Decanul Facultatii de Teologie Reformata din cadrul UBB Cluj a demisionat ieri din Senat pentru ca a votat pentru exluderea celor doi lectori maghiari.

Pe decanul de la Teologie, Buzogany Dezsö, l-au apucat mustrarile de constiinta. Dupa ce a fost de acord cu eliminarea celor doi profesori maghiari Kovács Lehel si Hantz Péter din Universitatea „Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, pentru ca au tapetat peretii institutiei clujene cu placute alternative, el a demisionat din Senatul Universitatii. Gestul sau este precedat de cele anuntate miercuri seara de prorectorii Salat Levente si Nagy László. „Consider ca, prin modul in care conducerea universitatii a gestionat situatia creata in jurul problemei inscriptiilor bilingve, evenimentele au depasit metodele pe care mi le-am asumat atunci cind am acceptat candidatura pentru functia de prorector", si-a motivat Levente decizia.

Excluderea celor doi lectori, reprezentanti ai Comitetului de Initiativa Bolyai, a fost votata la inceputul acestei saptamini de „cea mai mare parte a senatorilor de la linia maghiara, de toti senatorii de la liniile germana si romana si de reprezentantii programelor de studii iudaice", potrivit comunicatului de presa al conducerii UBB. Totusi, trei dintre profesorii romani au contrazis declaratiile oficiale, sustinind ca ei au votat de fapt impotriva excluderii celor doi lectori.