Abuzurile savarsite de fostul Ministru al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur si de protejatii acestuia sunt de notorietate, desi ani la rand s-a incercat ascunderea faptelor. Exasperati de ineficienta Justitiei si de prote
Abuzurile savarsite de fostul Ministru al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur si de protejatii acestuia sunt de notorietate, desi ani la rand s-a incercat ascunderea faptelor. Exasperati de ineficienta Justitiei si de protectorii "grei" pe care ii avea fostul ministru, angajatii onesti ai Directiilor Silvice au protestat in fel si chip impotriva practicilor impuse de mafia lemnului. Astfel, la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii a Senatului Romaniei a fost depusa o petitie, pe data de 7 septembrie a.c., in numele unui grup de specialisti silvici din cadrul ministerului de resort, care demascau jaful din silvicultura, patronat de Gheorghe Flutur.
In anul 2005, Georgel Zlei, coleg de liceu si de facultate cu ex-ministrul Gheorghe Flutur si cu Simion Maftei, director general al Regiei Nationale a Padurilor, a fost numit sef al ocolului silvic Carlibaba din cadrul Directiei Silvice Suceava. Numirea a fost o recompensa pentru sponsorizarile facute lui Gheorghe Flutur, in campania electorala din 2004. Sponsorizari care, o parte, au fost cuprinse oficial printre actele de donatie din campanie, iar o alta parte, nu. Imediat dupa numirea sa in aceasta functie, pentru a-si recupera cat mai urgent paguba, dar si pentru a colecta alti bani pentru sustinerea lui Flutur la o eventuala campanie electorala parlamentara anticipata, Zlei a trecut la defrisari masive. Pe raza ocolului, indiferent de proprietar, mai marele padurilor a marcat sute de mii de metri cubi de masa lemnoasa verde pe picior, ca produse accidentale si de igiena, defrisand, astfel, sute de hectare de padure. In urma trecerii prin paduri a gastii lui Zlei a rezultat o paguba de zeci de miliarde de lei, care nu i-a fost imputata, pe motiv ca era bolnav. Aceeasi stratagema - s-a declarat bolnav si s-a pensionat pe caz de boala - a folosit-o Zlei si in perioada 1997-2000 cand, in calitate de sef al ocolului silvic experimental Tomnatic din cadrul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Bucuresti a produs o paguba de peste doua miliarde de lei.
O afacere de familie
Trebuie mentionat faptul ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic (ITRSC) Suceava a facut controale drastice doar in padurile particulare din raza de activitate a ocolului "pastorit" de Zlei, propunand sanctiuni pe masura. In tot acest rastimp, stabilirea pagubelor produse fondului forestier de stat din cadrul ocolului silvic Carlibaba a fost lasata la mana directiei silvice Suceava, mai precis a directorului Sorin Popescu. Acesta nu a facut nimic in acest sens, masurile luate limitandu-se doar la demarcarea arborilor sanatosi pe care Zlei nu apucase inca sa-i taie si sa-i valorifice. Pana in prezent s-au strans din demarcari trei carute de marci, care au fost arse. In plus "pentru merite deosebite" i s-a infiintat lui Zlei o subunitate aparte denumita "Sectia de exploatare Sadova" care se ocupa, asa cum arata si denumirea, de exploatarea masei lemnoase de pe raza a sase ocoale silvice: Carlibaba, Braza, Pojorata, Vama, Moldovita si Frasin.
Vile si ferme ridicate pe banii statului
Directorul Directiei Silvice Suceava, Sorin Popescu, protejatul lui Gheorghe Flutur, si-a construit in 2005 in comuna suceveana Dragoiesti o vila si o ferma. Vila este folosita destul de des si de ministrul Flutur, ceea ce i-a facut pe localnici sa creada ca ii apartine, de fapt, acestuia. Pentru ridicarea celor doua proprietati s-au folosit utilajele de la sectia de Drumuri Forestiere Gura Humorului cu care s-au carat mii de tone de nisip, balast, piatra etc, cheltuielile cu manopera si materialele fiind decontate drept lucrari si reparatii capitale la drumurile auto forestiere din raza de activitate a Directiei Silvice Suceava. Pentru a pierde urma ilegalitatilor, respectiva sectie de drumuri a fost desfiintata pe motiv ca este nerentabila, externalizand lucrarile de reparatii curente si capitale la drumurile auto forestiere. Mai mult, aceasta punere in scena aduce alte sponsorizari pentru camarila lui Flutur.
Firma Malerbo din Vicovul de Jos, in afara faptului ca distribuie incaltamintea pentru tot personalul de la directiile silvice din tara si din centrala Regiei Nationale a Padurilor, executa si cele mai multe lucrari de reparatii capitale la constructiile din cadrul Directiei Silvice Suceava. Printre cele de anvergura pot fi amintite cele efectuate la hergheliile Radauti si Lucina. Drept recompensa pentru contractele pe bani publici, firma executa lucrari de constructie pentru mai marii Agriculturii si Padurilor. Cele mai celebre lucrari sunt acoperirea cu tabla a casei proprietate personala din Gura Humorului a lui Flutur si a celei detinute de Sorin Popescu in Dragoiesti.
Cadou din Austria
Firma Schweihoffer din Austria, al carei director pe Suceava este Nichifor Tofan, finul lui Gheorghe Flutur, a luat in anul 2005 si in debutul anului 2006 cate 120 de mii de metri cubi de lemn pe picior la un pret cu mult sub cel al pietei, lemn provenit din cei mai buni partizi de produse principale (minim 80%) si secundare (maxim 20%). Astfel, in timp ce produsele principale ramase si cele accidentale se vand la licitatie cu un pret mediu de 1.300.000 lei/mc, firma austriaca achizitiona lemnul la 750.000 lei/mc. Si produsele secundare (rarituri) si accidentale care se vand de regula cu 800.000 lei/mc, sunt cumparate de societatea Schweihoffer cu un pret mediu de 250.000 lei/mc. Prin acest procedeu se produce o importanta cantitate de bani negri.
Austriecii nu au ramas datori. Coincidenta sau nu, in 2005, chiar in perioada "austriaca", Gheorghe Flutur a intrat in posesia unui Audi, ultimul model, trecut si in declaratia de avere a ministrului ca "o donatie de la cumnatii din Germania". Sursele noastre sustin, insa, ca e o donatie de la "cumnatii" din Austria. Mai ales ca rudele pe care Flutur le are in Germania si care i-au tot facut anual donatii dupa donatii sunt muncitori, avand un nivel de salarizare cel mult mediu. Departe de a poseda sumele care sa le permita sa tina in "puf" un ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.