Rusia si-a aratat ieri nervii la adresa Marii Britanii fata de acuzatiile aduse unor oficiali rusi in cazul fostului spion FSB Aleksandr Litvinenko. Insa evolutia cazului se indreapta acum spre o directie surprinzatoare pentru publicul neavizat: f
Rusia si-a aratat ieri nervii la adresa Marii Britanii fata de acuzatiile aduse unor oficiali rusi in cazul fostului spion FSB Aleksandr Litvinenko. Insa evolutia cazului se indreapta acum spre o directie surprinzatoare pentru publicul neavizat: filiera Prodi-KGB.
Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu 210 provenit din Rusia, a fost cel care a dezvaluit faptul ca actualul premier italian Romano Prodi a fost "omul KGB" in Italia inca din anii '70. Litvinenko a fost refuzat cand a incercat sa obtina azil politic in Italia, fiind apoi primit in Marea Britanie. In luna mai a acestui an europarlamentarul britanic Gerard Batten a solicitat initierea unei investigatii in legatura cu informatiile lui Litvinenko, aflat in circumscriptia sa electorala, conform carora Prodi ar fi facut parte, la un moment dat, din reteaua KGB. In contextul in care "KGB, acum FSB, se afla in centrul retelei institutionalizate a crimei organizate si coruptiei care domina Rusia", Batten semnala ca "este imposibil sa demisionezi din KGB, asa cum este imposibil sa demisionezi din La Cosa Nostra". Europarlamentarul a declarat ca membri vechi ai KGB ar fi dispusi sa depuna marturie intr-o astfel de investigatie, "in conditii potrivite". Anterior, Batten a relatat in plenul Legislativului comunitar ca fostul locotenent-colonel in FSB, respectiv Aleksandr Litvinenko, detine date potrivit carora Romano Prodi ar fi "omul" informatiilor rusesti la Roma. Un fost general KGB si adjunct al lui Vladimir Putin in FSB, Anatoli Trofimov, de la care Litvinenko aflase despre apartenenta lui Prodi la KGB, a fost impuscat mortal pe strada, la Moscova, in aprilie 2005, impreuna cu sotia sa. Un alt ex-agent KGB, aflat acum la Londra, a confirmat aceasta relatare. Prodi a fost cel care a indicat cu precizie casa in care a fost tinut premierul italian Aldo Moro, rapit de Brigazile Rosii - aflate sub coordonarea KGB. Romano Prodi a sustinut ca a aflat aceasta informatie in cadrul "unei sedinte de spiritism". Disidentul anticomunist rus Vladimir Bukovski a declarat pentru ZIUA in luna mai ca exista date privind colaborarea lui Romano Prodi cu KGB.
Scaramella il urmarea pe premierul italian
Considerat un personaj din ce in ce mai controversat, contaminatul cu poloniu radioactiv Mario Scaramella - care a fost consultant al Comisiei Mitrohin, de investigare a activitatilor KGB in Italia, in timpul Razboiului Rece - se afla acum in epicentrul acestui caz, dupa ce presa a publicat, saptamana trecuta, transcrieri ale convorbirilor sale telefonice cu Paolo Guzzanti, presedintele comisiei Mitrohin, senator in partidul Forza Italia condus de ex-premierul Silvio Berlusconi. Conversatia dovedeste ca Scaramella isi inregistra sursele, fosti agenti KGB sau FSB, pentru a obtine dovezi privind legaturile lui Prodi cu serviciile sovietice. "Nu exista informatii ca Prodi ar fi activat ca agent KGB, dar vorbim despre relatii stranse, contacte", i-a spus Scaramella lui Guzzanti. Se pare ca senatorul i-a transmis informatia lui Berlusconi, la acea vreme premier, dar l-a avertizat ca vor fi necesare dovezi pentru a sustine in fata tribunalului asemenea acuzatii. "Sa le dezvaluim italienilor o parte din adevarul care le-a fost ascuns. Daca Prodi va comparea in fata tribunalului vom fi capabili sa discutam multe aspecte obscure ale carierei sale", declara Guzzanti recent, apreciind ca unul dintre aspecte implica marturisirea pe care Litvinenko insusi ar fi facut-o in fata lui Scaramella. Astfel, interesandu-se despre un posibil loc de refugiu in Occident, inainte de a fugi din Rusia, Litvinenko ar fi fost avertizat sa nu mearga in Italia, tara plina de agenti KGB, printre care si Romano Prodi.
Corierre della Sera a informat, de asemenea, ca Scaramella, i-ar fi spus intr-un e-mail trimis avocatului sau, ca detine inregistrari in care Litvinenko vorbeste despre legaturile unor politicieni si ziaristi italieni cu KGB. "Am primit in mod pasiv informatiile (de la Litvinenko) referitoare la politicienii si ziaristii care au legaturi cu spionajul sovietic, ca si la relatiile dintre Moscova si Brigazile Rosii si traficul cu substante nucleare", a mentionat Scaramella. Italianul spune ca toate documentele redactate de Litvinenko, precum si declaratiile rusului, audio sau video, se afla in arhivele Parlamentului italian, initiatorul anchetei desfasurate de comisia Mitrohin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.