19 elevi romi, cu virste intre 12 si 36 de ani, urmeaza cursurile scolii primare din Hirlau.

36 de ani, rom, patron, vila cu sase masini in garaj, clasa a IV-a la Scoala „Petru Rares" din comuna ieseana Hirlau. Acesta este portretul lui Dragos Stanescu, cel mai bogat elev iesean, schitat de „Ziarul de Iasi". La scoala din Hirlau invata 19 elevi intr-un program special, cu finantare europeana. Cel mai tinar are 12 ani, cel mai batrin 36.

Fiecare are motivele lui pentru care s-a apucat de carte dupa ce a facut avere si copii. „Vreau sa-mi iau si eu carnet de conducere, sa-mi conduc masinile, ca de socotit stiu sa socotesc. Doar sint afacerist", spune Dragos Stanescu. „Pe mine ma stie toata tara asta, toti directorii de firme ma stie, ca fac afaceri cu ei. Am o firma de materiale de constructii", promite Dragos. Dintre masini, cel mai mult se lauda cu un Audi A6 si cu un Volkswagen Touareg, modelul luat de Guvern prefecturilor. „Audi A6 l-am luat anul trecut si am dat doua miliarde pe el", calculeaza Dragos Stanescu. Pe Touareg, 45.000 de euro. Deocamdata nu are carnet, asa ca se foloseste de serviciile unui sofer roman, omul sau de incredere.

Invatatoarea elevilor, Marieta Musei, marturiseste ca a trebuit sa inventeze noi metode pedagogice. „La matematica e mai greu. Se pricep la adunare si la inmultire foarte bine, dar cind vine vorba despre scaderi si despre impartiri, deja incep sa aiba probleme", povesteste invatatoarea. „Unul dintre elevi, ca sa imparta 30 la 5, de exemplu, a adunat de cinci ori sase, ca sa-i dea rezultatul".