Potrivit noilor reglementari, pe care ZIUA le-a prezentat pe larg in paginile ziarului, soferii care vor ramane fara permis de conducere vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, suspendarea permisului putand
Potrivit noilor reglementari, pe care ZIUA le-a prezentat pe larg in paginile ziarului, soferii care vor ramane fara permis de conducere vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, suspendarea permisului putand fi prelungita in cazul nepromovarii testului.
De astazi, sanctiunile constau in amenzi si puncte acumulate. Astfel, un punct amenda reprezinta zece la suta din salariul minim brut pe economie, putandu-se ajunge la suspendarea permisului pe perioade cuprinse intre 30 si 90 de zile. Le va fi suspendat permisul pe 30 de zile soferilor care vor fi prinsi depasind coloanele de masini oprite la semafor sau la trecerile de nivel cu calea ferata, nu acorda prioritate pietonilor sau autoturismelor care au acest drept, trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile privind depasirea sau semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier.
Soferii mai pot ramane fara permis de conducere pentru o perioada de 30 de zile daca au savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare si pentru o perioada de 60 de zile in cazul in care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului daca s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. Tot cu 60 de zile de suspendare se pedepseste nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana sau circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire. Soferii nu trebuie sa uite ca suspendarea dreptului de a conduce poate ajunge la 90 de zile in cazurile de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune, de conducere a unui vehiculul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie. S-a introdus si procedura de intelegere amiabila intre doi soferi implicati in accident, care nu mai sunt obligati sa mearga la Politie. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.