Pina la jumatatea lui 2007, cei care vor dori sa cumpere un teren vor putea consulta o baza de date care le va spune daca terenul este contaminat sau nu.

Orice teren pus in vinzare va trebui sa aiba, pe viitor, „analizele la zi", conform Directivei UE cu privire la sol, ce trebuie transpusa si de Romania pina la jumatatea anului viitor. Conform directivei, „proprietarul terenului va trebui sa prezinte un istoric al sitului si rezultatele analizei chimice a solului".

Autoritatile au inceput sa evalueze starea de sanatate a pamintului romanesc. „Pina acum, nici un minister nu a avut o directie care sa se ocupe de ceea ce este in sol. Multe zone sint poluate, fie accidental, fie voit. Pina la jumatatea lui 2007 va trebui sa finalizam de inventariat toate siturile contaminate", ne-a declarat Ion Heredea, director in Ministerul Mediului.

Potrivit acestuia, pina in prezent s-au descoperit aproximativ 100.000 de hectare poluate cu produse petroliere, metale grele, nitrati, steril si deseuri menajere. Siturile contaminate din cauza industriei siderurgice si metalurgice reprezinta suprafata cea mai mare, pina in prezent, aproximativ 85.000 de hectare. Pe al doilea loc se afla zonele poluate cu petrol, fiind identificata o suprafata de 3.500 de hectare.

Statul plateste pentru Petrom

Cei care detin terenuri poluate istoric cu produsi petrolieri, adica au fost contaminate inainte de 1989, pot cere Petromului decontaminarea lor. „Zona Ploiestiului este unul dintre cele mai poluate situri cu petrol. Pina si specialistii straini care au fost in zona au ramas surprinsi de amploarea poluarii, si au numit zona mega-sit contaminat", ne-a spus Heredea.

Autoritatile au identificat, pina in prezent, 3.500 de hectare de teren poluate istoric cu petrol.

In contractul de privatizare al Petromului exista o clauza prin care statul este obligat sa-i despagubeasca pe detinatorii de terenuri contaminate. Astfel, din banii luati pe Petrom, 50 de milioane de euro vor sta intr-un cont distinct al Trezoreriei Statului, timp de 15 ani.