E vorba in cercurile politice ca acordul Brateanu-Averescu sa se complecteze cu un alt acord la care va adera d-l Iuliu Maniu. Se va forma astfel o trinitate politica, care va avea ca baza constitutionalitatea in numele careia vorbesc toti politicien
E vorba in cercurile politice ca acordul Brateanu-Averescu sa se complecteze cu un alt acord la care va adera d-l Iuliu Maniu. Se va forma astfel o trinitate politica, care va avea ca baza constitutionalitatea in numele careia vorbesc toti politicienii din opozitie si de care uita cand sunt la putere.
Acorduri politice s-au mai incheiat la noi pe tot timpul cat dura opozitia. E deajuns sa amintim cel mai formidabil acord din 1926, cand s'a format opozitia unita, merita sa dovedeasca popularitatea partidului liberal, pe atunci la putere.
Toate partidele si-au dat mana pe chestia de principiu, acel al constitutionalitatii. S'au pus liste comune la alegerile comunale si judetene si cu majoritatea in circa 50 de judete,a luat-o opozitia unita. (...)
Nici nu incepusera insa bine consultatiile politice si acordul a fost desfacut. Fiecare sef de partid din opozitie se credea apt pentru a conduce tara si a ordonat sa i se scoata fracul si decoratiile de la naftalina. Toate principiile se evaporasera si in fata fiecaruia nu era decat perspectiva puterii. A venit precum se stie un guvern Averescu care mai tarziu a fost acuzat de neconstitutionalitate chiar de liberali uniti de asta data cu nationali-taranistii. E la noi deci o veche boala chestia cu constitutionalitatea pe care toti o uita cand vin la putere. Oare acordul Averescu - Gh. Brateanu care se va complecta cu d-l Maniu va avea aceiasi soarta?
ZIUA, 30 noiembrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.