Cei mai importanti "pioni" din "Dosarul Privatizarilor" raman in arest. Aseara, in jurul orei 22.30, dupa mai bine de opt ore de dezbateri, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat emiterea mandatelor de arestare preventiva pentru Dorinel M
Cei mai importanti "pioni" din "Dosarul Privatizarilor" raman in arest. Aseara, in jurul orei 22.30, dupa mai bine de opt ore de dezbateri, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat emiterea mandatelor de arestare preventiva pentru Dorinel Mucea, Stamen Stancev, Mihai Donciu si Vadim Benyatov, la cererea procurorilor. Decizia de aseara nu este definitiva. Cei patru au fost retinuti, marti seara, in baza unei ordonante. Motivul invocat: anchetatorii ar fi intrat in posesia unor noi probe care au schimbat masura interdictiei parasirii localitatii cu cea de retinere. Avocatii celor patru, din lotul de opt cercetati in acest dosar, au declarat ca vor face recurs.
Procurorii sustin ca trei lucruri i-au determinat sa emita ordonanta de retinere in cazul lui Stamen Stancev: convorbirile telefonice ale acestuia care au fost interceptate, evaluarea documentelor ridicate in timpul perchezitiilor efectuate in apartamentele lui Stancev si Mustafa Oral, precum si faptul ca a fost contestata in instanta interdictia de parasire a Bucurestiului. Arestarile survin la aproape zece zile de la inceperea urmaririi penale. In mod normal, avand in vedere gravitatea acuzatiilor, daca procurorii aveau probe "beton", trebuiau de mult sa emita ordonantele. Faptul ca "spionii" au fost lasati in libertate aproape zece zile si apoi retinuti in baza unor noi probe reprezinta o situatie putin atipica. Sau procurorii au avut indicii temeinice ca acuzatii intentioneaza sa se sustraga cercetarii penale.
"Joc combinat"
Procurorii Parchetului instantei supreme au cerut arestarea bulgarului Stancev - acuzat de spionaj in legatura cu privatizarea unor societati romanesti - dupa ce supravegherea lui a dezvaluit "jocul combinat" al acestuia, care a certificat apartenenta la o retea.
"In raport cu elemente de probatiune, analizand <<jocul combinat>> al inculpatului Stamen Stancev exprimat cu evidenta de convorbirile telefonice declasificate, dupa luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea, s-au clarificat mai multe aspecte ce marcheaza existenta unei retele din care facea parte inculpatul", se arata in motivarea anchetatorilor prin care schimba masura de interdictie de a pleca din Bucuresti cu cea de retinere. "In raport cu probatiunea administrata efectuata pe parcursul masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea "s-au adancit in temeiul probelor adunate motivele verosimile de a banui ca inculpatul a savarsit faptele pentru care este cercetat, astfel incat se impune inlocuirea acestei masuri cu masura preventiva a retinerii", mai spun anchetatorii.
Stancev ar fi urmarit ingreunarea procesului
Procurorii sustin faptul ca masura preventiva a retinerii este "justificata prin prisma unor dispozitii din Codul de procedura penala si se impune o masura preventiva mai severa luand in considerare gravitatea potentialelor fapte si necesitatea impusa de exigenta unor masuri care sa asigure intr-o societate democratica securitatea nationala". In 22 noiembrie, procurorii au dispus luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea. Potrivit Mediafax, din acel moment au fost administrate urmatoarele acte de urmarire penala, "pentru a asigura garantii implicite ale unui proces echitabil avand in vedere si solicitarea celor fata de care s-a efectuat urmarirea penala de a propune probe in sustinerea afirmatiilor lor". "Astfel, s-a procedat la audierea invinuitilor, s-a evaluat materialul rezultat in urma perchezitiilor efectuate la Stamen Stancev si Mustafa Oral si s-a realizat desecretizarea convorbirilor telefonice dintre membrii grupului, actiuni care au evidentiat, dincolo de orice dubiu rezonabil, ca temeiurile care au determinat luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea s-au schimbat. Invinuitul a atacat in fata instantei de judecata ordonanta procurorului de luare a masurii preventive neprivative de libertate", se arata in motivarea procurorilor, care au cerut Curtii de Apel Bucuresti arestarea bulgarului. Totodata, procurorii subliniaza ca in dosar "prin gestul si atitudinea sa" inculpatul Stancev a urmarit ingreunarea procesului penal. Bulgarul mai este acuzat de fapte care ar fi fost savarsite intre 2003 si noiembrie 2006.
