Pentru a-si cladi imperiul financiar, magnatul si-a organizat adevarate divizii de lupta cu legea, din care fac parte politicieni cu renume, functionari publici, magistrati, inalti ofiteri SRI si de Politie, inspectori ai Garzii Financiare, precum si
Pentru a-si cladi imperiul financiar, magnatul si-a organizat adevarate divizii de lupta cu legea, din care fac parte politicieni cu renume, functionari publici, magistrati, inalti ofiteri SRI si de Politie, inspectori ai Garzii Financiare, precum si o serie de afaceristi dubiosi. Pentru cei care n-au urmarit serialul nostru de la inceput (15 noiembrie 2006) vom face o scurta trecere in revista a ingineriilor financiare, in fata carora autoritatile competente au inchis ochii, ba chiar l-au sprijinit pe Ioan Niculae sa-si desavarseasca opera.
Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA, Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, combinatele de ingrasaminte chimice SC AZOCHIM SA Savinesti - Neamt, SC SOFERT SA Bacau, SC TURNU SA Turnu Magurele si SC CEREALCOM SA Ialomita sunt subiecte asupra carora ZIUA s-a aplecat pana acum, demascand metodele prin care Niculae le-a devalizat, punandu-le pe butuci. Vor urma si altele.
Afacerea ASTRA ROMANA
Dupa anul 1997, cand SC INTERAGRO SA - consortiul falimentar al magnatului Niculae - a cumparat o parte din actiunile rafinariei, ajungand sa detina controlul, s-a lucrat mult sub capacitate, inregistrandu-se pierderi financiare semnificative. De asemenea, salariatii au fost disponibilizati in permanenta. Din miile de angajati, anul trecut mai lucrau circa 300 la ASTRA ROMANA. Datoriile pe 2005 s-au ridicat la aproximativ 15,4 milioane de euro, in vreme ce profitul abia daca a trecut de o jumatate de milion de euro. Magnatul a fost implicat in scandalul "Petrolul, dolarii si SRI", in care au existat 23 de arestati, dar nici unul n-a fost gasit pana azi vinovat. De la sine inteles, printre acestia nu s-a aflat si Ioan Niculae, care a beneficiat de serviciile procurorului penal Constantin Placinta din Prahova. Ca sa-l scoata basma-curata, acesta a disjuns cauza magnatului in dosarul nr. 239/P/2002, catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Si buclucasul dosar disjuns a ramas pana in prezent.
Devalizarea SNTR
Dupa o licitatie aranjata si anulata in justitie, Ioan Niculae a intrat gratis in posesia a 53,72% din SNTR, devalizand societatea in stil mare. Desi a beneficiat de mai multe scutiri la plata datoriilor catre bugetul de stat, el a inchis cinci din cele sase fabrici de tigarete din tara, alte sase fabrici de fermentare a tutunului si cateva puncte de lucru, transformand afacerea intr-una imobiliara. De asemenea, utilajele le-a vandut la mana a doua, desi se aflau sub gajul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, pana la expirarea termenului de zece ani stipulat in Contractul de privatizare. Iar ce nu s-a putut vinde a ajuns la fier vechi. La inceputul anului 2004 s-a asociat pe ascuns cu doua firme dubioase, una dintre acestea fiind controlata de mafia ucraineana. Asupra acestui sensibil subiect ne vom opri intr-unul din materialele viitoare.
