Ministrul francez de interne Nicolas Sarkozy (foto) a dezvaluit ieri "secretul lui Polichinelle": va fi candidat la alegerile prezidentiale din aprilie 2007.
Evident, nimeni nu mai avea nici o indoiala asupra intentiilor sale, si asta in
Ministrul francez de interne Nicolas Sarkozy (foto) a dezvaluit ieri "secretul lui Polichinelle": va fi candidat la alegerile prezidentiale din aprilie 2007.
Evident, nimeni nu mai avea nici o indoiala asupra intentiilor sale, si asta inca de la prima sa instalare la Ministerul de Interne. Fiecare dintre gesturile sale politice din ultimii ani a fost consacrat acestui scop. Modalitatea aleasa pentru a oficializa candidatura corespunde si ea "planului media": un interviu colectiv acordat presei locale (care in Franta are o putere considerabila), pentru a ataca pe terenul principalei sale contracandidate, Segolene Royale. Nicolas Sarkozy vrea sa se arate aproape de cetatean...
Daca anuntul nu constituia o surpriza pentru nimeni, s-ar putea ca insusi candidatul sa fie luat prin surprindere in propria sa tabara politica. Le Figaro anunta azi ca ministrul Apararii, Michelle Aliot-Marie, ar putea fi candidata la investitura UMP, in timp ce indoielile planeaza inca asupra intentiilor prim- ministrului Dominique de Villepin si ale "patriarhului" Jacques Chirac.
Raffarin: "Merita respectul"
Reactiile clasei politice la acest anunt sunt previzibile: Segolene Royale, care a traversat o competitie interna in PS, castigand o neta legitimitate, califica anuntul un "non eveniment", in timp ce prim-secretarul Francois Hillande il ia peste picior apropo de sintagma "ruptura linistita", utilizata de Sarkozy pentru proiectul sau : "Ruptura? este in filiatia lui Jacques Chirac. Linistita? Nicolas Sarkozy este intr-o agitatie continua". Dominique de Villepin califica decizia "un act personal greu"; un purtator de cuvant al candidatei socialiste afirma ca Sarkozy "agita vantul"; verzii ii cer demisia de la Ministerul de Interne, in timp ce fostul premier Jean Pierre Raffarin - victima a lui Sarkozy - apreciaza cu blandete: "Merita respectul; trebuie vazut ce sens va da candidaturii sale". Sondajele de opinie sunt insa ucigatoare. Dupa ce s-a lafait ani de zile in fruntea barometrelor de opinie, Sarkozy plateste eroarea de a fi pornit in cursa prea devreme si de a-si fi epuizat tipul de personaj. Conform ultimului sondaj BVA-Orange, Segolene Royale beneficiaza de un potential de vot superior cu 10 procente. Jocul este departe de a fi adjudecat, in conditiile in care 36 la suta dintre cei intervievati spun ca ar putea vota atat pentru Royale cat si pentru Sarkozy.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.