Adrian Nastase isi asuma dimensiunea "politica" a privatizarii Petrom
Fostul premier PSD a declarat, ieri, intr-un interviu acordat Rompres, ca isi asuma raspunderea pentru dimensiunea "politica" a privatizarii Petrom. "Eu nu am negociat contractul SNP. L-am sustinut, ca proces.
Si sunt convins ca a fost decizia corecta", a continuat Nastase, amintind ca intreaga clasa politica l-a aprobat prin votarea in Parlament a legii pentru privatizarea Petrom.
El a precizat ca societatea privatizata este, in continuare o societate romaneasca, in care statul roman are 49% din actiuni, pe care ar putea sa le foloseasca pentru actiuni de compensare sociala. "In plus, datorita modificarii conjuncturii internationale si cresterii profiturilor companiei, statul ar putea introduce ceea ce se numeste "windfall tax" - o suprataxa asupra acestor profituri", a continuat fostul premier. In opinia sa, daca Traian Basescu este preocupat de faptul ca Gazprom ar putea cumpara pe bursa cele 51% din actiunile OMV ar trebui sa aiba in vedere ca s-ar putea cumpara, la bursa, doar 1,1% din actiunile care sunt listate si statul roman ar putea redeveni majoritar la Petrom. "In negocierile din 2000 cu Banca Mondiala s-a convenit ca pentru eliberarea celei de-a doua transe de imprumut, Guvernul Romaniei sa ofere un pachet de cel putin 51% din actiunile SNP Petrom SA pentru privatizare in acord cu planul de privatizare aprobat printr-o oferta competitionala. Si va reamintesc ca Traian Basescu a fost coordonatorul programului pentru implementarea PSAL", a sustinut Nastase. El a prezicat ca privatizarea Petrom nu are nici o legatura cu cresterea pretului la gaze.
"Romanii au de suferit din doua motive: primul ca Traian Basescu a omis Rusia din politica externa a Romaniei si platim acum cel mai mare pret la gazele de import din toata Europa si al doilea ca am avut o guvernare care a reusit sa creasca nivelul de trai doar pe hartie, nu si in realitate". (R.A.)
Susak e dispus sa se intoarca in Romania
Michal Susak spune ca in functie de evolutia situatiei este dispus sa se intoarca in Romania pentru a lamuri situatia, insa declara ca acuzatiile impotriva sa sunt ridicole. "Nu pot sa comentez acuzatiile care se aduc celorlalte persoane, nu este corect. Eu nu am facut nimic ilegal si nu am cunostinta ca ei sa fi facut ceva ilegal", a spus acesta.
Potrivit lui Susak, toate privatizarile la care a participat Credit Suisse First Boston au fost un succes, "astfel incat, in spatele acuzatiilor aduse de DIICOT trebuie sa se afle alte ratiuni". "Cat timp am lucrat pentru CSFB, am participat la procesul de privatizare al Petrom si al distributiilor de gaze, dar nu am facut nimic ilegal. Cred ca am reusit niste privatizari de succes si nu vad nimic ce ni s-ar putea reprosa", a spus Susak, citat de NewsIn.