Manevra ASIROM
Fosta societate de asigurari ADAS s-a divizat in doua, ASIROM fiind cumparata de SC INTERAGRO SA (40,55%) si Rafinaria ASTRA ROMANA Ploiesti (14,93%) ambele fiind controlate de Ioan Niculae. Prin construirea clubului A.RO si cumpararea obscurei societati de asigurari CONCORDIA ROMANA SA, la un pret mai mare de 8,3 ori decat cel normal, ASIROM fost devalizata intentionat de magnatul zimnicean si acolitii acestuia, in defavoarea celorlalti actionari. Ulterior, in vara anului in curs, Adunarea Generala a Actionarilor a solicitat delistarea actiunilor societatii de pe Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat actiunile ASIROM sa scada vertiginos. Aceasta intentie a fost confirmata in momentul in care Niculae a facut oferte celorlalti actionari, pentru a le cumpara participatiile la capitalul social. El a oferit 0,3409 RON/actiune, in conditiile in care acestea se tranzactionau pe bursa la 0,6 RON/actiune. Din fericire, Tribunalul Bucuresti a deturnat ingineria financiara, in urma reclamatiei unuia dintre actionarii semnificativi, dar minoritar. In ultimul an financiar, ASIROM-ul administrat de oamenii lui Ioan Niculae a inregistrat o pierdere de peste zece milioane de euro, datoriile ridicandu-se la 28,2 milioane de euro. In plus, inspectorii fiscali au decoperit ca societatea de asigurari s-a sustras de la plata a peste trei milioane de euro datorati bugetului de stat.
SOFERT Bacau in paragina
Conform propriilor proceduri Ioan Niculae a preluat societatea bacauana, dupa care a devalizat-o pana a adus-o in stare de faliment.
Pentru a scapa de aceasta povara, AVAS a scos SOFERT la licitatie, in toamna acestui an. In competitie s-au inscris SC ELDO Bucuresti, SC H & H Constanta si SC VIROMET Victoria, Brasov, o alta firma falimentara controlata de Ioan Niculae. Licitatia a fost castigata de H & H Constanta, prin eliminarea celorlalti doi ofertanti, insa a fost contestata, procurori DNA organizand un flagrant de luare de mita. Cu aceasta ocazie au fost arestati Dan Dimitrie Hauca - reprezentantul AVAS Moldova, Vasile Dumbrava - fost militian de cariera si Ciprian Alexandru Rusu - lichidator judiciar. Acestia ar fi pretins 75.000 de euro pentru a admite contestarea licitatiei si a desemna un alt catigator. Una peste alta, la ora actuala actionariatul SOFERT se prezinta astfel: INTERAGRO SA - 59,28%, INTERACTION SRL - 6,38% (ambele controlate de magnatul Nicolae), AVAS - 14,22%, iar restul apartine unor persoane fizice.
AZOCHIM Savinesti in declin
Din momentul in care Ioan Niculae a pus mana pe combinatul nemtean, AZOCHIM a intrat intr-un declin financiar controlat, ajungand dator vandut la BANCOREX, Ministerul Finantelor Publice, Distrigaz si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Combinatul a inregistrat si o datorie de 140 de miliarde de lei vechi la Directia Generala a Finantelor Publice Neamt. Procurori DNA au ridicat de la Azochim Savinesti o serie de documente, din perioada 1999 - 2000. In acest interval, ASTRA ROMANA SA Ploiesti a preluat o instalatie de azotat de amoniu, in schimbul unei presupuse datorii pe care ar fi avut-o de incasat de la AZOCHIM. Fostul director al combinatului de la Savinesti a declarat presei ca aceasta instalatie nu putea fi luata, deoarece era gajata la mai multe banci. Dupa preluarea instalatiei de catre ASTRA, aceasta a fost inchiriata SC Agrofertil SA Piatra Neamt. In acest caz, nici pana astazi nu s-a facut lumina.
TURNU SA, lichidare voluntara
Cea mai mare unitate industriala din judetul Teleorman a ajuns in stare de lichidare voluntara, dupa oprirea instalatiilor din 2003.
