Parlamentarii romani, in frunte cu presedintele Basescu si premierul Tariceanu, s-au intrecut ieri in omagii la adresa Zilei Nationale a Romaniei, in cadrul sedintei solemne a Camerelor reunite ale Parlamentului. Reuniunea a debutat cu intonarea imnu
Parlamentarii romani, in frunte cu presedintele Basescu si premierul Tariceanu, s-au intrecut ieri in omagii la adresa Zilei Nationale a Romaniei, in cadrul sedintei solemne a Camerelor reunite ale Parlamentului. Reuniunea a debutat cu intonarea imnului national. Evenimentul nu a scapat insa de politizare, portavocile Opozitiei, Mircea Geoana si Vadim Tudor lansand atacuri la adresa Puterii de la tribuna Parlamentului. De partea cealalta a baricadei, parlamentarii Coalitiei guvernamentale nu au pierdut ocazia sa isi manifeste plictisul, unii citind presa in sala plenului, altii vizitand bufetul Camerei Deputatilor. De altfel, sedinta dedicata intregirii nationale a fost folosita de politicieni mai ales in scopuri politice.
Urarile lui Basescu
"La multi ani, Romania, La multi ani, romani, oriunde v-ati afla pe pamant"! a fost urarea sefului statului catre conationali, rostita cu 20 de minute intarziere, in fata a peste 200 de parlamentari cu tricolorul la rever, treziti putin prea devreme pentru sedinta speciala. "Le doresc tuturor romanilor sanatate, belsug, intelegere, aplecare catre problemele comunitatii si suflet generos fata de cei in dificultate", a declarat Basescu. El a vorbit despre Ziua Nationala in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, amintind romanilor ca, incepand de anul viitor, 1 Decembrie si 9 Mai, Ziua Europei, "vor sta impreuna in calendarul oficial al sarbatorilor noastre". Presedintele i-a atentionat pe romani ca avantajele integrarii europene depind de fiecare cetatean, de fiecare familie, comunitate si institutie.
Tariceanu despre integrare
Premierul Tariceanu a declarat ca, de Ziua Nationala a Romaniei, isi doreste sa fim cu totii liberi de complexele, de umbrele trecutului si regretele ce mai vin uneori din istoria noastra tumultoasa. El a insistat ca data aderarii la UE, 1 ianuarie 2007, va consfinti "a doua modernizare a Romaniei, ca stat bazat pe o democratie liberala si economie de piata". El a plecat din Parlament inainte de terminarea sedintei, invocand probleme la piciorul la care a fost operat in urma cu o saptamana. La iesire, o jurnalista l-a rugat sa dea un pronostic pentru meciul de fotbal de joi seara Panathinaikos Atena - Rapid Bucuresti din etapa a IV-a a grupei G a Cupei UEFA . "Domnisoara, o intrebare mai nepotrivita, la o sedinta solemna a Parlamentului de Ziua Nationala, nu se putea", a raspuns Tariceanu. Intrebat de ce pleaca inainte de incheierea sedintei, premierul a spus: "Ia incercati sa va imaginati de ce plec. Faceti un exercitiu de imaginatie". El a adaugat ca pleaca "din cauza piciorului", care ii creeaza "probleme".
Vadim fara lumina
Discursul interminabil si stufos pe care Vadim Tudor a gasit de cuviinta sa-l sustina a prins nuante tragi-comice. Uitand parca de solemnitatea unei sedinte care omagia Ziua Nationala, Tribunul si-a adus aminte de toate temele sale preferate: mafiotii care au furat Romania, poporul care moare de foame, scenarii regizate din alte tari, gafele Puterii. Colac peste pupaza, Vadim le-a prezentat parlamentarilor cadoul pe care l-a primit cu ocazia zilei sale de nastere: un ceas care i-a apartinut lui Mihail Kogalniceanu, fabricat in anul 1820. Si pentru ca circul sa fie complet, Tribunul s-a vaitat ca a fost nevoit sa isi scrie discursul la lumina lumanarii deoarece, a acuzat el, Electrica a stins lumina miercuri seara in Cotroceni, zona in care peremistul locuieste. Mircea Geoana a criticat Puterea avertizand ca in Europa "nu mai este loc de separatisme si demagogie, sau de minciuni si gunoaie ascunse sub pres".
UDMR invoca Statutul
La randul lor, udemeristii si-au adus propriul mar al discordiei la tribuna Parlamentului, batand toba pe autonomie fix de Ziua Nationala. Crezand ca se afla in sedinta comisiilor parlamentare care dezbat Statutul minoritatilor, deputatul UDMR Becsek Garda a pledat in favoarea adoptarii statutului si nu a ratat prilejul sa planga soarta maghiarilor discriminati. Desi deranjat de acest incident, Traian Basescu nu a dorit sa comenteze. Vicepresedintele PNTCD Aurelian Pavelescu a tinut sa critice maniera in care UDMR intelege sa "boicoteze" Ziua Nationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.