Fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea, a castigat, intr-o perioada fulger, peste doua miliarde de lei vechi, de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in timpul guvernarii PSD. Veleitatile de avocat i-au adus lui Udre
Fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea, a castigat, intr-o perioada fulger, peste doua miliarde de lei vechi, de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in timpul guvernarii PSD. Veleitatile de avocat i-au adus lui Udrea nu mai putin de 12 contracte cu Regia, in perioada decembrie 2003 - septembrie 2004. Dezvaluirea a fost facuta de seful Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, si confirmata de RA-APPS.
Ciuvica a sustinut ca Udrea a primit cele 12 contracte in baza prieteniei care unea familiile Udrea si Bejinariu, seful de la RA-APPS la aceea vreme. Si Udrea si Bejinariu au recunoscut ca ii leaga o amicitie mai veche, dar au negat ca acesta ar fi fost criteriul pentru care avocata a fost aleasa sa reprezinte regia in instanta exact in perioada in care prietenul ei era sef la RA-APPS. Pe de alta parte, majoritatea contractelor de asistenta juridica atribuite cabinetului de avocatura Elena Udrea de catre RA-APPS au fost incheiate incepand cu luna iulie 2004, la doua saptamani dupa ce aceasta a fost numita in postul de consilier al Aliantei D.A. in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Dupa aceasta data, adica intr-un interval de trei luni, Elena Udrea si-a rotunjit uimitor veniturile, cu zece contracte care i-au adus 1,98 miliarde lei vechi. Nici Udrea, nici Bejinariu nu au putut explica foarte clar care au fost criteriile care au stat la baza alegerii cabinetului de avocatura Udrea Elena Gabriela pentru a reprezenta RA-APPS in instanta, din moment ce actuala membra PD nu era un avocat cunoscut si avea o experienta de doar patru ani in domeniu. In plus, regia avea deja angajati juristi, platiti din bani publici, care sa-i reprezinte interesele in instanta. Despre acestia, Udrea sustine insa ca erau depasiti de litigiile cu care se confrunta regia. In replica la acuzatiile care i se aduc, Udrea sustine ca atat RA-APPS, cat si Ciuvica au interese sa o discrediteze, pe care promite sa le dezvaluie cat de curand.
"Eu m-am batut in cazuri grele"
Mugur Ciuvica va acuza ca ati primit acele contracte cu RA-APPS, pentru ca erati prietena de familie cu Eugen Bejinariu. As vrea sa-mi spuneti dupa ce criterii ati fost aleasa sa reprezentati regia in instanta?
Criteriile au fost... am obtinut primul contract pe criteriul experientei, care s-a considerat ca o am, in domeniul respectiv. Dupa primul contract, pe care l-am castigat, au venit celelalte. Eu mai multe lucruri o sa spun la sfarsitul saptamanii. Deocamdata, imi adun si eu date. Deci, mi s-a acordat un prim contract in care eu am adus regiei un miliard o suta de milioane. Acel contract pe care nu stiu cine spunea ca mi l-a facut cadou domnul Bejinariu. La acest contract eu am primit un onorariu de 30 de milioane. Dupa acest contract castigat, a mai venit si altul si asa mai departe.
Asta e o alta discutie. De ce RA-APPS nu-si folosea propriii juristi?
Pentru ca erau depasiti! Cazurile in care eu m-am batut, erau cazuri grele, adversarii lor erau adversari cu nume sonore si au considerat ca au nevoie, in paralel, de case de avocatura care sa le dea consultanta permananenta.
Dumneavoastra, inainte sa incepeti aceasta serie de contracte, cati ani de experienta aveati?
Sunt avocat din 1997. Avocat stagiar pana in 1999. Iar din 1999 am propriul cabinet de avocatura. Insa, uitati despre ce vorbim noi acum. In loc sa vorbim despre un fapt care se intampla. Regia lucreaza cu mai multi avocati, n-a lucrat numai cu mine, lucreaza si astazi cu cabinete de avocatura, are inclusiv asistenta permanenta, platita cu ora, iar noi vorbim despre ce experienta aveam eu la vremea aia. (...) Iar RA-AAPS a fost de rea-credinta, spunand jumatate de adevar: Elena Udrea a castigat contracte fara licitatie, dar necontinuand: pentru ca asa spune legea.
Dar RA-APPS-ul credeti ca urmareste ceva sau este vorba doar de o omisiune?
