Homosexualii din fotbalul profesionist prefera sa joace rolul de „macho" de teama represaliilor. Numarul lor nu e insa de neglijat: 10% in Bundesliga, 20 de persoane in prima divizie italiana.

„Nici un fotbalist german nu si-a recunoscut public homosexualitatea, desi in Bundesliga joaca cel putin trei echipe de homosexuali", afirma numarul din 22 noiembrie al revistei sportive „Rund". Dosarul saptaminalului german citeaza un psiholog sportiv neamt care dezvaluie, sub anonimat, ca unu din unsprezece fotbalisti din prima liga sint gay.

Intr-un interviu pentru „Der Stern", Rainer Schäfer, redactorul-sef al revistei sportive, povesteste cum a intervievat doi fotbalisti gay din Bundesliga: „Ne-a fost greu sa vorbim cu ei, pentru ca a trebuit sa le cistigam increderea si sa le explicam ca nu cautam senzationalul.

Unul dintre ei e casatorit si are un copil. Celalalt merge la sarbatorile de iarna impreuna cu cea mai buna prietena, pentru a-si afisa «normalitatea»". „Gazzeta dello Sport" a publicat si ea, recent, un interviu cu Franco Grillini, presedintele unei asociatii contra discriminarii sexuale. In urma monitorizarii barurilor gay, el sustine ca 20 dintre fotbalistii din Serie A sint clienti fideli ai acestor localuri.

Finala ratata

„Sportul este extrem de conservator, iar presiunea asupra fotbalistilor homosexuali este enorma. Ei sint obligati sa-si construiasca o identitate dubla, conform idealului de sportiv heterosexual", explica pentru „Rund" antropologul Tatjana Eggeling. Reprimarea indelungata a preferintelor sexuale conduce adesea chiar la dispretul fata de propria persoana, subliniaza specialista. Nici destainuirea nu pare sa aduca eliberarea.

Arbitrul John Blankenstein, mort in luna august, declara sapaminalului „Die Zeit" ca, dupa ce a recunoscut public orientarea sa homosexuala, „in Olanda nu s-a facut prea mult tam-tam", dar ca la nivelul FIFA au fost reticente.

De exemplu, in 1994, i s-a interzis arbitrarea finalei Champions League dintre AC Milan si FC Barcelona.

Toleranta fata de lesbiene

„Fotbalul este un univers macho. Imaginea fotbalistilor insotiti de femei frumoase este dominanta. Un sarut intre doi barbati ar distruge aceasta icoana. Viata homosexualilor este complet falsificata, pentru ca trebuie sa fie atenti sa nu se miste ca niste gay si sa scoata in fata barbatul dur", explica Blankenstein.

Un alt exemplu nefericit este cel al atacantului Justin Fashanu de la Nottingham Forest. In 1990, atacantul britanic si-a recunoscut public preferintele sexuale, dar a fost supus multi ani unor campanii de defaimare. In 1998 s-a spinzurat la Londra. Pe de alta parte, in fotbalul feminin lesbienele sint privite de coechipiere cu toleranta. „Nu trebuie sa te justifici nimanui din echipa pentru felul in care iubesti", declara pentru „Rund" o jucatoare din prima liga germana.

Top gay Comunitatea homosexualilor din Italia l-a ales pe Alberto Gilardino drept cel mai chipes dintre sportivii italieni. El a declarat revistei „Gay.it" ca „este o placere deosebita sa fii un adevarat sex-simbol atit pentru femei, cit si pentru gay". Cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal, revista olandeza „Gay Krant" l-a desemnat pe portughezul Cristiano Ronaldo „cel mai atractiv si mai sexy" fotbalist. In top, se mai regaseau suedezul Ljungberg, brazilianul Kaka si spaniolul Casillas.