SC VIROMET SA Victoria, Brasov a depus la AVAS o oferta de 4,6 milioane de euro pentru preluarea tuturor activelor societatii, facand pe investitorul strategic. Total neinspirata, in competitie cu firma controlata de puternicul Ioan Niculae a intrat si SC H & H Constanta. Pana la urma, VIROMET si-a adjudecat SC TURNU SA, dar pentru ceva mai mult decat oferise initial: sapte milioane de euro, preluarea datoriilor istorice de 48 de milioane de euro si mari promisiuni de investitii in protectia mediului. Magnatul zimnicean n-a uitat afrontul care i-a fost adus, punandu-i in dificultate pe constanteni cu ocazia urmatoarei licitatii din 2006, pentru SC SOFERT SA Bacau, cand cu flagrantul procurorilor DNA despre care am vorbit. Cat despre promisiunile facute de VIROMET-ul lui Niculae, privind investitia in mediu si achitarea datoriilor, acestea n-au fost respectate nici cat negrul sub unghie.
Mega-escrocheria CEREALCOM
Una dintre putinele societati comerciale rentabile ale agriculturii romanesti a fost vanduta, la finele anului 1999, contra sumei de numai 107 miliarde de lei, unei simple persoane fizice. Licitatia, castigata de un "ilustru" necunoscut, pe nume Ioan Miclici, a adunat la un loc lideri mondiali ai comertului cu cereale. Nu e clar de ce a decis Fondul Proprietatii de Stat sa vanda, la acel moment, SC CEREALCOM, mai ales ca societatea era rentabila si n-avea nevoie urgenta de privatizare, dar asta are mai putina importanta in momentul de fata. Cu un cont de 20 de miliarde de lei si un fond de rulare de alte doua miliarde, SC CEREALCOM Ialomita se impunea ca una dintre cele mai rentabile afaceri din judet. Pe deasupra, la data privatizarii societatea avea in silozuri marfa in valoare de 70 de miliarde de lei. Licitatia a fost adjudecata de pensionarul Ioan Miclici, persoana fizica - personaj care a si decedat doi ani mai tarziu -, in detrimentul firmei americane Cargill si a fondului de investitii Broadhurts Investments Ltd. La scurt timp s-a dovedit ca respectivul n-avea bani nici macar sa treverseze strada, clipa in care si-a facut apartia Ioan Niculae, prin intermediul ASIROM si INTERAGRO, aducand fondurile necesare.
Mandria lui Niculae
Firma cu care se mandreste fostul ofiter de Securitate si pe care o scoate in fata cand este vorba despre imagine publica se numeste SC INTERAGRO SA. Societatea este condusa de acesta intr-o proportie covarsitoare - 75,69%. Din actionariat mai face parte englezoaica Claire Marie C. Bilton, cu 18,94%, si INTERACTION SRL, cu 5,4% - tot o firma apartinand magnatului.
Din rezultatele financiare ale INTERAGRO pe anul trecut se poate desprinde urmatoarea concluzie: in ritmul din 2005, societatea si-ar putea achita datoriile acumulate in circa 72 de ani. La o cifra de afaceri de 228 de milioane de euro, profitul inregistrat s-a ridicat doar la 1,44 milioane de euro. In acelasi timp, datoriile consortiului au depasit cifra de 105 milioane de euro.
Trambulinele magnatului
Ioan Niculae a pornit in afaceri cu un imprumut luat de la defuncta BANCOREX, in suma de 31,7 milioane USD. De prisos sa mai spunem ca n-a returnat vreun cent pana acum. Apoi, pe baza relatiilor pe care si le-a facut, pe vremea cat lucra intr-o intreprindere socialista de comert exterior, pe relatia America de Sud, magnatul a inceput sa ruleze banii. Mai tarziu a mai angajat un credit la Banca Agricola, institutie care, de asemenea, a dat faliment. Controland peste 30 de societati comerciale, in majoritate datoare vandute la bugetul de stat, Ioan Niculae dezvolta afaceri in urmatoarele domenii: asigurari, agricultura, industrie chimica, tutun, sport, agrement, productie de alcool si petrol, dispunand de o suprafata de peste 50.000 ha de teren agricol in judetele din sudul tarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.