Sigur ca da. Haideti, sa fim seriosi. La RA-APPS au fost dispute intotdeauna legate de cine conduce regia. Cu siguranta ca nu este intamplator si cei de la regie stiu exact cum este legea. Stiu exact ca regia are contracte cu avocatii fara licitatie.
Am vorbit si cu domnul Bejinariu si mi-a spus ca v-a propus cineva.
Da. Nu are legatura. Sigur ca in mediul de cunostinte, de avocati, de afaceri pe care eu il reprezenta, oamenii vorbeau, pentru ca unii probabil erau multumiti de colaborarea cu mine. Au fost niste recomandari la propunerea mea, dar dupa aceea eu am castigat acele procese. Daca nu as fi castigat acele procese, pai putea sa fie si sotul meu director, ca nu-mi mai dadea altele. Eu am cerut regiei, daca sunt onesti- si nu sunt- sa publice toate cabinetele de avocatura care au contracte si au avut si sa vedeti ce surprize o sa aveti.
"Nu stiti ca o cunosc de mult pe Elena Udrea?"
Fostul sef al RA-APPS din timpul guvernarii PSD sustine ca nu mai stie cine a propus-o pe Elena Udrea pentru a reprezenta interesele regiei in instanta. Bejinariu mai spune ca nu a contat criteriul prieteniei in alegerea cabinetului de avocatura al lui Udrea si ca regia a angajat avocati privati pentru ca juristii proprii nu faceau fata diverselor procese.
Toata povestea asta cu Elena Udrea se intampla in timp ce dumneavoastra erati sef la RA-APPS, nu?
Nu, daca ati vazut comunicatul de presa, eu eram ministru coordonator...sigur, e posibil sa fi semnat si eu un contract cu ea (n.r. Elena Udrea), dar nu-mi mai aduc aminte.
Puteti sa ma lamuriti de ce contractele au fost atribuite fara licitatie?
Pentru ca avocatii si casele de avocatura sunt exceptate de la ordonanta 60.
Dar RA-APPS nu avea propriii juristi?
Da, dar nu puteau face fata. Daca faceam fata cu juristii, sigur ca n-as fi angajat si avocati.
Dar Elena Udrea era un avocat la inceput de cariera la vremea aceea.
Nu era chiar un avocat la inceput de cariera, de ce sa fie la inceput de cariera? Dumneavoastra sunteti jurista?
Nu.
E, pai vedeti? Eu nu pot sa judec activitatea doamnei Udrea pentru ca nu sunt jurist. Era avocata, sigur a venit cineva, a propus-o, nu mai stiu exact cum a fost, pentru ca, va dati seama, au trecut atatia ani..
Lasand-o pe Elena Udrea deoparte, erau niste criterii dupa care se alegeau avocatii sau venea cineva si propunea?
Da, din cadrul Directiei Juridice venea cineva si zicea: "Domnu' director general, avem aici o problema, nu putem s-o rezolvam, cred ca ne trebuie un avocat". Da, domne', veniti cu avocatul, nu e nici o problema, facem contractul si sa ne reprezinte. Sigur, nu era numai Elena Udrea, au mai fost si alte case de avocatura.
Dar daca juristii regiei erau depasiti de problema, de ce-i mai tineati?
Juristii erau si ei...sigur ca erau foarte multe probleme juridice in regie si erau prinsi cu foarte multe chestiuni de genul acesta. E altceva sa te reprezinte un avocat bun.
Domnul Ciuvica spunea ca toata povestea a avut legatura cu faptul ca Elena Udrea si dumneavoastra sunteti prieteni de familie?
Nu era nici o legatura de genul acesta. Sigur ca eram prieteni, cunostinte, dar asta nu a stat la baza deciziei.
Dumneavoastra o cunosteati pe Elena Udrea inainte de a incheia aceste contracte?
Da, dar nu e o noutate? Ce, nu stiti ca o cunosc de mult pe dumneaei?
Legat de onorariile avocatilor. Dupa ce criterii se stabileau?
Nu stiu, existau criterii. Habar n-am. Platiti cu ora, platiti global. Era cineva care facea treaba asta, ca doar nu eu, in calitate de director general, stabileam onorariul avocatului.
Contracte fulger dupa numirea la CGMB
Majoritatea contractelor de asistenta juridica atribuite Cabinetului de avocatura Elena Udrea de catre RA-APPS au fost incheiate incepand cu luna iulie 2004.
