Parlamentul European a adoptat ieri cu 542 de voturi pentru, 41 de voturi impotriva si 37 de abtineri ultimul raport privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Raportului Moscovici i-au fost aduse mai multe amendamente, toate fiind respinse. Pri
Parlamentul European a adoptat ieri cu 542 de voturi pentru, 41 de voturi impotriva si 37 de abtineri ultimul raport privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Raportului Moscovici i-au fost aduse mai multe amendamente, toate fiind respinse. Printre acestea se numara si un amendament care cerea impiedicarea accesului fostilor agenti ai Securitatii in legislativul comunitar.
Lobby-ul colaborationistilor
Eurodeputatii care au avansat aceasta idee acuza un puternic lobby pro-securisti - in vreme ce baroneasa Emma Nicholson sustine ca legislativul comunitar nu se poate amesteca in treburile interne ale Romaniei: deconspirarea trebuie facuta la Bucuresti. Plenul Parlamentului European a respins ieri si amendamentul propus de eurodeputatii Claire Gibault si Jean Marie Cavada care solicitau reluarea adoptiilor internationale. Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a respins fara explicatii un amendament la Raportul Moscovici care cerea impiedicarea accesului in legislativul comunitar a colaboratorilor serviciilor secrete comuniste din Romania si Bulgaria. Eurodeputata Elly de Groen Kouwenhoven a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA, afirmand ca exista un lobby foarte puternic care a dus la respingerea amendamentului sau.
Ati propus un amendament - respins de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European - prin care cereati excluderea fostilor colaboratori ai serviciilor secrete comuniste de la alegerile europene; de ce ati avut aceasta initiativa?
Nu este in interesul Parlamentului European sa aiba astfel de oameni, oameni cu idei nedemocratice, insa problema este ca nu exista o cale de a-i opri. Poti face apel la partidele politice sa nu propuna persoane cu un anumit trecut insa bineinteles ca nu poti opri alegatorii sa voteze pentru ei. Vreau sa fiu sincera: avem oameni cu idei asemanatoare si in tarile occidentale, care sunt o amenintare la adresa democratiei. Am fost surprinsa ca nimeni nu a atins aceasta problema. Am avut un eveniment in Parlament cu un observator din Bulgaria, insa nu am putut face nimic. S-ar putea sa avem persoane in Parlamentul European care nu adera la valorile democratice. A existat o reactie puternica aici si in Parlamentul Bulgariei.(n.red. - Cazul euro-observatorului bulgar Dimitar Stoianov, care i-a trimis un mesaj insultator eurodeputatei maghiare de origine roma Livia Jaroka).
Cunoasteti cazul Monei Musca, unul dintre fostii euroobservatorii romani care a fost deconspirat ca agent al Securitatii si s-a retras? De ce nu a fost adoptat amendamentul dvs?
Tot ce pot sa va spun este ca, uneori, deciziile sunt luate intr-un mod pe care marturisesc ca nu il inteleg. Inteleg la fel de mult ca dvs. Am fost in favoarea acestui amendament si a trebuit sa inghit acest rezultat. Va fi propus inca o data, insa intr-o forma diferita.
Credeti ca este o sansa ca in dezbaterea din plen acest amendament sa fie adoptat?
Da, insa nu mai este la fel de puternic cum a fost. Este un lobby foarte puternic din partea unor oameni care sunt impotriva acestui amendament. In Bulgaria mai ales foarte multi oameni au lucrat pentru serviciile secrete comuniste, acesti oameni sunt inca acolo. Nu am fost niciodata pentru pedepsirea lor sau trimiterea tuturor la inchisoare. Trebuie facute diferente, trebuie pedepsite crimele. Sunt mai multe grade de colaborare cu aceste organizatii. Insa, daca este vorba de functii importante, judecatori, avocati - este imposibil, asa ceva nu trebuie acceptat. Nu inteleg acest vot, daca pretindem ca suntem o institutie democratica. Pe de alta parte, nu putem dicta asa ceva, nu exista o legislatie europeana care poate opri oamenii sa candideze. Iar daca sunt votati, trebuie sa-i acceptam. Ar trebui schimbata legislatia Parlamentului European.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.