Controversatul artist a reusit sa fie cenzurat si intr-un spatiu privat din Capitala Culturala Europeana din 2007.

Pe 13 noiembrie a avut loc vernisajul expozitiei „Inutilité to be romanian", semnata de graficianul Sorin Tara (aka „Tara von Neudorf"), la Sigi Kultur Café din Sibiu. In comunicatul de presa s-a anuntat ca expozitia cuprinde lucrari recente de-ale lui Von Neudorf, in care este prezentata imaginea Sibiului si lucrarile cenzurate in expozitia „Iasi, identitatea unui oras", deschisa pe 9 octombrie. Cu toate acestea, in ziua vernisajului lipseau toate lucrarile cenzurate la Iasi si cele referitoare la Sibiu si politicienii locali.

32 de lucrari din 54

Artistul a dat o declaratie conform careia, in ziua vernisajului si initial in absenta lui, unul dintre cei mai importanti critici de arta din Romania, Liviana Dan, alaturi de proprietarii spatiului, au scos aproximativ 30% din lucrari, pe motive „diplomatice si religioase". „Nu ea era organizatoarea sau curatoarea manifestarii respective si nu avea legitimitatea sa faca aceasta «selectie»", a declarat Tara. Multe dintre lucrarile excluse erau critice la adresa orasului Sibiu si a primarului Johannis Klaus, dar si la adresa politicii lui Bush sau a fanatismului religios. In citeva dintre ele, imaginea primarului sibian si, in general, a Sibiului, in calitate de capitala culturala in 2007 sint asociate cu ideea de ciolan si lupta pentru putere. „Nu sint anti-Sibiu, dar urasc minciunile politicienilor locali si e datoria mea de cetatean si de artist sa le ilustrez. Nu sint anti-Johannis (am votat pentru el), dar ca oricare alt politician roman, el trebuie sa fie o tinta obligatorie a caricaturilor si a desenelor mele", a declarat Tara. Din cele 54 de lucrari care au fost expuse initial, 32 au trecut testul si au ramas pe peretii expozitiei de la Sigi.

„Valoare, nu provocare"

Criticul de arta Liviana Dan a declarat ca nu il cenzureaza, ci il „apara" pe Tara. „Tara vede tot, Tara vrea tot si nimic nu-l mai emotioneaza. Si fara empatie poti cadea usor in facilitate", a completat ea. Din punctul sau de vedere, lucrarile respinse la Iasi trebuiau scoase din expozitie pentru ca nu aveau legatura cu ce se intimpla in Sibiu. „Gestul meu, in contextul Sibiu - Capitala Culturala 2007, ii poate pretinde lui Tara valoare, si nu provocare", adauga criticul. Paradoxal, Liviana Dan este unul dintre cei mai mari sustinatori ai artistului, colaborind la multe dintre expozitiile sale in calitate de curator. Desi artistul plastic a declarat ca e „cel mai cenzurat om din aceasta tara", in acest caz nu e vorba de interventia unei autoritati publice. Se merge mai degraba pe teama nemarturisita de a nu deranja, in vreun fel, autoritatile locale, care sint, se pare, destul de sensibile la critica.