Rudele unui roman, care nu au cetatenie UE,  vor putea beneficia de protectia consulara oferita de ambasada oricarui stat membru atunci cind calatoresc in afara Uniunii.

Comisia Europeana a propus un proiect legislativ prin care
Rudele unui roman, care nu au cetatenie UE, vor putea beneficia de protectia consulara oferita de ambasada oricarui stat membru atunci cind calatoresc in afara Uniunii.

Comisia Europeana a propus un proiect legislativ prin care doreste sa simplifice si sa largeasca dreptul la protectie diplomatica si consulara a cetatenilor din statele membre. Noile masuri prevad si acordarea de sprijin financiar cetatenilor europeni si o instruire mai buna a personalului consular al statelor membre. Protectia consulara va fi acordata in caz de deces, calamitati, repatriere, pierderea pasaportului sau probleme cu politia. Propunerea Comisiei va avea de infruntat temerea statelor membre ca asemenea masuri sa nu puna in practica prevederi ale respinsei Constitutii Europene privind unificarea misiunilor diplomatice ale statelor membre.

Destinatii exotice mai sigure

Turistii romani se vor putea astfel adresa consulatelor britanice, franceze sau olandeze in timpul calatoriilor in Caraibe, Coasta de Fildes sau in exoticele Seychelles, zone in care Romania are putine reprezentante diplomatice. Proiectul Comisiei va avea un impact important, pentru ca mai mult de jumatate dintre cele 180 de milioane de calatorii, intreprinse anual de europeni, au destinatii extracomunitare si doar Rusia, China si SUA gazduiesc ambasade ale tuturor statelor membre UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.