Mii de oameni, copii cu parinti si bunici s-au adunat, ieri, inca de dimineata, in zona Arcului de Triumf, pentru cea mai mare parada militara din ultimii cinci ani, organizata cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Evenimentul s-a desfasurat far
Mii de oameni, copii cu parinti si bunici s-au adunat, ieri, inca de dimineata, in zona Arcului de Triumf, pentru cea mai mare parada militara din ultimii cinci ani, organizata cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Evenimentul s-a desfasurat fara nici un incident major. Chiar daca la vreo doi jandarmi din blocul de defilare li s-a facut rau, aproximativ 1200 de militari si peste 100 de autovehicule si blindate grele au fost admirate de miile de bucuresteni sositi in zona.
La ora 11:00, presedintele Traian Basescu a sosit in fata tribunei oficiale unde a fost intampinat de amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General, si de Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii. Pe timpul intonarii imnului de stat al Romaniei o baterie de artilerie instalata in Parcul Herastrau a tras 21 de salve de tun, care au pornit alarmele masinilor parcate in apropiere. Dupa ce a depus o coroana de flori, Basescu si-a luat locul in tribuna oficiala impanzita de reprezentanti ai Parlamentului, institutiilor publice si membri ai corpului diplomatic. Parada militara a debutat cu defilarea drapelelor de epoca si a steagurilor de identificare ale Statului Major General, Fortelor Terestre, Fortelor Aeriene si Fortelor Navale si a fost incheiata de Regimentul 30 Garda si Protocol Mihai Viteazu, dar a continuat cu "parada" sefului statului, Traian Basescu, care nu a ezitat nici un moment sa-si ridice procentul de popularitate. Presedintele a dat mana cu oamenii veniti la festivitati si a mangaiat copiii, insa unii dintre ei nu au fost prea impresionati de gesturile tandre ale presedintelui. O fetita, aflata pe umerii tatalui sau, in varsta de 4-5 ani, a tinut sa-i spuna lui Basescu, in momentul in care acesta s-a apropiat de ea: "Vrem alocatii mai mari!". Acesta a semnat cu un zambet retinut cererea fetitei si a mers mai departe sa asculte multimea care striga: "Sa traiti bine ca noi, domnule presedinte". O doamna foarte doritoare sa-i stranga mana sefului statului si care incerca in zadar sa se apropie de acesta, repeta constant: "Are ce are cu copiii".
"Dati presa la o parte, cu ei m-am tot vazut"
Rasul si mana prezidentiala si-a continuat traseul pe langa multime, pe alocuri aplaudate, pe alocuri pozate, SPP-ul incercand din greu sa alunge presa din apropierea lor dupa ce presedintele a cerut ferm, "Dati presa la o parte, cu ei m-am tot vazut". Si de bine ce s-a vazut, la cererea sa, presa a fost bruscata si imbrancita din apropierea sa: "Hai, la o parte, ce stati, faceti culoar!". Ce-i drept, in timpul paradei, camerele au fost indreptate spre tribuna oficiala unde presedintele era asistat de un caine maidanez scapat de sub ochii vigilenti ai SPP-istilor, care era sa-si gaseasca sfarsitul sub senilele unui blindat Ghepard.
Becali pe schele
De partea cealalta, pentru ca nu a mai avut loc printre oficialitati, la "tribuna" presei a aparut Gigi Becali, cocotat pe schela unui post de televiziune, care a starnit zambete si comentarii printre demnitari. Multimea de tineri, copii, batrani s-au inghesuit care mai de care sa dea mana cu presedintele. Batranele infofolite in fulare strigau de zor: "Sa traiti bine", copiii, la randul lor, strigau "Basescu, Basescu", tinerii chicoteau ca la hora si radeau ca la un film de comedie, unul mai tupeist, cu un fular visiniu, a strigat: "Hai, Rapidut!", dupa care s-a intors catre prieteni si a izbucnit in ras. Un altul, dupa ce a reusit sa atinga mana prezidentiala si-a luat prietena in brate si i-a soptit: "Vezi, ba, ca am dat mana cu Base?". "O sa va votam inca o data", a adaugat un bunic venit cu nepotelul de mana. Iritata de prea multe incercari de a-l atinge pe Basescu, o mamica cu un copil in carca a exclamat: "Lasa-l mama, ca ma doare cocoasa. Ce, imi mareste mie leafa? Tot lui si-o mareste, sa traiasca bine". O bucuresteanca roscata, foarte emotionata dupa ce a fost rasplatita cu un pupic basescian, s-a felicitat: "Am stiut eu ca o sa treaca pe aici".
