Ministru al Economiei, raspunzator si de energie, este domnul Codrut Seres, din Partidul Conservator, mana dreapta a domnului Dan Voiculescu, si unul, si altul nu tocmai "strane de biserica", cum se spune. Fapt este ca "romanii au dreptul sa stie", a spus presedintele Traian Basescu intr-un interviu aparut intr-un ziar central. Ce sa stie, daca nu cumva niscaiva ilegalitati in contractele de privatizare, favorizand firme straine, ceea ce face sa creasca pe piata pretul unor utilitati.
Companiile vizate de domnul Basescu s-au aratat dispuse sa-si faca publice contractele cu statul roman, chiar daca legea nu le obliga! Numai ca publicarea lor necesita aprobarea tuturor actionarilor firmei elvetiene majoritare - Consiliul de Administratie al "Société Bancaire Privée" urmand sa se intruneasca in cel mai scurt timp. Nu este, insa, deloc sigur ca se va renunta la clauza de confidentialitate, prevazuta in contract. Desigur, se pune intrebarea de ce a semnat partea romana un contract cu clauze confidentiale?
Fapt este ca, in acest context, au fost arestati preventiv pentru circa 20 de zile doi functionari ministeriali superiori, acuzati de tradare prin transmiterea unor secrete de stat, si doi consultanti internationali, din care unul ar fi avut relatii speciale - spune presa - cu ministrul Economiei, Codrut Seres: se banuieste ca Stancev, consultantul bulgar, ar fi obtinut date secrete despre licitatiile organizate de Ministerul Economiei si de cel al Comunicatiilor.
La domiciliul celor doi fosti inalti functionari romani si al reprezentantilor elvetieni au fost identificate documente secrete de stat. Printre ele - colac peste pupaza - si corespondenta privata dintre fostul ambasador american la Bucuresti, Michael Guest, Oficiul Participatiilor Statului (roman) si Bank of America, institutie care a participat la selectarea consultantului pentru privatizarea altei firme romanesti, Petrom, pe timpul Guvernului Nastase, alta afacere care face valuri in prezent. Implicatiile diplomatice ale acestor afaceri pot fi banuite. Statul roman - recte procurorii, dar si presedintele Basescu - trebuie sa procedeze, deci, cu atentie si cu acoperirea Justitiei pentru a nu alerta piata capitalurilor, dar fara a lasa sa le scape eventualii escroci. De aceea, recomandabila este mai ales circumspectia, in nici un caz luarea cu asalt a redutei adversarului, cum domnul Basescu obisnuieste adeseori la el in tara...