Un general de tancuri, membru PNL, a ajuns directorul unui spital de psihiatrie dupa ce nota contracandidatului sau a fost modificata.

Dupa concursul pentru directorii de spitale din judetele aflate in estul tarii, desfasurat la Constanta, lista cu rezultate, stampilata si semnata de presedintele comisiei de concurs, a fost schimbata cu o alta la numai o jumatate de ora dupa afisarea celei dintii. Beneficiarul acestei inlocuiri pe sest a fost generalul in rezerva Sandu Crintea, fost tanchist si membru PNL, care a devenit in acest fel director al Spitalului de Psihiatrie din Dumbraveni, judetul Vrancea. Contracandidatul sau pe post, Costel Negoescu, actualul manager interimar al spitalului, a povestit pentru „Cotidianul" ca, dupa ce s-au afisat rezultatele ce il dadeau pe el drept cistigator, a fost chemat de presedintele comisiei, Cristina Barbuta, care a incercat sa il determine sa renunte la postul de manager. „Doamna Barbuta mi-a spus ca am luat o nota mai mare decit Crintea si mi-a propus ca eu sa renunt pentru moment, iar Crintea sa fie numit temporar manager la Spitalul Dumbraveni pina cind i se va gasi acestuia alt post, urmind ca, ulterior, eu sa revin pe functie", spune Negoescu. Refuzind trocul propus, acesta a chemat un fotograf profesionist sa pozeze listele cu rezultate, in care el aparea cu nota 9,80 la ultima proba din concurs, rezultat ce ii asigura functia de manager. La putin timp, aceste liste au fost inlocuite cu altele, pe care nota sa fusese transformata in 9,08, ceea ce i-a permis lui Crintea sa devina manager la spitalul de nebuni. „A fost o eroare regretabila de tehnoredactare. In 15 minute am facut corectura de rigoare", spune Cristina Barbuta. Ea confirma ca a avut loc o discutie cu Negoescu, insa a spus ca a fost ca urmare a unei caderi psihice pe care acesta din urma a suferit-o. „Nu am facut nici o negociere cu el", sustine Barbuta.

De la tancuri la nebuni

Din 1976 pina in 2004, cind a fost trecut in rezerva, generalul (r) Sandu Crintea a lucrat ca ofiter de tancuri, singurele lucruri care il apropie de sistemul sanitar fiind cursul de manageri organizat de Ministerul Sanatatii si numirea sa prin ordin de ministru pe postul de director economic al Spitalului Dumbraveni, in iulie 2006. Aceasta e singura functie pe care a detinut-o vreodata ca si civil. El a terminat in 1976 Scoala de Ofiteri de la Sibiu, iar in 1985 Facultatea de Arme Intrunite, Tancuri si Auto din cadrul Academiei Militare. Contactat telefonic, Sandu Crintea a spus ca nu vrea sa faca nici un comentariu prin telefon, deoarece nu ne cunoaste, si ca doar daca ne deplasam la Constanta va sta de vorba cu reporterii „Cotidianului".

Interes crescut pentru spitalele de nebuni Fata de alte posturi din sistemul de sanatate, functia de manager al unui spital de psihiatrie este, in prezent, una extrem de profitabila. Aici, salariile pot ajunge, cu tot cu sporuri, pina la doua mii de euro. Dar, in plus, exista si metode prin care banii publici sint scosi din sistem. Un exemplu e Maria Cristache, manager demis in februarie de la Spitalul de Psihiatrie Sapoca din Buzau, care a prescris medicamente de 700 de milioane de lei pe numele unor pacienti morti si a pensionat pe considerente medicale 124 de persoane, motive pentru care, in prezent, este cercetata penal. Cristache a candidat din nou la conducerea spitalului,

insa nici ea, nici contracandidata sa nu au obtinut note de trecere.

Revansa PD in Capitala In Bucuresti, singurul candidat cunoscut ca simpatizant al PD si care ramasese initial fara functie de manager a fost Vlad Stefan. In locul sau, concursul pentru Spitalul Cantacuzino a fost cistigat de apoliticul Cristian Posea. Numai ca, in urma contestatiei, harta politica a sanatatii a fost definitivata, iar nota lui Vlad Stefan a fost crescuta, ceea ce l-a desemnat ca noul manager al spitalului, confirmind zvonurile unei atribuiri politice a posturilor de conducere.