Mai precis la doua saptamani dupa ce aceasta a fost numita in postul de consilier al Aliantei D.A. in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Trei dintre contractele pe care Elena Udrea le-a primit de la RA-APPS dupa 25 iunie 2004, in valoare totala de 740 milioane lei vechi, au fost incheiate in aceeasi zi, la 8 iulie 2004, iar alte doua contracte au fost atribuite la 21 si 24 septembrie 2004, cu o valoare de 400 milioane lei vechi, respectiv 10 milioane lei vechi. La 28 septembrie 2004, Cabinetul de avocatura Elena Udrea a incheiat cu RA-APPS alte trei contracte, in valoare totala de 550 milioane lei vechi. Ultimele doua contracte incheiate intre cele doua parti, conform datelor furnizate Mediafax, au fost semnate in aceeasi zi, la 6 decembrie 2004, cu o valoare de 120 milioane lei vechi, respectiv 160 milioane lei vechi. (C.E.)
Mugur Ciuvica insista ca totul s-a facut pe prietenie
"Stiati in 2004 ca exista o avocatape nume Elena Udrea?"
Mugur Ciuvica a sustinut cu tarie ca relatia de prietenie dintre Elena Udrea si Eugen Bejinariu este cea care a contat in obtinerea contractului cu RAAPPS si nu criteriul experientei.
"In 2004 stiati ca exista o avocata pe nume Elena Udrea? Ce experienta avea? E evident ca in momentul in care esti prieten de familie cu cel care are in subordine o institutie si tu devii avocatul institutiei respective, desi institutia are un birou juridic plin de consilieri juridici, deci nu are nevoie in mod special de un alt avocat, nu conteaza decat relatia de prietenie", ne-a declarat Ciuvica.
El a sustinut ca Udrea nu spune tot adevarul legat de Ordonanta 60. "Se spune acolo ca nu este nevoie sa faci licitatii, dar se mai spune si ca trebuie facuta o selectie, sa se vada, in functie de oferte, care este cea mai buna din punct de vedere economic", a punctat Ciuvica. In opinia sa, ar fi trebuit facuta macar o selectie de oferte. (D.I.)
O blonda face cariera
Numele Elenei Udrea a devenit cunoscut pentru opinia publica in momentul in care a fost numita sef al Cancelariei prezidentiale. Dupa un an si ceva, Udrea a plecat din Palatul Cotroceni, sustinand ca nu vrea sa-i creeze probleme presedintelui Traian Basescu ca urmare a materialelor defaimatoare aparute la adresa sa, in presa. "Blonda de la Cotroceni" a parcurs apoi o fulminanta cariera politica. A parasit PNL in favoarea PD, unde acum se lupta pentru un post de secretar executiv. In media a mai circulat informatia potrivit careia Udrea ar tinti o functie de europarlamentar, insa fostul consilier prezidential a negat vehement o astfel de ipoteza. (R.A.)
Succes cu procesul casei din Mihaileanu
Elena Udrea a fost avocatul care l-a reprezentat cu succes pe presedintele Traian Basescu in dosarul penal cu privire la achizitionarea casei din Mihaileanu. Atunci, procurorul general Ilie Botos a anuntat neinceperea urmaririi penale. Traian Basescu a fost acuzat mai intai de catre presa de achizitionarea ilegala a unui apartament in strada Mihaileanu. Parchetul General a deschis o investigatie in acest caz la sesizarea unui grup de senatori, acuzatiile bazandu-se pe o eventuala achizitie in baza Legii 112/1995, potrivit careia o persoana care instrainase o locuinta proprietate personala nu mai putea primi una de la stat. Basescu avusese anterior o casa in Baneasa, pe care o cedase fiicei sale, Ioana. Presedintele a sustinut insa ca imobilul a fost obtinut in baza Legii 10. (D.I.)
Conflictul Ciuvica-Udrea
Mugur Ciuvica nu este la primul atac la adresa Elenei Udrea. In urma cu doua saptamani, Ciuvica a acuzat-o pe fosta consiliera prezidentiala ca este protejata a fratilor Camataru. El a sustinut ca Elena Udrea s-a asociat in iunie 2006 cu Nicolae Dumitru, zis Niro, un protejat si finul fratilor Camataru. Firma se chema New Global Investment SRL. In replica, Udrea a recunoscut participarea sa ca actionar la aceasta firma, dar a mentionat ca firma nu a functionat nici o clipa, iar in septembrie 2006 a cerut rezilierea societatii deoarece motivul pentru care a fost constituita a devenit irealizabil. Mai mult, firma Niro si Elena Udrea l-au actionat in judecata pe Mugur Ciuvica pentru prejudicierea imaginii. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.