Dupa baia de multime pe care Traian Basescu a facut-o la finalul festivitatilor, bucurestenii s-au bulucit sub Arcul de Triumf organizand ad-hoc o defilare dezordonata, dar imortalizata de fiecare cu telefonul mobil, aparatul foto sau camera video. (Oana ROTARU)
Orban a "incins" patinoarul
Mircea PAUN - ZIUA Foto Mult mai civilizat s-au comportat bucurestenii din Sectorul 6 la fasolea cu carnati oferita de primarul Cristian Poteras in Parcul Crangasi. Fanfara militara a incantat intreaga asistenta cu melodii specifice, timp de mai multe ore. Poteras a tinut o sedinta foto cu cei care au dorit o amintire a acestei zile, apoi s-a indreptat, la ora 15.00, spre patinoarul din Drumul Taberei, pe care l-a redeschis, in mod oficial, pentru intreaga perioada de iarna. La eveniment au venit primarul general Adriean Videanu - care a refuzat sa-si puna patinele, anuntand ca abia daca accepta sa se dea cu sania - si viceprimarul general Ludovic Orban, devenit imediat vedeta pe gheata. Orban a facut piruete printre tinerii si tinerele care au sarit imediat pe patine sa intre in concurenta cu oficialul. (Magda SEVERIN)
Bataie pe fasolea lui Ontanu
Fasolea cu costita afumata, oferita bucurestenilor, ieri, de Neculai Ontanu, la sediul Primariei Sectorului 2 al Capitalei, s-a dovedit extrem de apreciata si in acest an, astfel ca portiile s-au epuizat in 45 de minute.
Foto: Mediafax La fel de repede s-a "evaporat" si tuica fiarta. Cei mai pofticiosi au venit de la ora 10.30, asteptand cuminti la coada, pana la 13.00, cand au fost aduse oalele cu mancarea aburinda. Majoritatea oamenilor a tinut, insa, la semnificatia zilei, asistand cu emotie la defilarea plutoanelor Politiei Comunitare in acordurile fanfarei militare si la demonstratiile de acrobatie cu cai ale rosiorilor, apoi s-a prins in Hora Unirii, alaturi de primar. Lansarea spre cer a celor 1260 de porumbei albi, adusi in 12 colivii de Administratia Domeniului Public, a intregit spectacolul oferit de Neculai Ontanu. La celelalte corturi amplasate in parcuri a fost bataie pe fasole, lumea inghesuindu-se, de frica sa nu piarda portia pe gratis de la primarie. Au fost gatite, in total, 9000 de portii de fasole, alaturi de care s-au servit 500 de litri de tuica. Dupa inserare, la ora 18.00, Ontanu a pornit instalatia de iluminat ornamental din sectorul pe care il conduce, pentru care a alocat fonduri generoase. Ghirlandele luminoase au fost aprinse in toate parcurile din aceasta zona a orasului si in 12 intersectii rutiere importante. (Magda SEVERIN)
Vadim a acaparat Alba Iulia
Trenul special pus la dispozitia deputatilor si senatorilor pentru a ajunge la Alba Iulia de Ziua Nationala a avut ca pasageri numai parlamentari ai PRM si ziaristi, cu toate ca, initial, isi anuntasera intentia de a se deplasa cu acest mijloc de transport in orasul Marii Uniri zeci de reprezentanti ai Legislativului, informeaza Rompres.
