de energie electrica si termica din coordonarea MEC este de 3,035 miliarde lei, din care 2,347 miliarde lei din surse proprii si 231,8 milioane dolari din credite externe cu garantia statului.
Producatorii de energie electrica si termica din coordonarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au nevoie de 1,11 miliarde lei, dintre care 895 milioane lei din surse proprii, 47,9 milioane lei din credite interne si 56,5 milioane dolari din credite externe cu garantia statului. Astfel, totalul sumei necesare centralelor din subordinea MEC si MAI pentru trecerea cu bine a iernii este de 4,146 miliarde lei (circa 1,2 miliarde euro).
Garantii de stat
Creditele externe cu garantia statului ce urmeaza sa fie contractate de centralele din subordinea MEC si MAI vor fi folosite pentru achizitia de resurse energetice (carbuni, gaze, pacura), atat din productia interna, cat si din import.
Agentii economici care vor primi acest tip de credit sunt Electrocentrale Bucuresti - 190 milioane dolari, Electrocentrale Galati - 26,8 milioane dolari si Termoelectrica - 15 milioane dolari (toate din coordonarea MEC), precum si noua centrale apartinand administratiei publice locale (Bacau, Brad, Calafat, Giurgiu, Oradea, Pitesti, Timisoara, Vaslui, Zalau).
Acordarea garantiilor se va face printr-un act normativ distinct, iar beneficiarii vor transmite Consiliului Concurentei masurile de natura ajutorului de stat. Pentru completarea stocurilor de huila existente, SC Electrocentrale Deva va importa, din fonduri proprii, 200.000 tone de carbune. Totodata, pentru a asigura livrarea de energie electrica pe timpul iernii, Hidroelectrica a redus exporturile de energie cu 400 GWh.
Toate aceste masuri reprezinta prioritati ale MEC pentru asigurarea functionarii sistemului energetic la parametri normali si furnizarea necesarului de consum al populatiei si agentilor economici in conditii de siguranta si calitate. In ceea ce priveste gazele naturale, stocul de gaze realizat la sfarsitul ciclului de injectie a fost de 3,7 miliarde metri cubi, din care 2,95 miliarde metri cubi stoc activ, iar restul situandu-se in perna de gaze (care asigura presiunea de extractie). (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.