El spune ca s-a intalnit cu ministrul Economiei si Comertului din vechiul guvern, Dan Ioan Popescu, insa doar in cadrul unor intalniri oficiale. "Pe domnul Mucea il stiu foarte bine, era un personaj foarte important in procesul de privatizare a companiilor din domeniul energiei. Este un foarte bun profesionist. Pe Mustafa Oral l-am considerat intotdeauna un playboy. Toate documentele pe care le-am primit sunt parte a procesului de privatizare. Era un proces cat se poate de transparent. Noi aveam nevoie de anumite informatii, pentru ca trebuia sa facem o evaluare pentru compania scoasa la privatizare. Informatiile se obtin pe baza unui memorandum, iar acestea se dau tuturor companiilor selectate. Evaluarea era apoi prezentata clientului, adica celui interesat sa cumpere compania scoasa la privatizare", spune Susak.
Contractele energetice la www.minind.ro
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) publica astazi, pana la ora 12.00, pe site-ul www.minind.ro, contractele de privatizare incheiate in sectorul energetic, se arata intr-un comunicat al MEC. Acest lucru survine in urma transmiterii acordului din partea firmelor care au achizitionat pachete majoritare de actiuni in cadrul procesului de privatizare a societatilor comerciale din sectorul energetic pentru a face publice aceste contracte de privatizare, cu exceptia Planurilor de Afaceri, se mai arata in comunicat. Reamintim, grupul austriac OMV a achizitionat compania nationala de petrol si gaze Petrom, grupul italian Enel a achizitionat Electrica Banat si Dobrogea, grupul german E.ON a cumparatul pachetul majoritar de actiuni ale Electrica Moldova si Distrigaz Nord, grupul ceh CEZ a cumparat Electrica Oltenia, iar Gaz de France a preluat 51% din Distrigaz Sud. (G.M.)
PNTCD cere demiterea lui Seres si Nagy
Conducerea PNTCD i-a solicitat ieri premierului Tariceanu sa-i demita pe Codrut Seres, ministrul Economiei, si pe Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologie pe motiv ca demnitarii au permis existenta unei retele care a influentat marile privatizari din domeniul energiei.
"Retinerea consilierului ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei, Mihai Donciu, a sefului Oficiului Participatiilor Statului, Dorinel Mucea, si a celor doi cetateni straini pentru savarsirea unor infractiuni care au periclitat siguranta nationala, indica existenta unei retele de crima organizata in interiorul institutiilor statului. Reteaua a avut drept scop influentarea marilor privatizari din domeniul energiei, in valoare de miliarde de euro, cu puternice implicatii sociale si politice si lezarea interesului national", a sustinut vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu. In acelasi timp, PNTCD solicita presedintelui Traian Basescu sa se delimiteze public de cei doi ministri asupra carora planeaza acuzatii de "coruptie si tradare", fara a astepta deciziile Justitiei deoarece accesul demnitarilor la documente cu caracter secret este inacceptabil pentru siguranta nationala. (R.G.)
Retinut pentru ca a contestat interdictia
Aparatorul lui Stamen Stancev, Ovidiu Budusan, considera ca procurorii care au schimbat interdictia de parasire a Capitalei cu retinerea pentru 24 de ore au facut acest lucru doar pentru ca bulgarul si-a exercitat dreptul a contesta in instanta aceasta masura. "Avem de-a face cu un fapt inimaginabil. Este unul din putinele cazuri in care procurorul recunoaste ca inlocuieste masura dintr-un singur motiv, acela ca Stancev a inteles sa depuna contestatie impotriva interzicerii parasirii Bucurestiului. A acuza un om pentru depunerea unei plangeri si a considera ca aceasta contestatie reprezinta un motiv de arestare este un fapt de neimaginat. Nimanui nu-i poate fi luat dreptul legal, constitutional, de a se adresa unei instante. Iar o minte care poate sa gandeasca intr-un sens contrar nu are loc intr-un sistem de drept democratic si civilizat", a declarat Budusan. Avocatul lui Benyatov a spus ca doar instanta de judecata, si nu procurorul poate sa ia o asemenea masura, de inlocuire a interdictiei cu arestarea. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.