Intr-un interviu acordat ZIUA, exclusul Valeriu Stoica (foto) continua sa conditioneze, de pe pozitii exterioare PNL, dialogul "platformisti"-Tariceanu. Desi grupul lui Stolojan nu are nici o parghie statutara pentru a avea vreun cuvant de spus "pro" sau "contra" organizarii unui Congres Extraordinar al PNL, Stoica reitereaza conditionari de neacceptat pentru Tariceanu. Fostul presedinte al PNL recunoaste ca a comis o "eroare" atunci cand a propus proiectul fuziunii PNL-PD.
Ce ar trebui sa faca premierul Tariceanu si conducerea PNL pentru ca grupul ce sustine Platforma liberala sa accepte ideea unui Congres Extraordinar?
Pentru a se putea discuta despre un Congres cu noi, este nevoie sa fie indeplinte trei conditii minime de bun simt, pe care le-am prezentat deja. Sa se anuleze deciziile de excludere. Sa se inlature decizia de incompatibilitate intre calitatea de membru PNL si cea de sustinator al Platformei liberale. Sa se permita dezbaterea libera a Platformei liberale in organizatiile judetene.
Ce urmareste Calin Popescu Tariceanu prin pregatirea unui Congres al PNL?
In spatele Congresului se ascunde absenta unei viziuni politice, a unei strategii concrete care sa permita relansarea partidului si, nu in ultimul rand, cramponarea de scaun. Tariceanu urmareste prin Congres sa legitimeze situatia actuala si sa uzeze de toate instrumentele pe care i le ofera bugetul statului, de toate instrumentele pe care i le ofera posturile guvernamentale pentru a-si asigura o sustinere formala. Nu uitati ca la al XIV-lea Congres, Ceausescu a fost ales cu unanimitate si dupa doua luni s-a prabusit.
Ce nota i-ati da lui Tariceanu pentru prestatia de lider al PNL?
Tariceanu a primit in 2004, in decembrie, un partid la cheie ca un Mercedes, l-a condus ca pe o motocicleta si, mai mult decat atat, a sarit de pe motocicleta cand a vazut ca motocicleta se distruge. In momentul de fata, practic, partidul nu are conducere. E o ruptura totala intre cei care conduc astazi PNL si baza partidului. Iata de ce, practic, Tariceanu nici nu poate sa primeasca nota.
Ce credeti despre Tariceanu ca premier?
Acolo lucrurile sunt diferite. Din fericire, Guvernul a parcurs un plan esalonat si indiferent cine era premier in aceasta perioada trebuia sa parcurga aceste jaloane.
Mai sustineti ideea fuziunii PNL-PD?
Trebuie sa recunosc ca atunci cand am facut aceasta propunere am savarsit o eroare, nu am tinut seama de aspectul identitar care, mai ales in cazul PNL, a luat uneori forme foarte practice. Nu ma refer la exagerarile pe care conducerea actuala a PNL le-a facut in legatura cu aspectele identitare.
S-au vehiculat o serie de nume pentru portofoliul Agriculturii, intre care Decebal Traian Remes si chiar Ludovic Orban. Cum comentati?
Daca PNL vrea sa se compromita si mai mult, dupa ce a reusit sa se compromita cu propunerea privind comisarul european, cu propunerea privind membrul roman al Curtii Europene de Conturi, poate ca mai reuseste sa mai faca o gafa: sa propuna o persoana care nu are nimic de-a face cu agricultura.