Preturile electrocasnicelor vor creste, in primele doua luni ale anului 2007, cu o suma care va varia intre 2 euro si 10 euro pentru fiecare produs, in functie de greutatea acestuia, ca urmare a introducerii taxei ecologice, afirma Jiri Rizek, dir
Preturile electrocasnicelor vor creste, in primele doua luni ale anului 2007, cu o suma care va varia intre 2 euro si 10 euro pentru fiecare produs, in functie de greutatea acestuia, ca urmare a introducerii taxei ecologice, afirma Jiri Rizek, directorul de retail al grupului Flamingo International.
"Scumpirile nu vor fi resimtite imediat dupa aderarea la UE, pentru ca trebuie mai intai sa fie promovata legea care reglementeaza taxele ecologice. Experienta statelor care au aderat anterior la UE a aratat ca majorarea este de 2-10 euro pe produs", a afirmat Rizek, citat de Mediafax. Cele mai mari majorari de pret vor fi consemnate in cazul electrocasnicelor albe, in special frigiderele si aparatele de aer conditionat.
Costurile de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) se vor concretiza in asa numita "taxa vizibila", care se anexeaza preturilor din magazin, astfel incat cumparatorul sa stie cat va costa produsul cumparat si cat va costa reciclarea lui. Autoritatile atrag atentia ca aceasta taxa nu este platita de catre consumatori pentru a li se accepta produsul vechi la magazinul de unde au achizitionat produsul nou. "Taxa vizibila" este purtatoare de TVA.
Ministerul Mediului precizeaza ca producatorii vor stabili costurile specifice de reciclare pentru fiecare produs in parte. Totusi, pentru ca aceste costuri sa corespunda conditiilor concrete din Romania, Ministerul Mediului a contractat un studiu in vederea stabilirii nivelului costurilor de reciclare. Studiul trebuie finalizat pana pe 20 decembrie 2006 si se va constitui intr-o baza de comparatie cu taxele propuse de producatori. Experienta UE arata ca taxa de reciclare este mai mare pentru frigidere sau masini de spalat si mai mica pentru echipamentele IT. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.