Genistii bucuresteni Marius Burcea si Catalin Orozanu, care s-au denuntat ca au dat spaga ca sa plece in misiuni externe, au fost pusi pe liber pina la finalizarea anchetei DNA.

Ministerul Apararii a declansat propria ancheta, urmare a autodenuntului celor doi militari romani ca au dat spaga soferului Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, pentru a le facilita plecarea in misiuni externe.

Seful Statului Major General al Armatei, amiral Gheorghe Marin, aflat ieri la summitul NATO de la Riga, ne-a declarat ca, la intoarcerea in tara, va ordona o cercetare interna in acest caz. Verificarile sint administrative, intrucit cercetarea penala, daca faptele se dovedesc a fi reale, va fi efectuata de procurori.

Investigatii si la DGIA din minister

In paralel, serviciul secret al armatei a demarat propriile investigatii. „La nivelul Directiei Generale de Informatii a Apararii s-au declansat verificari in acest caz", ne-a confirmat ieri gen.-lt. Constantin Croitoru, seful DGIA. Ofiterii de contrainformatii sint cei care ar trebui sa previna si sa semnaleze cazuri de acest gen, catalogate extrem de grave intrucit, daca cineva reuseste sa fenteze selectia riguroasa si ajunge insuficient pregatit intr-o zona de conflict, pune in pericol atit camarazii de arme, cit si operatiunea in sine. Despre astfel de filiere ale spagii in MApN, legate de operatiunile externe, se vorbeste de ani de zile, insa pina in prezent nimeni nu a demonstrat existenta lor.

Comisia de aparare cere explicatii

Militarii Marius Burcea si Catalin Orozanu, care au reclamat la Parchet ca l-ar fi mituit pe soferul Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Daniel Teodorescu, fac parte din Batalionul 96 Geniu Bucuresti.

Cei doi au afirmat in fata procurorilor ca au apelat la Teodorescu pentru a le inlesni, prin relatiile pe care le avea, trimiterea in misiune in Irak. Militarii au fost suspendati pina la finalizarea cercetarilor. „Orice militar, pe timpul unei anchete in justitie, este suspendat din functie", ne-a precizat lt.-col. Liviu Flutur, seful Biroului de presa al MApN.

In cursul zilei de ieri, membrii Comisiei de aparare din Camera Deputatilor au cerut explicatii asupra acestui caz presedintelui Mihai Stanisoara. Mai multi membri ai comisiei ne-au declarat ca nu folosesc masina de serviciu condusa pina de curind de soferul Daniel Teodorescu.