In cele sase vagoane ale trenului s-au aflat doar cateva zeci de persoane, din care aproape 20 de parlamentari PRM, membrii ai staff-ului presedintelui Corneliu Vadim Tudor si ziaristi. Trenul special a fost pus la dispozitia parlamentarilor de catre CFR Calatori, care a inaugurat cu aceasta ocazie introducerea vagoanelor de clasa business.
Membrii si simpatizantii PSD, PRM si PNTCD au purtat, la Alba Iulia, banere sau steaguri cu insemnele partidelor. Pe banere era scris "Vadim, te iubim!", iar pe altele erau inscriptionate numele unor filiale PRM. Mai mult, delegatia peremista a fost insotita de propria fanfara, care inainte de inceperea manifestarilor a intonat imnuri patriotice. La statuile lui Bratianu si Maniu au fost depuse coroane si jerbe de flori din partea Presedintiei, Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului, a Primariei Alba Iulia, Prefecturii si Consiliului Judetean Alba. (R.A.)
Coroana cu doliu de la UDMR
Viceprimarul din Cluj-Napoca, Boros Janos, a depus, ieri, din partea UDMR, o coroana de flori cu panglica de doliu la monumentul lui Avram Iancu din centrul orasului, unde au fost organizate manifestarile de 1 Decembrie, viceprimarul spunand ca panglica nu a fost aleasa cu intentie. Pe panglica de culoare alba, bordata cu negru si auriu, scria cu litere negre "Ziua Nationala a Romaniei", informeaza Mediafax. Viceprimarul Boros Janos a declarat ca panglica respectiva nu a fost aleasa cu intentie, ci pur si simplu asa a fost primita. Vicepresedintele executiv al UDMR Cluj, Bitay Levente, sustine ca respectiva coroana a fost comandata de secretara filialei, care a cerut panglica alba. Mai multi reprezentanti ai unor firme de pompe funebre au declarat ca panglicile de genul celei folosite pe coroana UDMR Cluj sunt de doliu.
Alerta "terorista" in centrul Capitalei
Fortele de ordine au blocat ieri dimineata o mare portiune din strada Ion Campineanu, dupa ce, pe carosabil, a fost descoperit un geamantan abandonat. In jurul orei 11.00, Serviciul Pirotehnic din subordinea IGP a fost anuntat ca, la instersectia dintre Academiei si Campineanu, se afla o geanta neagra, de mari dimensiuni. La scurt timp, la fata locului au ajuns mai multe echipaje ale Politiei si Politiei comunitare, care au izolat perimetrul, blocand accesul masinilor si pietonilor in zona. Dupa ce au verificat geamantanul cu un aparat portabil cu raze X, pirotenistii au constatat ca nu contine nici un dispozitiv exploziv si ca este gol. In consecinta, la 11.30, circulatia a fost restabilita. Interventia de pe Campineanu a fost a doua pe ziua de ieri. Echipa de pirotehnisti a mai avut parte de o alarma falsa cu bomba la Liceul Balaceanca, din comuna Cernica. (M.A.B.)
PNTCD si Marea Unire
PNTCD a precizat ca "Partidul National Roman, antecesorul PNTCD, a avut un rol extrem de important" in realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a aratat ca la Sibiu a functionat Consiliul Dirigent, de la 2 decembrie 1918 pana la 10 aprilie 1920, "exercitand puterea in perioada de tranzitie si adoptand masurile cele mai indicate menite sa duca la integrarea Transilvaniei in Romania". "Gestul Partidului National Roman, condus de Iuliu Maniu, a fost cel care a condus la realizarea acestui act istoric Fara Partidul National Roman, Unirea ar fi ramas, probabil, un simplu deziderat", afirma Gheorghe Ciuhandu. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.