Parlamentarii, ministrii, presedintele si premierul nu vor mai avea nevoie de certificate ORNISS, pentru a avea acces la anumite informatii secrete. Astfel, in ciuda lipsei de credibilitate de care se bucura atat senatorii si deputatii, acestia pot s
Parlamentarii, ministrii, presedintele si premierul nu vor mai avea nevoie de certificate ORNISS, pentru a avea acces la anumite informatii secrete. Astfel, in ciuda lipsei de credibilitate de care se bucura atat senatorii si deputatii, acestia pot sa aiba acces, fara probleme, la informatii secrete. Prin adoptarea acestei modificari, rolul ORNISS a fost considerabil diminuat, desi institutia a fost infiintata, in 2002, ca o cerinta a NATO, in perspectiva integrarii Romaniei. Certificatul ORNISS nu mai reprezinta o conditie pentru accesul la informatii clasificate, chiar daca este vorba si de parlamentari al caror cuvant poate fi lesne pus la indoiala, date fiind precedentele. Chiar daca au declarat pe proprie raspundere, la inceput de mandat, ca nu au avut de-a face cu Securitatea, s-a dovedit ca mai multi parlamentari au fost colaboratori ai vechilor structuri. Si in ceea ce priveste declararea averilor, au existat o serie de inadvertente, unii parlamentari folosind diverse artificii pentru a eluda legea. Mai mult, unii dintre acestia s-au dovedit chiar a fi santajabili. Textul aprobat de Senat prevede ca certificatul ORNISS sa fie inlocuit de un angajament scris, care va fi semnat dupa ce persoanele vizate vor lua cunostinta de responsabilitatile care le revin. Daca in proiectul initial, deputatul PD Costica Canacheu propunea ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii sa aiba acces la informatii clasificate, fara nici o conditie de securitate prealabila, senatorul Norica Nicolai a venit cu ideea semnarii unui angajament. Amendamentul senatorului PNL, aprobat de plen, prevede ca demnitarii sa fie exceptati de la verificari, dar sa fie obligati sa semneze un angajament scris, ei urmand a avea acces la informatiile secrete care corespund domeniului lor de activitate si intereselor lor oficiale. Scutirea parlamentarilor de filtrul ORNISS porneste de la "respectarea principiului <<nevoia de a cunoaste>>, dupa cum a explicat si initiatoarea, Norica Nicolai. Amendamentul senatorului PNL a fost acceptat si de seful ORNISS, Marius Petrescu. Nicolai a explicat ca standardele NATO dau posibilitatea inaltilor oficiali sa aiba acces la informatii cu caracter strict secret, insa "legea romana nu prevede nici un fel de obligatie de confidentialitate privind pastrarea caracterului secret al acestor informatii". (Valentina DELEANU)
Ioan Talpes: Certificatul, conditie esentiala
Fostul director al SIE, Ioan Talpes, sustine ca detinerea certificatului ORNISS este o conditie esentiala pentru obtinerea unei functii administrative sau guvernamentale. "Nu pot sa detina functii administrative sau guvernamentale cei care nu au certificat ORNISS, care sa le ofere acces la informatii clasificate", a aratat Talpes, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, trebuie facuta o diferenta intre cei care sunt alesi in functii si cei care sunt numiti. Astfel, Talpes ar fi de acord ca verificarea ORNISS sa nu se mai faca in cazul in care amendamentul Noricai Nicolai s-ar referi la o formula de alegere. "Presedintele tarii a fost ales", a exemplificat Ioan Talpes. (C.E.)
Marius Oprea: "Prevederea este neconstitutionala"
Cum comentati decizia Senatului potrivit careia demnitarii nu mai au nevoie de certificatul ORNISS?
In ceea ce priveste presedintele, premierul, presedintele Camerei Deputatilor si al Senatului, mi se pare un lucru normal. In privinta parlamentarilor, am anumite retineri. In principiu, certificatul ORNISS ar trebui chiar sa fie o conditie pentru a candida pentru un loc de parlamentar. Pentru ca exista posibilitatea ca oricare dintre parlamentari sa ajunga sa lucreze intr-una din comisiile de control al serviciilor de informatii. Pentru a lucra eficient si pentru a avea acces la toate documentele de la aceste comisii, este nevoie de acest certificat. Este o largire excesiva a sferei de persoane care au acces la informatii secrete. Spun asta cu toate ca eu, personal, nu am o mare simpatie pentru cei de la ORNISS.
Cum vedeti rezolvarea acestei situatii?
Ceea ce mi se pare necesar de facut este ca hotararea de Guvern in baza careia se acorda certificatele ORNISS sa fie amendata drastic, pentru a nu mai genera o paleta atat de larga de interpretari. De exemplu, pe mine m-au incadrat la un articol care incepe cu "indiscretie" si se termina cu "lipsa de loialitate". Cum stabilesti daca o persoana sau alta este sau nu indiscreta?! Toti suntem indiscreti!
Vi se pare corect totusi ca deputatii si senatorii sa nu mai aiba nevoie de certificat ORNISS?
Nu. In principiu, o asemenea prevedere este inclusiv neconstitutionala. Pentru ca se stabileste a priori ca parlamentarii nu pot fi spioni, dar restul populatiei poate fi. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.