Atleta legitimata la Rapid primeste lunar un salariu de 20 de milioane de lei de la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian.

De mai bine de zece ani, atleta Anuta Catuna a ales „calea exilului". Stabilita la Boulder, in Statele Unite, si intrata de curind in posesia cetateniei americane, fosta cistigatoare a maratonului de la New York, editia 1996, si-a manifestat dorinta ca la Jocurile Olimpice de la Beijing sa reprezinte „tara de adoptie". „Potrivit IAAF, dupa o pauza competitionala de doi ani, esti liber sa reprezinti orice alta tara vrei. Cu COSR insa e mai delicat, codul olimpic prevazind o perioada de trei ani de la obtinerea cetateniei (n.r. - atleta a primit cetatenia americana in luna septembrie a acestui an), daca nu exista un acord intre forurile celor doua tari in acest sens. Sper sa ajung la o intelegere amiabila cu domnul Octavian Morariu, pe considerentul ca la virsta mea trebuie sa ma gindesc si la viitorul familiei mele", a declarat pentru cotidianul „Sport Total" Anuta Catuna.

Pregatire americana platita cu lei romanesti

Desi isi permite sa-si plateasca din propriul buzunar „cantonamentul" prelungit din Statele Unite si viseaza sa concureze la Beijing pentru americani, Catuna nu renunta la salariul pe care-l primeste de la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) unde este angajata ca sportiva a clubului Rapid. Fosta vicecampioana mondiala, care si-a achizitionat o casa in Colorado, primeste lunar aproximativ 20 de milioane de lei, in detrimentul altor sportivi giulesteni. Cel mai bun „produs" al clubului Rapid, in momentul de fata, vicecampionul olimpic la triplusalt, Marian Oprea, nu beneficiaza de o „incadrare la ROMATSA".

Ajutor de la Basescu

In incercarea de a nu pierde plutonul fruntas, CS Rapid s-a straduit – dupa modelul celorlalte doua cluburi departamentale, Steaua si Dinamo – sa ofere un surplus financiar sportivilor de top ai clubului, angajindu-i, pe perioada in care fac performanta, la o institutie ce apartinea de Ministerul Transporturilor. Astfel, in vreme ce dinamovistii si stelistii aveau cartea de munca la Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apararii Nationale, performerii clubului din Giulesti, cu ajutorul actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pe atunci doar ministru al Transporturilor, au fost inregimentati la ROMATSA. „Din dorinta de a ne echilibra fortele financiare cu cluburile rivale, Steaua si Dinamo, am incercat si noi sa oferim sportivilor nostri locuri de munca in cadrul Ministerului Transporturilor. Eu, personal, am discutat cu Traian Basescu, in perioada in care acesta era ministrul Transporturilor, si ne-am inteles asupra acestui aspect", a declarat presedintele clubului Rapid, Mihai Zaharia.

Szabo, obligata sa demisioneze

De aceasta colaborare, CS Rapid-ROMATSA, au beneficiat atletele Gabriela Szabo, Anuta Catuna, Violeta Beclea si Rodica Mateescu. In vreme ce Violeta Beclea s-a „transferat" la COSR, dupa retragerea din activitate, Rodica Mateescu si-a luat in serios functia de la ROMATSA, prezentindu-se zilnic la serviciu. „Cazul" Gabriela Szabo a fost unul extrem de mediatizat. Pusa la zid de presa si contestata de colegii de serviciu, pentru ca nu se prezenta la locul de munca, campioana olimpica la 5.000 de metri a fost nevoita, in urma unei discutii cu conducerea institutiei, sa demisioneze. Desi in prezent se afla in legalitate, fiind in concediu postanatal, dupa ce anul trecut a nascut o fetita, Alys, situatia Anutei Catuna nu poate sa nu genereze discutii.

Elogiata de Clinton Medaliata cu argint la Mondialele din 1995, tripla campioana mondiala la semimaraton (1993, 1994 si 1995) si cistigatoare a maratonului de la New York in 1996, Anuta Catuna este sportiva pe care Bill Clinton, pe atunci presedinte al Statelor Unite ale Americii, a mentionat-o in discursul pe care l-a tinut, in 1997, in Piata Universitatii din Bucuresti: „La ultima editie a maratonului de la New York, o alergatoare numita Anuta Catuna a reusit sa vina din spate si sa urce loc cu loc pina pe prima pozitie, trecindu-si astfel in palmares victoria in una dintre cele mai apreciate curse din Statele Unite. Ca si ea, poporul roman si-a cistigat respectul lumii intregi".